Løvepodden

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Løvemammaene søker midler til å starte en podcast, som ledd i å styrke folkeopplysningen og retten til ytringsfrihet for mennesker med funksjonsvariasjon, samt deres pårørende. Løvepodden skal være en podcast som gir en stemme til en stor gruppe mennesker som i dag opplever å kjempe beinharde kamper i helsevesenet, i kommune-Norge, og på nasjonalt politisk nivå. Kampene på kommunenivå er nettopp beskrevet i Riksrevisjonens rapport fra «Undersøkelse om helse- og omsorgstjenester til barn med funksjonsnedsettelse», hvor det rettes sterk kritikk mot forskjellsbehandling innad i Norge, som blant annet gjør at rettssikkerheten og livskvaliteten til barn, unge og deres pårørende avgjøres mer av flaks og postnummer, enn av reell og likeverdig saksbehandling i forvaltningen. Det ramme alvoret som ligger til grunn, handler om å løfte ytringsfriheten på vegne av en gruppe mennesker som diskrimineres i det offentlige ordskiftet, så vel som i samfunnet hver eneste dag. Særlig er usynliggjøring og stigmatisering en viktig årsak til søknaden. I 2023 lyttet hele 46 % på podcast i løpet av året, 2 av 10 lyttet daglig, og vi får stadig inn ønsker om å lage podcast. Podcasten er rettet mot alle som ønsker et innblikk i et annerledes liv, beslutningstakere og personer som jobber med denne gruppen.

Aktivitet/tiltak/metode

Løvepodden skal utvide fellesskapet mange pårørende savner, at vi kan bidra med tverrfaglig kompetanseheving innen feltet, gi mennesker nye perspektiver, ny kunnskap og trigge en nødvendig nysgjerrighet og engasjement for vår målgruppe. Mest av alt skal Løvepodden løfte en viktig stemme opp og frem i samfunnsdebatten. Målgruppen er alle studenter og yrkesgrupper som skal og/eller møter barn, ungdom og voksne med sykdom og store hjelpebehov, og deres pårørende, pårørende selv og øvrig familie, lokalpolitikere, beslutningstakere, saksbehandlere og andre engasjerte medborgere. Primærmålgruppen er mann/kvinne 18-39 år, sekundært 40-60 år. Evaluering gjennom innhenting av data (Apple og Spotify-dashbord), spørreundersøkelse og øvrig respons i SoMe. Vi erfarer at synlighet i sosiale medier gir et viktig bidrag til både ytringsfrihet, likeverd og likestilling. Vi har driftet en stor Snapchat-kanal i 6 år, som per i dag har rundt 100 000 følgere, der formidling og opplysningsarbeid har vært sentralt og gitt oss nyttige erfaringer. Gjennom disse årene har podcast blitt en hyppigere ønsket kanal fra våre følgere for mer innhold. Snapchat-kanalen anser vi derfor for å være en svært nyttig konverteringsplattform til podcast. Åpenhet har så klart en pris, både for dem med og uten samtykkekompetanse. Det å dele sin erfaring med å ha en sykdom, funksjonshindring eller som pårørende, krever etiske refleksjoner om «vær varsom»-plakaten. Å tilknytte seg en profesjonell produsent er derfor både en forutsetning for å ivareta en etisk standard om åpenhet, men også en kostbarhetsfaktor som vi som ideell organisasjon trenger å søke midler til å finansiere. Vi planlegger 30 episoder inkl. studio med produsent, klipp, redigering, cover, lydpakke, kreativ workshop, etisk rådgivning og veiledning i «vær varsom»-plakaten. Podcastene skal filmes for å lage audiograms. Audiograms er 30 sek snutter med «det beste fra episoden» som legges ut på SoMe for å konvertere lyttere inn til podcasten.

Antall deltakere

50000

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Vi erfarer et reelt behov for folkeopplysning, der Løvepodden kan bidra til mindre stigmatisering og økt forståelse i samfunnet. Mennesker med sykdom og funksjonshindring, inkl. barn og unge, er landets største minoritet (ca. 18-20 %). Likevel er de blant dem som i minst grad får oppfylt sine helt grunnleggende menneskerettigheter, inkludert sin ytringsfrihet. Omfanget av berørte er derfor stort. Vi mener at åpenhet, opplysningsarbeid og kunnskapsformidling er kuren mot fordommer, ignoranse og uvitenhet. De som har størst behov for å «koble seg på verden», ønsker å fordype seg, lære nye ting eller holde seg oppdatert. Løvepodden skal bidra til nettopp dette. Gjennom nøye gjennomtenkte episoder vil vi adresse utfordringer, samfunnsproblemer og holdninger, opplyse om lovverk og rettigheter, formidle personlige historier og nyttige erfaringer, og ikke minst gi råd til lytterne om hva de kan gjøre og hvordan de kan hjelpe seg selv eller noen de står nær. Vi venter oss positive ringvirkninger i form av at lytterne blir mer opplyste, får en bredere forståelse og verktøy til å være en god støttespiller, samt at de videreformidler ny kunnskap til familie, venner og kollegaer. Vi forventer også å høste holdningsendringer hos personer i hjelpeapparatet, og at det gjøres interne evalueringer med egen praksis og nødvendige endringer. Disse resultatene ser vi allerede gjennom vår foredragsvirksomhet for kommuner og andre relevante aktører. Andre positive effekter av podden vil være forståelse av annerledes atferd, tankesett og behovet for tilrettelegging, og ikke minst ulike politiske prioriteringer og budsjettmessige konsekvenser dette får for tjenesteområdene som disse familier er avhengige av for å kunne ha en god hverdag med livskvalitet, frihet og mestring.

Plan for gjennomføring

Utvikling av tiltak: Løvemammaene og Gjenklang vil bygge videre på allerede etablert samarbeid og prosjektskisse. I oppstartsmøte i 4. kv. 2024 vil det lages fremdriftsplan, gis opplæring i Vær varsom-plakaten til prosjektleder og programleder, utvikles form på episoder (eks. faste spørsmål/innslag), episodeplan med innhold. I 4. kv. 2024 skal det også lages jingle, cover og mulig «teaser». Rekruttering av deltakere: Løvemammaene har et stort nettverk både blant medlemmer og pårørende, og beslutningstakere. Vi har også flere gode samarbeidspartnere i andre organisasjoner og fagmiljøer, samt i forskningsnettverk, spesialisthelsetjeneste og kommuner. Vi vil benytte dette nettverket i rekrutteringsfasen, og har allerede fått positive svar fra flere mulige deltakere. Prosjektleder vil være ansvarlig for rekruttering og kommunikasjon til deltakere, å følge fremdriftplan, samt for formidling i sosiale medier og til samarbeidspartnere og aktuelle aktører. Gjengklang vil være ansvarlige for studio, teknisk fremdrift, jungle/cover/film, bearbeidelse og ferdigstillelse av episoder, samt publisering. Gjennomføring av aktiviteter: Innspilling av episoder vil foregå bolkvis i Gjenklangs studio. For å spare reiseutgifter, tar vi sikte på å spille inn flere episoder på rad over en til to dager iht. planlagt episodeoppsett. 1. kv. 2025 starter innspilling med plan om lansering av første episode på organisasjonens 6-årsdag 21. februar. Det vil publiseres en episode i uka, med pause i sommerferien, og siste episode publiseres i begynnelsen av 4. kv. Ved endt publisering foretas en spørreundersøkelse med påfølgende evalueringsmøte. Skriftlig rapport vil utarbeides av prosjektleder, programleder og prosjektmedarbeidere i samarbeid med produsent i slutten av 4. kv. i 2025.

Prosjektleder

Bettina Lindgren

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Løvepodden
Organisasjon
Løvemammaene
Beløp Bevilget
2025: kr 395 000, 2026: kr 5 000
Startdato
20.01.2025
Sluttdato
31.03.2026
Status
Under gjennomføring