Pedagogikk til fosterbarns beste

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Fosterhjem er selve bærebjelken i barnevernet. Der bor 75% av alle plasserte barn. Disse barna har store utfordringer mht til psykisk helse og livskvalitet, og mange bærer på traumer. Reparasjon etter omsorgssvikt tar tid. Fosterforeldre er frivillige i vanlige hjem, som kan sies å utføre behandlende omsorg. I dag satses det på opplæring av ansatte på barnevernsinstitusjon. Det er høyst tilfeldig hva slags faglig veiledning og opplæring fosterforeldre får og de har et stort behov av mer kompetanse for å kunne forstå barnets adferd og behov, og gi fosterbarn gode rammer og best mulig omsorg.

Målsetting for prosjektet

Å bedre omsorgen og øke forståelsen for alle fosterbarns utfordringer gjennom å øke fosterforeldrenes kompetanse. Å utvikle veiledningsressurser og legge til rette for lokale informasjonsaktiviteter/kurs for fosterforeldre. Å gjøre veiledningsressursene kjent og tilgjengelig for flest mulig.

Målgruppe

12.000 fosterbarn er hovedmålgruppen og de treffes gjennom fosterforeldrene, anslagsvis 15.000-20.000. Mange andre vil også ha nytte av prosjektet.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

32000

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Vi vil utvikle et informasjons- og kompetansehevingsprogram gjennom film for å gi flere fosterforeldre adgang til lettfattelig og lett tilgjengelig kunnskap om sentrale problemstillinger mange sliter med. Filmene kobles opp mot pedagogiske, kortfattede fagtekster. Det fins i dag nærmest ingen læringsressurser/filmer på nett rettet mot fosterforeldre, som støtter dem i omsorgsoppdraget. Veiledningsressursene vil bli tilgjengelige for alle på nett. For å nå ut til alle innen fosterhjemsomsorgen vil de bli markedsført gjennom egne informasjonskanaler, sosiale medier og gjennom andre organisasjoner vi samarbeider med. Fosterforeldre og frivillige vil selv hjelpe til med å definere behov, prioritere tema, utforme informasjonen og til dels medvirke i filmene. Innleide fagpersoner med høy kompetanse på fosterbarnsomsorg vil utvikle det faglige innholdet og kvalitetssikre informasjonsmateriellet. Filmproduksjon utøves av profesjonelle. Veiledningsmateriellet vil være tilgjgengelig som et godt verktøy for fylkesforeningene når de avholder kompetansehevende samlinger for fosterforeldre. De vil også kunne benyttes i foredragsvirksomhet, deltakelse på større konferanser relatert til fosterhjemsomsorg, medlemsmøter i egen organisasjon mm.

Fremdriftsplan for prosjektet

Jun 2018-aug Planlegging Aug-Des Temavalg, faglig produksjon av innhold, casting Nov-Mai 2019 Filmproduksjon Vinter Forberedelse av markedsføring på nett Høst 2019 Lansering på 1-2 fagkonferanser Sep-okt Markedsføring, publisering på nettsider og sosiale medier Jan-mars 2020 Bruk av filmene i rådgivningstjenesten, møter og kurs nov 2019-Mar 2020 Gj føring av samlinger og møter av fylkesforeningen Mai 2020 Evaluering og sluttrapport

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Fosterhjem er selve bærebjelken i barnevernet. Der bor 75% av alle plasserte barn. Disse barna har store utfordringer mht til psykisk helse og livskvalitet, og mange bærer på traumer. Reparasjon etter omsorgssvikt tar tid. Fosterforeldre er frivillige i vanlige hjem, som kan sies å utføre behandlende omsorg. Det er høyst tilfeldig hva slags faglig veiledning og opplæring fosterforeldre får fra barnevernet, og de har et stort behov av mer kompetanse for å kunne forstå barnets adferd og behov, og gi fosterbarn gode rammer og best mulig omsorg. Fosterbarna er hovedmålgruppen for prosjektet, men prosjektet rettes mot fosterforeldre. Det er rundt 12.000 fosterbarn og ca 24.000 fosterforeldre i Norge. Hovedmål: Å bedre omsorgen om fosterbarna ved å øke fosterforeldrenes kompetanse. Delmål: Å sette fokus på fosterhjemmenes omsorgsoppgave, styrke engasjementet og kunnskapen i fylkesforeningene og gi støtte til barnevernstjenesten vedr. fosterhjemmenes utfordringer.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Vi har fått på plass et ressursbibliotek med flere filmer og fagtekster enn forventet. Målet var at 40.000 personer skulle ha nytte av prosjektet i løpet av noen år, derav 70% barn og ungdommer og 30% voksne (fosterforeldre og andre). Statistikk over visninger etc på nett er det nærmeste vi kan komme konkrete tall. I l a de første 8 måneder har filmene blitt vist over 7.400 ganger, til mer enn 6200 unike (voksne) brukere. Informasjon på sosiale medier er nådd ut 19.000 ganger. Responsen på filmene har vært god og de oppleves som nyttige og fir fosterforeldre bedre forståelse for hva som ligger bak fosterbarns adferd og flere nøkler for å kunne gi bedre omsorg. Et anslag er at minst 14.000 personer så langt har blitt nådd av vår informasjon.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

14000

Prosjektgjennomføring/Metode

En prosjektstyringsgruppe og et innleid kommunikasjonsselskap har utviklet 17 korte filmer på til sammen 82 minutter i tillegg til korte fagtekster og annet pedagogisk informasjonsmateriale om omsorg om fosterbarn. Det er publisert på www.fosterhjemsforening.no/pedagogikk-for-fosterforeldre/. Brukermedvirkere har gitt innspill på tema. Fageksperter har utviklet fagtekstene og kvalitetssikret det faglige innholdet i filmene. Filmene viser dramatiserte scener med fosterforeldre og barn. Fageksperter forklarer og kommenterer. Fosterforeldre, personer som jobber med fosterbarnsomsorg og frivillige har adgang til materialet for egenstudier, samlinger og møter (primært digitalt i 2020). Materiellet er markedsført og distribuert via internett og vårt medlemsblad Fosterhjemskontakt. For å nå ut til målgruppene har vi sendt ut nyhetsbrev, eposter, sms og brukt våre Facebooksider og nettsider. Vi har også tilbudt andre organisasjoner å bruke og spre det.

Resultater og resultatvurdering

Vi har laget gode pedagogiske filmer som er og vil være tilgjengelig i mange år til, for fosterforeldre og andre som søker informasjon om hvordan de skal håndtere vanskelige situasjoner. Brukere har medvirket til valg av tema. Til sammen har filmene i løpet 8 måneder blitt sett over 7.400 ganger, og mer enn 6200 unike seere har brukt informasjonen på våre nettsider om temaet. Dette betyr at 6-8000 barn bør ha fått nytte av fosterforeldrenes økte kompetanse. Vi er ganske fornøyde med resultatet av første runde med spredning av informasjonsmateriellet. Antallet personer som har brukt informasjonsmateriellet så langt er som forventet, men antall filmvisninger på nett er lavere enn forventet, og all deltagelse på fylkeslagsamlinger ble jo avlyst i 2020. Vi planlegger å kjøre flere aktiviteter i årene som kommer for å nå ut til flere.

Oppsummering og videre planer

Vi har nådd ut til mange med god informasjon som øker fosterforeldrenes kompetanse og derved gir flere fosterbarn bedre omsorg. Vi har bidratt til økt synlighet om fosterhjemmenes betydelse for det norske samfunnet. Vi fortsetter å spre informasjon og filmene for å nå ut til flere. Filmene vil være tilgjengelige i lang tid for bruk i rådgivning og (nett)møter for våre fylkeslag, og for alle som søker på nett om temaet. Vi har fått midler til en fortsettelse av prosjektet med utvikling av flere filmer til ressursbiblioteket, underteksting av filmene på flere språk og mere spredning.

Prosjektleder

Suzanne Schønkopf

Detaljer
Program
Helse vår (2018)
Prosjektnavn
Pedagogikk til fosterbarns beste
Organisasjon
Norsk Fosterhjemsforening
Beløp Bevilget
2018: kr 561 000, 2019: kr 64 000
Startdato
19.07.2018
Sluttdato
30.12.2020
Status
Under gjennomføring