La oss snakke om…
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
I ungdomstiden har rusmidler størst skaderisiko, og er samtidig tidsrommet for de flestes rusdebut. Juvente, Blå Kors og UMN opplever at det er en stor etterspørsel etter faglig kvalitetssikret og oppdatert informasjon om rus og rusmidler til et format som ungdom vil benytte, og som dermed også kan fungere som supplerende materiell i skolen, fritidsklubber, konfirmantgrupper og andre rusforebyggende tiltak. En digital plattform vil være et viktig utgangspunkt for ungdommers egen orientering når det gjelder rusmidler, og vil fungere både som læringsmateriell, myteknuser og diskusjonsgrunnlag.
Målsetting for prosjektet
LOSO skal utvikle faglig kvalitetssikret og oppdatert informasjon om rus og rusmidler til et format som ungdom vil benytte, og som dermed også kan fungere som supplerende materiell i annen undervisning, i skolen, fritidsklubber, konfirmantgrupper og andre rusforebyggende tiltak.
Målgruppe
Målgruppen for LOSO er ungdom i aldersgruppen 13-20 år.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
10000
Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet
Prosjektet innebærer utvikling og produksjon av en nettbasert løsning, foreløpig under navnet ”La oss snakke om…” (LOSO), med informasjon om ulike rusmidler, både lovlige og ulovlige stoffer, som alkohol, cannabis, MDMA/ecstacy, amfetamin/metamfetamin, kokain, heroin og sopp, samt en generell del om hva rusmidler er. All informasjon som formidles skal være basert på ny forskning, og skal på en nøktern og saklig måte presentere rusmidlene, deres effekter og mulige skadevirkninger på en lettfattelig måte i en form og med en tone som ungdom forstår. Resultatet skal bli en wiki som kan leses på mobil, nettbrett og desktop, som er google-søkbar, enkel å navigere i og fristende å dele. Målet er at artiklene skal være så enkle å forstå at de også er enkle å dele. Innholdet må være enkelt tilgjengelig, både veien til siden, som eksempelvis kan skje ved bruk av en QR-kode og/eller en enkel nettadresse, og enkel å navigere på (som illustrert på bildet). Videre vil det utvikles læringsressurser som kan lastes ned og printes ut i form av ”faktaark”. Løsningen skal kunne stå seg alene, men vil også kunne brukes til å forsterke Juventes, Blå Kors’, UMNs og andre organisasjoners eksisterende forebyggingstiltak.
Fremdriftsplan for prosjektet
Januar 2018 Kunnskapsinnhenting og innholdsproduksjon Februar-mars 2018 Utvikling av nettløsning April 2018 Testing Mai 2018 Nettportalen er i aktiv bruk i organisasjonenes egen aktivitet og prosjekter og markedsføres opp mot skoler o.l. gjennom egne kanaler og samarbeidspartnere.
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
La Oss Snakke Om, forkortet LOSO, ble satt i gang fordi det var etterspurt mer fakta om alkohol og andre rusmidler. Jamfør en undersøkelse gjennomført av Actis er mange lærere inn på Juventes nettsider for å lete etter informasjon. Juvente mottar også mange forespørsler om spesifikt materiell rettet mot ungdommer. Frem til nå har vi måttet henvise til sider som er mer rettet mot voksne, slik som folkehelseinstituttet og Norsk Helseinformatikk.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Besøkene på LOSO blir målt i henhold til plan. Per nå ligger vi på mellom 30-50 besøkende om dagen og vi ser det øker dager vi slipper nye podkast-episoder, har skolebesøk el.l.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
2500
Prosjektgjennomføring/Metode
Prosjektet har blitt gjennomført i nært samarbeid med leverandøren, Brainify. De har i henhold til søknaden levert både rammeverk og rådgivingstjenester i form av klarspråk-eksperter. Både artikler og rammeverk har holdt høy kvalitet og vi ser tydelig fordelen med å ha en leverandør som kjenner Juvente og våre verdier godt.
Resultater og resultatvurdering
Vi nærmer oss besøkstall som vi er fornøyd med, men viktigst av alt har vi fått integrert LOSO tett i Juventes prosjekter og den fungerer svært godt som både egen side og det støttesystemet vi håpet det skulle bli.
Oppsummering og videre planer
LOSO har fra 2019 blitt en del av Juventes prosjektportefølje hos helsedirektoratet og har dermed fått en større og naturlig plass i ordinær drift. La Oss Snakke Om går blant annet inn som del av prosjektet Myteknuserne i tillegg til å støtte opp under andre prosjekter. Det har også blitt bevilget penger til en podkast som bygger på temaene i LOSO. De første episodene er allerede sluppet.