Offseason Paragolf

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

NGF har gjennom flere år utviklet paragolf som en viktig del av forbundets aktivitet. Gjennom sesongen arrangeres turneringer, samlinger og åpne dager, og legger til rette for at spillere med funksjonsnedsettelse fra ulike klubber får en felles arena. Norge har en kort golfsesong, men de siste årene er det etablert golfsimulatorsentere over hele landet, noe som muliggjør aktivitet også om vinteren. Vi gjennomførte i 2023 en pilot hvor det ble invitert til lavterskelarrangementer i simulator på åtte steder; to ganger på hvert sted. Erfaringene var gode og gjennom dette prosjektet ønsker vi å videreutvikle aktivitet på golfsimulator. Fokus skal være på å skape møteplasser, erfaringsutveksling og et fellesskap på tvers av klubber. Prosjektet skal rette seg mot personer med funksjonsnedsettelse – de som spiller golf, de som har spilte og de som ennå ikke har prøvd. Erfaring tilsier at simulatorgolf tiltrekker seg en ny type spillere – spillere som ikke nødvendigvis trekker ut når våren kommer. Terskelen for å spille golf på simulator er lav. Man trenger ikke kurs og utstyr kan man låne. Prosjektets målsetting er å utvikle organisert aktivitet på simulator i utenfor sesongen. Vi skal senke terskelen for å delta og rekruttere personer med funksjonsnedsettelse til golf.

Aktivitet/tiltak/metode

En golfsimulator har variert mulighet for trening og spill. Man kan spille en bane, trene på driving range, slå for å treffe et mål, ha 1-1 instruksjon eller instruksjon i gruppe, og man kan spille turnering med spillere som er i samme rom eller på andre kanten av landet. Prosjektet skal i løpet av en toårs periode utvikle organisert simulatortrening og -spill på min 5 steder, inkl steder hvor paragolfaktiviteten er lav. Utgangspunktet skal være ukentlig aktivitet i gruppe, med en blanding av egenorganisert aktivitet og instruksjon. Aktivitetsperioden vil være januar – april både i 2024 og 2025. Målgruppen er personer med funksjonsnedsettelse i alle aldre definert til personer med bevegelses-, syns-, hørsels- og/eller utviklingshemning, og inkluderer de som spiller golf, de som har spilt tidligere og de som ennå ikke har prøvd. Deltakere registreres med nødvendig kontaktinfo for kommunikasjon ifm med prosjektet. Det skal ikke samlet inn sensitiv informasjon. Vi vil underveis i prosjektet evaluere og justere aktiviteten basert på deltakere ønsker og behov, noe som vil gi erfaring med ulike modeller og variert aktivitet. Måloppnåelse vurderes ift at det er gjennomført aktivitet på min 5 steder i landet, og at dette inkluderer steder hvor paraaktiviteten pt er lav. Det skal være både kjente og nye spillere blant deltakerne. Det skal ved avslutning av prosjektet eksistere en plan for videre aktivitet på hvert enkelt sted. Rekruttering av nye deltakere, samt videreføring av aktiviteten etter prosjektet representerer noen utfordringer. For å nå ut til nye spillere må vi knytte kontakter med ulike brukerorganisasjoner, samt bruke idrettens nettverk som paraidrettskonsulenter og paraidrettssenter. Ift videreføring blir fremtidig finansiering av aktiviteten viktig. Økonomi er en barriere for mange paraidrettsutøvere, og det er viktig med lav egenandel. Ulike lokale finansieringsordninger må undersøkes med tanke på å sikre aktiviteten videre.

Antall deltakere

50

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

– Mulighet for helårsaktivitet noe som gir mulighet for bedre spredning på aktiviteten, samt at vi kan gjennomføre flere tiltak flere steder. – Skape en alternativ lavterskel arena for rekruttering av personer med funksjonsnedsettelse til golf, samt bedre ivaretakelse av de som allerede spiller. – Ivareta en sosial arena gjennom vinteren, noe som er spesielt viktig for de som ikke har andre fritidsaktiviteter enn golf.

Plan for gjennomføring

Prosjektet skal i løpet av en toårs periode utvikle organisert paragolf simulatortrening og -spill på minimum 5 steder i landet. Det er viktig for prosjektet å nå ut til steder hvor paraaktiviteten i golf pt er lav. Fordelen med simulatorgolf er at man ikke trenger være mange for å skape et godt tilbud. Tiltak 2024: – Fornebu Indoor Golf Center (FIGC) i Bærum. Sentral beliggenhet og enkel tilgang for deltakere. Mange simulatorer, trivelige lokaler og en positiv ledelse. FIGC har tilgang til en paramotion (golfrullestol), noe som muliggjør deltakelse for rullestolbrukere. Oslo IK og Viken IK har paraidrettskonsulent. – Fana GK i Bergen. På klubbhuset til Fana GK er det simulatorsenter og klubbens beliggenhet er positiv med tanke på deltakere. Klubben har en trenerressurs som har noe erfaring fra paragolf og vår nye klassifisør bor i Bergen. Vestland IK har en paraidrettskonsulenten. – Atlungstad Golfsenter i Hamar. Atlungstad GK har sitt simulatorsenter sentralt plassert i Hamar. Trenerressurser har erfaring med instruksjon av personer med funksjonsnedsettelse, og det finnes et miljø på Innlandet hvor det er aktuelt å starte rekruttering. Innlandet IK har en paraidrettskonsulenten. Tiltak 2025: – Videreføring av aktivitet startet i 2023. – Trondheim Golfsenter. Sentral beliggenhet med enkel tilgang for deltakere. Norges eneste Paraidrettssenteret ligger i Trøndelag, og dette er et miljø det vil søkes samarbeid med tanke på å nå ut i nye miljøer. – Sted uavklart. Vurdere hvor det er mest aktuelt å etablere et tilbud, primært et sted utenfor Østlandsområdet. – Golfturneringer. Dette kan settes opp slik at alle som ønsker kan delta, uansett hvor de bor. Forutsetningen er at de spiller på samme type simulator, f. eks Trackman.

Prosjektleder

Gøril Hansen

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Offseason Paragolf
Organisasjon
Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité
Beløp Bevilget
2024: kr 55 000, 2025: kr 97 000
Startdato
01.01.2024
Sluttdato
30.06.2025
Status
Under gjennomføring