Kvinnehelse på timeplanen

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Mål: – Lage et engasjerende undervisningsopplegg som tematiserer endometriose, adenomyose, vulvodyni, PCOS og PMDD tilpasset ungdomsskolen og videregående skole for å sikre tidligere diagnostisering og informasjonsspredning. – Sette fokus på kvinnehelse gjennom et frokostseminar om “Kvinnehelse på timeplanen” i anledning Kvinnehelsedagen 31.5.2025 (arrangementet er tiltenkt onsdag 28.5, da 31.5 er en lørdag). Kontekst: Kvinnehelse har i økende grad fått fokus de siste årene, kanskje spesielt i forbindelse med NOU 2023: 5: Den store forskjellen. Her løftes seksualitetsundervisning spesielt som et tiltak. Ulike tilstander som rammer kvinner og andre med vulva/livmor, for eksempel endometriose, adenomyose, vulvodyni, PCOS og PMDD har også fått økt oppmerksomhet de seneste årene. Vi vet at det tar lang tid før mange får diagnose, for eksempel er gjennomsnittlig tid for diagnostisering syv år for endometriose. Det er dessverre også en gjengs oppfatning at menstruasjon skal være smertefullt, og at samleie kan gjøre vondt. Dette er holdninger vi ønsker å endre gjennom informasjonsspredning. Prosjektet retter seg mot helsesykepleiere og lærere som skal undervise elever i ungdomsskolen og videregående skole.

Aktivitet/tiltak/metode

Tiltak 1: Lage et engasjerende undervisningsopplegg som tematiserer kvinnehelse Målgrupper: Primærmålgruppen for dette tiltaket er undervisere som skal ha seksualitetsundervisning for sine elever på ungdomstrinnet og/eller videregående. Sex og Politikk sender tilbud om å få gratis tilgang til vårt seksualitetsundervisningsmateriell til alle skoler. Sist skoleår registrerte over 5.000 undervisere ved mer enn 1.200 grunnskoler seg for å motta vårt materiell (dvs. undervisere ved mer enn 51% av grunnskolene i Norge). Sekundærmålgruppen er ungdommene som mottar undervisningen. Innhold: Sex og Politikk har fjorten års erfaring med å lage faglig forankret og didaktisk variert seksualitetsundervisning. Disse erfaringene vil vi videreføre inn i dette prosjektet. Vi vil lage et undervisningsmateriell som gir kunnskap om følgende kvinnehelserelaterte tilstander/lidelser: – Vulvalidelser – Endometriose/adenomyose – Premenstruell dysforisk lidelse (PMDD) – Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) Tiltak 2: Sette fokus på kvinnehelse gjennom et frokostseminar om kvinnehelse på timeplanen i anledning Kvinnehelsedagen (International Day of Action for Women’s Health) onsdag 28.5 Målet er at dette arrangementet skal skape engasjement rundt prosjektet, og derfor har vi også budsjettert med å ha med en av Norges sterkeste stemmer om kvinnehelse og mer spesifikt PMDD i offentligheten; Frida Marie Grande. Evaluering: Sex og Politikk evaluerer våre seksualitetsundervisningsmateriell gjennom en brukerundersøkelse som sendes de underviserne som registrerer seg for bruk av vårt materiell ved slutten av hvert skoleår. De som registrerer seg som mottakere under tiltak 1 som vil få anledning til å svare på hvordan de synes materiellet er, som vil gi oss tilbakemeldinger som vi kan bruke til å forbedre materiellet. Vi vil også arrangere evalueringsmøte med referansegruppen for å evaluere arbeidet.

Antall deltakere

3500

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Hovedmålet er at flere skal oppsøke hjelp dersom de opplever tegn til ulike kvinnehelserelaterte lidelser. Ved å øke fagkompetansen på dette området hos ungdommer, kan vi sikre at de i større grad kan ta gode og helsefremmende valg. Å styrke seksualitetsundervisningen i norsk skole som et ledd i viktig helsefremmende arbeid fremmes blant annet som et tiltak (33) i NOU 2023: 5 fra Kvinnehelseutvalget, og dette prosjektet setter nettopp søkelys på tilstander/lidelser som for mange tar lang tid å diagnostisere. I tillegg gir prosjektet viktig kompetanseheving for ungdommer som helhet – alle kjenner tross alt en kvinne og kan opptre som en kompetent og hjelpsom pårørende til jenter og kvinner rundt seg. Til sist er en virkning av prosjektet å normalisere samtalen om kvinnehelserelaterte tilstander/lidelser. Mange opplever at det er tabubelagt å snakke om disse temaene, fordi det oppleves intimt og fordi mange er redde for å ikke bli tatt på alvor. Det å åpne opp for en samtale om disse temaene med bruk av engasjerende pedagogiske virkemidler kan ufarliggjøre og tilgjengeliggjøre tematikken og i så måte bryte ned tabuer.

Plan for gjennomføring

3.3.25: Oppstartsmøte/workshop for prosjektet med undervisningsteamet hos Sex og Politikk. Her blir fokuset å sette noen rammer for tiltak 1 (undervisningsmateriell) mtp. tid, faglig forankring i læreplanverket og idemyldring rundt didaktiske løsninger. Videre fordeler vi ansvar for arrangementet den 28.5, og bringer inn kommunikasjonstemaet for å høre deres innspill om promotering i sosiale medier o.l. 5.3.25: Oppstartsmøte for prosjektet med referansegruppen. 5.3-8.4: Utvikle undervisning til tiltak 1 i undervisningsteamet. 8.4.25: Sende ut utkast til referansegruppen 9.4.25: Sette opp Facebook-arrangement for arrangementet 28.5 22.4.25: Felles innspillsmøte med referansegruppen der vi gjennomgår utkast og finpusser agenda for arrangementet den 28.5. Her blir det potensielt naturlig å bringe Frida Marie Grande inn i delen av møtet som omhandler arrangementet for å klargjøre roller og utvikle spørsmål for panelsamtale. 23.4.25-9.6.25: Revidering og videreutvikling av undervisningsmateriell basert på innspill. I denne perioden vil vi også engasjere en illustratør til å lage illustrasjoner som er tilpasset materiellet. 28.5.25: Arrangement på Kulturhuset. 10.6.25: Utkast til referansegruppen for skriftlig innspillsrunde. 24.6.25-5.8.25: Revidere 6.8-15.8: Legge opp undervisningsmateriellet på nettsidene våre 21.8.25: Nyhetsbrev går ut til alle tidligere registrerte undervisere (ca. 8500) og alle skoler (ca. 2500) om «Kvinnehelse på timeplanen». Brukerorganisasjonene i referansegruppen promoterer materiellet/prosjektet i sine kanaler. 26.8.25: Evaluering av prosjektet i samarbeid med referansegruppen 11.6.25: Sende ut brukerundersøkelse til alle registrerte undervisere. 30.6.25: Sluttrapport

Prosjektleder

Vilde Graff Senje

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Kvinnehelse på timeplanen
Organisasjon
Sex og Politikk
Beløp Bevilget
2025: kr 380 000, 2026: kr 20 000
Startdato
03.03.2025
Sluttdato
30.06.2026
Status
Under gjennomføring