LEVEstories.no

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

I dag er frivillighet i LEVE rettet mot sorgstøtte, mens antall forespørsler fra personer som ønsker å arbeide frivillig og forebyggende (ikke sorgsamtaler) øker. Vi vet av erfaring og aktivitet på sosiale medier, at artikler om enkeltmenneskers historier og opplevelser er av stor betydning både for selvmordberørte og mennesker med selvmordstanker. Budskapet som appellerer er: Jeg er ikke alene om å ha det som jeg har det. LEVE ønsker derfor å etablere et nettmagasin – drevet av frivillige redaktører, skribenter og IT-teknikere – som formidler tekster av berørte ved selvmord og andre.

Målsetting for prosjektet

Å gi støtte til selvmordberørte og mennesker med selvmordstanker – gjennom å etablere et nettmagasin som drives av frivillige i LEVEs regi, og som publiserer støttende og forebyggende tekster skrevet av frivillige skribenter som ønsker å dele av egne opplevelser.

Målgruppe

Berørte ved selvmord og mennesker med selvmordstanker.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

25000

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Maks 25 frivillige (20 skribenter/redaktører + 5 teknikere) skal gjennomføre to helgesamlinger i Oslo-området, for skrivetrening og opplæring. I tillegg kommer veiledet hjemmearbeid mellom samlingene, samt lanseringsarbeid. Featurejournalist (VG) og forfatter Guro Hoftun Gjestad er ansvarlig for skrivetrening. Smart Media er ansvarlig for etablering av webløsning for nettmagasin, samt teknisk IT- og publiseringsopplæring. Ved første samling (kun 20 skribenter og redaktører) gis en innføring i formidling av tekster på nett og oppstart av skrivetrening. Mellom helgesamlinger skriver deltakerne på egne tekster hjemme, med veiledning av Gjestad. Ved andre samling inkludere 5 frivillige IT-teknikere. Deltakerne forberedes på lansering av nettmagasinet, slik som gjennomgang tekster, fokus på formidlingsansvar, opplæring redaktørrollen og IT-support. «LEVEstories.no» lanseres etter siste samling. En fagressursgruppe etableres i LEVE som støttefunksjon for de frivillige, ledet av nestleder i LEVE, Kari Wille Rekdal. Rekdal er etterlatt og driver enpersonsforetaket «Retorikk, tekst og kommunikasjon», og deltar ved begge samlinger.

Fremdriftsplan for prosjektet

Oppstart 1.1.2017. Fra januar til april planlegges samlinger med involverte, samt utsending invitasjon. I juni holdes første helgesamling. Fra juni september foregår veiledet hjemmearbeid. I september holdes andre helgesamling. Nettmagasinet lanseres i oktober/november, i samarbeid mellom frivillige og fagkonsulenter. Nettmagasinet drives videre av frivillige, i nært samarbeid med fagressursgruppe i LEVE. Prosjektet avsluttes 31.12.17.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

LEVEstories er et nettmagasin der frivillige skribenter deler livserfaringer og tanker om det å leve. Målgruppe er berørte av selvmord og mennesker med selvmordstanker. Hensikten er å forebygge selvmord gjennom å støtte, opplyse og vise at man ikke er alene om vanskelige følelser og tanker. Bakgrunnen var at LEVE i 2016 vedtok å sidestille selvmordsforebygging med støttearbeid for etterlatte. I tillegg ønsket LEVE å tilby oppgaver til personer som vil jobbe frivillig med selvmordsforebygging. Prosjektet innebar skrivetrening for 19 frivillige skribenter, opplæring av tre redaktører og tre frivillige til IT-support av nettmagasinet. Skrivelærer har vært journalist og forfatter Guro Hoftun Gjestad. Kari Wille Rekdal, tidligere nestleder i LEVE, er sjefsredaktør i en overgangsperiode fra prosjekt til drift. På sikt skal nettmagasinet driftes av frivillige, med ansv. red. fra LEVE. Smart Media har utviklet webside og har ansvar for hovedsupport. LEVEstories ble publisert 24. mars 2018.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Lanseringen av levestories.no ble publisert på LEVEs Facebook-side. Nettmagasinet nådde over 19 000 personer. 1 700 personer klikket seg inn. Innlegget fikk 371 likes og 54 delinger. Øvrige oppsatte effektmål vil måles etter en tids drift av nettmagasinet, slik som økt registrering av nye frivillige i LEVE og antall registrerte besøkende av nettmagasinet. Noen mål kunne effektmåles i prosjektperioden: her ble det rekruttert 19 nye frivillige skribenter (inkl. redaktører) og 4 IT-supportere. 7 av skribentene kunne ikke delta ved prosjektets andre skrivesamling i september 2017, men ønsker fortsatt å være registrert som frivillige skribenter i LEVE. Det langsiktige målet er at når aktiviteten i LEVEstories øker etter lansering, vil det i seg selv generere nye interesserte frivillige skribenter. Per 8.5.18 har allerede 4 nye frivillige skribenter meldt sin interesse, hvor 2 av dem har skrevet tekster til levestories.no. Det viser et godt rekrutteringspotensial.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

23

Prosjektgjennomføring/Metode

Totalt 19 skribenter har gjennomført en eller to helgesamlinger for skrivetrening og opplæring. Den første samlingen foregikk juni 2017, den andre i september 2017. Tre skribenter ble valgt ut til å være redaktører for LEVEstories fra lansering. Journalist og forfatter Guro Hoftun Gjestad var ansvarlig for skrivetrening. IT-selskapet Smart Media har vært ansvarlig for etablering av webløsning for nettmagasin, samt teknisk IT- og publiseringsopplæring. LEVE engasjerte en ekstern prosjektleder første halvår av prosjektet. I juni 2017 ble det foretatt en evaluering og omorganisering, for å knytte prosjektet tettere til LEVEs sekretariat og sentralstyre. LEVEs kommunikasjonssekretær ble ansvarlig for kontakten med Smart Media og for webplattformen levestories.no. Kommunikasjonssekretæren ble sykemeldt høsten 2017, hvor en ekstern web-konsulent ble engasjert for å lose prosjektet i havn. Kari Wille Rekdal, LEVEs ressursperson i prosjektet, ble engasjert i en større ansvarsrolle som sjefsredaktør. Intensjonen er å søke midler til denne rollen for 2018, for å sørge for en lengre periode med opplæring av frivillige redaktører.

Resultater og resultatvurdering

Først og fremst har LEVE lansert et nettmagasin vi er veldig stolte av, og som er blitt det vi ønsket. Nettmagasinet startet som en «abstrakt drøm», som måtte bygges opp fra bar bakke. Vi har langt på vei nådd de målene vi satt oss i prosjektsøknaden. Takket være ExtraStiftelsen, Helsedirektoratet, LEVEs lange organisasjonserfaring og engasjerte prosjektmedarbeidere og frivillige, har vi kunnet bygge opp levestories.no steg for steg. I starten så vi for oss en lansering med brask og bram. Men vi forsto at levestories.no må få lov til å utvikle seg i sitt eget tempo, slik at magasinet forankres som vi ønsker: som et viktig tiltak for mennesker som sliter med å leve, der «brukere viser brukere vei tilbake til livet». Små sekretariat som i LEVE er sårbare. Sykemelding i LEVE høsten 2017 gjorde også at lanseringsdato for levestories.no måtte utsettes til våren 2018. Imidlertid bidro friske, nye krefter og gode grep til at prosjektet kunne fullføres på en meget god måte.

Oppsummering og videre planer

LEVE er veldig godt fornøyd med resultatet så langt, både visuelt og innholdsmessig. Artiklene som skribentene produserer er meget gode, og samarbeidet mellom sjefsredaktør, frivillige redaktører og skribenter fungerer veldig fint. Særlig positivt er det å se at levestories.no allerede viser et godt rekrutteringspotensiale for nye frivillige skribenter, slik vi håpet. Som nevnt vil vi la nettmagasinet forankre seg i rolig tempo. Når året nærmer seg slutten, er planen å opprette kontakt med Ferd Sosial Entreprenører, for forespørsel om driftsstøtte.

Prosjektleder

Oddrun Bøhlerengen

Detaljer
Program
Helse høst (2016)
Prosjektnavn
LEVEstories.no
Organisasjon
LEVE – Landsforeningen for etterlatte ved selvmord
Beløp Bevilget
2017: kr 449 000
Startdato
01.01.2017
Sluttdato
14.02.2018
Status
Avsluttet