Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
Hvert år lever mellom 6000 og 9000 barn som pårørende av innsatte. Av den totale innsatte populasjon er ca. 6% kvinner. I rapporten «Lengst inne i fengselet – Kvinnelige innsatte med behov for helsehjelp» vises det hvor belastende innsatte mødre opplever fengselsoppholdet, fordi de frarøves muligheten til omsorgen for barna, og bekymringene og sorgen knyttet til dette. Manglende eller dårlig kontakt mellom innsatte og deres familiemedlemmer – og ikke minst barn – kan påvirke begge parter negativt. Vi kan bare forestille oss hvordan barn opplever det å ha sine aller nærmeste i fengsel. Og ikke er det lett å snakke om eller setter ord på situasjonen. Bok-prosjekt «Mamma i fengsel» er rettet mot kvinnelige innsatte og deres barn. Det er svært tabubelagt å ha mor i fengsel. Mange innsatte mødre ønsker ikke å fortelle barna sine at de soner en dom, men sier heller at de er på skole eller ferie. Gjennom bokserien vil man kunne få støtte i en samtale med barnet, ved å ha en bok i hånden med tekst og bilder som veileder gjennom samtalen om at mamma sitter i fengsel. Med bøkene har vi et ønske om å redusere fordommene om det å ha noen kjente eller kjære i fengsel. Man kan være en god mor, selv om man har gjort en straffbar handling.
Aktivitet/tiltak/metode
Primærmålgruppen er pårørende av innsatte, barn spesielt, og innsatte selv. Sekundærmålgruppe er skolehelsetjenesten, lærere, barnehager og bibliotek. Det finnes allerede en bok-serie som heter «Pappa i fengsel» tidligere realisert av prosjektleder Charlotte Munthe. I mangel av litteratur for barn som ble pårørende til innsatte bestemte hun seg for å ta saken i egne hender. Pappa i fengsel er samtidig påtenkt de voksne, som en støtte til å kunne starte dialog med barnet. Bøkene kan være til hjelp i en situasjon de aller fleste ikke kjenner til, men som rammer flere. Verksbetjent Veronica har snakket med flere innsatte på Ravneberget fengsel som selv er mødre. Kvinnene fikk lese bokserien Pappa i fengsel, og deretter gav de tilbakemelding på hva som bør være annerledes for at de selv skal kunne bruke bøker som verktøy i dialog med deres barn. De hadde mange fine innspill, som vi vil ta hensyn til når vi lager bokserien Mamma i fengsel. Bok en vil handle om nettopp det å fortelle barnet at mor er i fengsel. Bok to vil handle om det å fortelle venner i barnehagen at barnet har mor i fengsel. Bok tre vil handle om å besøke mamma i fengsel. Her har barn ekstremt mye tanker og fantasi om hvordan det vil være å komme inn i et fengsel. I denne boken vil også barna kunne lære om hvordan det faktisk er i fengsel. Charlotte Munthe hadde selv med sine barn på en «åpen dag» i Halden fengsel. På vei fra parkeringsplassen tittet hennes 5 år gamle sønn opp mot muren og spurte ”Hvor er skyte-tårnet ditt mamma?” Så vondt det må være for barn som tror at mamma har det sånn som de ser på film! Bok fire vil handle om når mor kommer hjem og skal sone Elektronisk Kontroll (EK). Da har barnet mange forventninger om hva som skal skje. Man er ofte ikke forberedt godt nok på at mor fortsatt er under soning. At mamma ikke nødvendigvis kan være med på turn eller ut å leke, fordi mor må følge en timeplan på når hun kan være hjemme og når hun må være ute.
Antall deltakere
1000
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
Om vi ser på ett kalenderår, og tenker at det er 9000 barn som får en av sine foreldre i fengsel og at 6% av disse får mor i fengsel, så vil det si at 540 barn vil oppleve å få sin mor i fengsel årlig. Av disse 540 barna så er det veldig mange av mødrene som ikke forteller sine barn at de er i fengsel. Det er ekstra sårt og skamfullt at mor er fengslet. Ut fra den tilbakemeldingen vi har fått fra kvinnelige innsatte, så er det klar tale om at denne bokserien vil trygge mødrene i å ta den viktige samtalen med barnet. Det gjelder ikke bare det å fortelle at man er i fengsel, men også samtaler med barnet om de forskjellige prosessene underveis, og ikke minst følelsene begge parter sitter med. Bokserien vil trygge barn av innsatte på hvordan de kan fortelle det til venner og bekjente. I de fleste situasjoner er nærområdet og barnehage/skole kjent med at mammaen eller pappaen sitter i fengsel. Da kan disse bøkene være kjempefine for personer rundt barna til å kunne ufarliggjøre situasjonen. Bøkene kan minske faren for mobbing og utestengelse av barn som er rammet. Det er få barnebøker som handler om fengsel og virkeligheten rundt temaet. Og håpet er man skal kunne hjelpe små barn i en sårbar situasjon. Vi ønsker også at bokserien skal kunne fungere forebyggende og er relevant for alle barn i alderen 4-8 år. Det er fint å kunne få denne type informasjon ut i barnehager og skoler. I dagens samfunn er det mye filmer og serier hvor barn får feilinformasjon om hvordan det er i fengsel. Med disse bøkene vil barn kunne få en forståelse for hvordan det faktisk er i norske fengsler, og at ikke alle som sitter i fengsel er slemme.
Plan for gjennomføring
Prosessen p.t.: møte/samtale med mødre i fengsel er gjennomført (28.02.23) samt at mødre har lest og kommet med tilbakemeldinger på «Pappa i fengsel»-bøkene. Etter eventuelt godkjent søknad om midler, skal forfatter skrive utkast av tekst til første bok, med utgangspunkt i samtalene som er gjennomført med innsatte mødre. Utkast vil bli fremlagt for mødre i fengsel for en tilbakemelding fra de. Tilbakemeldinger vil bli tatt til etterretning, før tekst sendes til redaktør. Teksten vil bli sendt frem og tilbake mellom forfatter og redaktør helt til redaktøren og forfatteren er fornøyd med teksten. Etter det vil teksten gå videre til Språkvask og Korrektur. Når teksten er ferdig er det Illustratør som skal starte arbeidet med å lage tegninger som passer til teksten. Når både bilder og tekst er klar vil Ombrekker gjøre boken filklar for trykkeriet. Dette vil være likt for alle fire bøkene. En evaluering av prosjektet) vil innhente tilbakemeldingene fra de innsatte mødrene som har vært med på å fortelle sine historier om det å være mor i fengsel.
Sluttrapport
Bakgrunn, målsetting og metode
Prosjektet ble igangsatt etter ønske fra ansatte i kvinnefengselet Ravneberget. De hadde hørt om bokserien Pappa i fengsel og ønsket det samme tilbudet for pappaene. Målsetningen var å få produsert en liknende bokserie for kvinnelige innsatte, men med noen endringer så det passer deres utfordringer bedre. Metodene som ble brukt var å få snakket med kvinnelige innsatte som også var mødre og ansatte i Ravneberget fengsel.
Gjennomføring
Nå ble jo dette prosjektet veldig likt et tidligere gjennomført prosjekt. Så det kom ingen store overraskelser underveis. Ting har gått etter planen og samarbeidet med dam og NKS har gått smertefritt.
Resultater og virkninger
Resultatet ble fire flotte barnebøker. En god del av de har allerede blitt sendt ut til KDI og frivillige organisasjoner og barnehager/skoler. Det jobbes fortsatt med å dele ut bøker. Når disse bøkene kan bli delt ut gratis så vil de fort nå ut til de som trenger de mest. Resultatet av at bøkene kommer ut til barn av innsatte er at de kanskje lettere kan snakke sammen m de vanskelige temaene. For de som leser bøkene, men ikke er knyttet opp mot noen i fengsel, så vil bøkene kunne gi disse barna en mer ekte forståelse av hvordan det er å ha mamma i fengsel. Og hva det vil si å være i fengsel i Norge.