Livsmestring – Ungdomsundersøkelsen 2020

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Mulighetene for arbeid med livsmestring har i svært liten grad inkludert ungdomm, og vi vil gjennom undersøkelsen bidra til at ungdoms blir en premissleverandør i utviklingen av livsmestringstilbudet. Forebyggende innsats gjennom styrking av slike ferdigheter anbefales av forskere, og Juvente ønsker å være i forkant med å løfte ungdoms egen stemme inn i denne positive utviklingen. Det foreligger ingen andre undersøkelser på hva ungdom selv mener er viktig i forhold til livsmestring.

Målsetting for prosjektet

• Gjennomføre spørreundersøkelsen “Ungdomsundersøkelsen”, og få svar på hvilke ferdigheter ungdom selv opplever at de trenger i sin hverdag. • Gjennomføre mediekampanje om ungdommens egen stemme i livsmestringsinnsatsen, både innenfor og utenfor skolen • Utvikle en serie livsmestringskurs

Målgruppe

Barn og unge fra 13-19

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

2000

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

3.3 Tiltak/Aktivitet • Spørsmålsbatteri (5 spørsmål) i Ungdomsundersøkelsen 2020 (Ipsos) • Mediekampanje basert på kampanjen, med innlegg av ungdom om medbestemmelse og kompetansebehov for framtiden • Utvikling, gjennomføring og evaluering av 3 ulike livsmestringskurs for ungdom (f.eks. håndtering av vanskelige følelser, mental styrketrening, husholdningsøkonomi e.l.), i samarbeid med eksterne kompetansepartnere (velges når resultatene av undersøkelsen foreligger) • Utvikling av kursmateriell beregnet på bruk hos eksterne samarbeidspartnere

Fremdriftsplan for prosjektet

– Bestille og formulere spørsmål – Gjennomføre undersøkelse – Ha mediekampanje basert på rapport – Starte utvikling basert på rapport – Ha kurs og fortsette utvikling – politisk påvirkningsarbeid

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Juvente ønsket å ha med spørsmål i Ipsos – barne og ungdomsundersøkelsen 2020. Målet var å få svar på hva ungdom selv opplever som relevant i livsmestringsfaget og basert på dette utvikle tiltak som svarer til ungdommenes ønsker.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Ipsos spurt 700 ungdommer på vegne av Juvente om livsmestringstemaer. Videre har arbeidet ligget til grunn for samarbeid med andre organisasjoner og vårt eget prosjekt, Opp til meg. Gjennom FHS-foredrag har vi nådd ca 400 elever.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

500

Prosjektgjennomføring/Metode

Spørsmålene ble utarbeidet i samarbeid med Ipsos. De intervjuet også over 700 ungdommer som danner tallgrunnlaget for rapporten og det videre arbeidet. Juventes administrasjon har brukt tallene til mange prosesser og tiltak i løpet av 2020. Det har naturlig nok blitt lite opplæring av ungdomsledere i 2020, men i forbindelse med en folkehøyskoleturne fikk vi lært opp 10 stk.

Resultater og resultatvurdering

Resultatene ble brukt til planlegging av livsmestringskonferansen (utsatt til oktober 2021), ved innspill til stortingshøringer og til utviklingen av Juventes nye livsmestrings- og rusforebyggende program Opp til meg.

Oppsummering og videre planer

Resultatene skal tas opp igjen på livsmestringskonferansen i 2021 og vi planlegger oppfølgingsspørsmål til undersøkelsen i 2022.

Prosjektleder

Ida Braaten

Detaljer
Program
Helse høst (2019)
Prosjektnavn
Livsmestring – Ungdomsundersøkelsen 2020
Organisasjon
Juvente
Beløp Bevilget
2020: kr 77 000
Startdato
01.01.2020
Sluttdato
31.12.2020
Status
Avsluttet