ParaFRISK – for deltagelse og mestring i idrett

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Vi ser at sykdom og skader fører til mange dagers fravær fra trening hos utøvere med funksjonsnedsettelser, og at dette fører til mindre grad av mestring i idrett. Men det finnes ingen systematisk oversikt over de vanligste helserelaterte utfordringene ved ulike funksjonsnedsettelser, verken i Norge eller internasjonalt. Til tross for at mange funksjonsnedsettelser fører til økt risiko for sykdom og skader, så er helse i denne utøvergruppen sjelden på agendaen verken idrettspolitisk eller i trenerutdannelsen. Vi tror at mer kunnskap og tilrettelegging vil føre til økt deltagelse og mestring.

Målsetting for prosjektet

Kartlegge helserelaterte utfordringer i idrett for personer med ulike funksjonsnedsettelser. Foreslå målrettede forebyggende tiltak, samt samarbeide om rask og tilpasset behandling så flere kan delta i idrett uten skade- og sykdomsrelatert fravær. Formidle resultatene til utøvere og støttespillere.

Målgruppe

Personer med funksjonsnedsettelser som ønsker å delta aktivt og oppleve mestring i idrett

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

175

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

De siste årene har de beste utøverne med funksjonsnedsettelse fått tilbud om en todelt helseoppfølging på Olympiatoppen. Del én består av en årlig helseundersøkelse ved lege, fysioterapeut og klinisk ernæringsfysiolog, men vel så viktig er samtaler rundt hva utøverne har svart på et elektronisk spørreskjema om sine helserelaterte utfordringer. Spørsmålene er utarbeidet gjennom samtaler med utøvere, og etter råd fra ulike faggrupper. De inkluderer tidligere sykehistorie, benhelse, mental helse, kognitive utfordringer, utdanning/arbeid, bruk av offentlige støtteordninger og aktivitetshjelpemidler, kontakt og oppfølging i helsevesenet, behov for tilrettelegging ved reiser, osv. Det er disse dataene på gruppenivå vi nå trenger midler for å analysere, så kunnskapen også kan komme andre utøvere til gode! Del to av helseoppfølgingen består av en ukentlig rapportering av egen helse og evnt. fravær fra trening. Fordelen for den enkelte er mulighet for spesialtilpasset oppfølging. Vi planlegger å dele kunnskapen via åpne digitale plattformer, og foredrag for utøvere, trenere, foresatte, og helsepersonell. Virkningen håper vi blir selvhjelpstiltak og bedre tilrettelegging for å forebygge sykdom og skader i bredde- og toppidrett.

Fremdriftsplan for prosjektet

Data fra helseundersøkelsene vil fremstilles med absolutte tall og proporsjoner for gruppen som helhet og for subgrupper (idrett, kjønn, funksjonsnedsettelse). Basert på funn i helseoppfølgingen vil vi utvikle praktiske målrettede helseforebyggende tiltak for parautøvere på alle nivåer. Ny kunnskap vil bli formidlet via foredrag og lettfattelige rapporter til målgruppen og dens støttespillere, og via skadefri.no/paraidrett og Parakompetansebank.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

ParaFRISK er et praksisnært samarbeidsprosjekt mellom helseavdelingen på Olympiatoppen og Senter for idrettsskadeforskning ved Norges idrettshøgskole. Formålet er å få ny innsikt i forekomst av sykdom og skader blant idrettsutøvere med ulike funksjonsnedsettelser og på sikt bidra til bedre helse. Tidligere studier har funnet at 2 av 5 opplever en helsepåkjenning ukentlig. Helseavdelingen på Olympiatoppen tilbyr helseundersøkelse og ukentlig oppfølging i samarbeid med særforbundenes helseteam. Her avdekkes sykdom og skader i en tidlig fase av forløpet, så målrettede helsefremmende tiltak kan settes i gang. På sikt kan dette bidra til bedre helse og færre tapte treningsdager. Målet med denne delen av ParaFRISK-prosjektet var å undersøke omfang og alvorlighetsgrad av funn i helseundersøkelser blant Norges beste parautøvere i forberedelser til Paralympiske Leker i perioden 2015-2022, og sammenligne med funn hos Olympiske utøvere.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Vi jobber med en vitenskapelig artikkel om funn i helseundersøkelser (innsendes sommeren 2023). Vi er også i gang med å evaluere funn fra kartleggingen av benhelse og hvilken betydning ben- og blodmarkører og energitilgjengelighet har for parautøvers benhelse. Vi har i formidlingsarbeidet benyttet oss av digitale plattformer Skadefri og Parakompetansebank (lansert i jan 2023), med utøvere, trenere og helsepersonell som målgruppe. Her kunne vi øke relevant innholdsproduksjon innen helse og forebygging basert på funn og (bruker)erfaringer med helseundersøkelsen. Vi har holdt flere innlegg for store ressurssenter innen helse og idrett for personer med funksjonsnedsettelser som Beitostølen helsesportsenter og Paraidrettssenter, Idrettens helsesenter, på fagkonferanser, og i studentundervisning på NIH. Vi er godt i gang med å danne en brukergruppe for oppfølgingsprosjektet Ung ParaFRISK.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

102

Prosjektgjennomføring/Metode

Særforbundene i norsk idrett har 1-2 år i forkant av nye Paralympiske og Olympiske leker valgt ut kandidatutøvere som de anser som aktuelle for medaljer i Lekene. Utøverne har blitt invitert til Olympiatoppen og helseundersøkelsesprogram. Del 1 av helseundersøkelsen består av et spørreskjema om utøvers nåværende og tidligere helseutfordringer, som tidligere sykehistorie, benhelse, mental helse, kognitive utfordringer, kontakt og oppfølging i helsevesenet, utdanning og arbeid, bruk av offentlige støtteordninger, behov for tilrettelegging under reiser, etc. Spørreskjemaet er utarbeidet basert på tidligere samtaler med utøverne og grundige diskusjoner og råd fra ulike faggrupper, og ikke minst blitt endret etter gjennomgang med utøver/bruker, hvis de synes spørsmålene var uklare. Dette gjør at spørreskjemaet i dag fremstår meget brukervennlig. Del 2 av helseundersøkelsen består av bl.a. måling av blodtrykk, EKG, lungefunksjon og blodprøver.

Resultater og resultatvurdering

Samlet sett tror vi at kunnskapen fra våre omfattende helseundersøkelser vil gi klinikerne verdifull lærdom. Vi avdekket funn som er viktige å ta tak i som helsepersonell og for utøveren selv gjennom selvhjelpstiltak og bedre tilrettelegging for å forebygge sykdom og skader. På samfunnsnivå vil våre erfaringer ha overføringsverdi til andre utøvere med lignende funksjonsnedsettelser. Kunnskapen bør spres i stor grad til idretten, foreninger, spesialisthelsetjenesten, fastleger, mm. ParaFRISK-prosjektet har potensiale til å bidra til bedre helse, større deltagelse i samfunnet, og helseøkonomiske gevinster og bedre livskvalitet.

Oppsummering og videre planer

De beste parautøvere mister i snitt en måned med trening i året pga. sykdom og skader. Vi antar at dårlig helse også påvirker deltagelse i arbeidsliv og sosiale aktiviteter, og at helseutfordringene er større hos (unge) breddeutøvere, som ikke har like tett helseoppfølging. Vi ønsker å inkludere unge utøvere, men også utøvere som er «ung og ny» med ervervet funksjonsnedsettelse. Målet med Ung ParaFRISK-prosjektet vil være å kartlegge helse i breddeidrett med samme etablerte metode som i toppidretten. Vi tror at mer kunnskap vil føre til bedre helseforebygging og økt deltagelse i idrett.

Prosjektleder

Hilde Moseby Berge

Detaljer
Program
Helse høst (2021)
Prosjektnavn
ParaFRISK – for deltagelse og mestring i idrett
Organisasjon
Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité
Beløp Bevilget
2022: kr 1 400 000
Startdato
01.01.2022
Sluttdato
29.04.2023
Status
Under gjennomføring