Rasmus 2.0 – Et virkemiddel for et holdefritt sykehus for barn

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Herved søkes det om støtte til et toårig prosjekt rettet mot barn innlagt på Oslo Universitetssykehus (OUS). Sykehusmaskoten Rasmus har vært del av OUS i over 20 år. Tøymusen har hjulpet mange barn. Tidligere har anestesipersonell på operasjonsavdelingene vært ansvarlig for utdeling av Rasmus. Siden mange barn blir innlagt uten at det gjennomføres en operasjon, fører dette til en urettferdig fordeling, der Rasmus kan oppleves som en premie kun for de som har vært til kirurgi. Søker mener at Rasmus heller bør benyttes som et nyttig verktøy i barnas forberedelser og prosedyrer, for å sikre at alle barn får likeverdig tilgang til støtte og hjelp. Forskning viser at 90% av barn har opplevd minst én skremmende hendelse under innleggelse. OUS jobber mot et holdefritt sykehus. Dette innebærer å unngå tvangsbruk på barn. Tvangsbruk kan føre til psykiske, sosiale og utviklingsmessige belastninger. Likevel rapporterer 96% av sykepleiere på barneavdelinger i Norge å ha brukt tvang det siste året, og 43% har benyttet tvang ukentlig. Tvang brukes mest på barn under 4 år. Denne aldersgruppen er særlig sårbar, da de mangler både språk og forståelse. Her vil bruk av Rasmus i forberedelse bli spesielt effektfullt. Rasmus 2.0 vil være en viktig nøkkel i arbeidet mot et holdefritt sykehus.

Aktivitet/tiltak/metode

1. Egen Rasmus. Det er økt etterspørsel etter Rasmus. Vi ønsker å gi alle barn som skal gjennom behandling sin egen Rasmus. Bamsen skal ikke kun brukes til kos, men som et verktøy i forberedelse til prosedyrer, også i fremtidige sykehusopphold. 2. Prosedyrearbeid «Først Rasmus, så jeg» Det ønskes å kjøpe medisinsk utstyr til Rasmus, som en sonde, PVK/SVK, stomi, eller gastrostomi. Utstyret brukes til visualisering av prosedyrene, og hjelper barn å forstå og forberede seg bedre på hva de selv skal gjennom. Utstyret gjør også at barn selv kan utføre prosedyrene, noe som øker trygghet, forståelse og kontroll. Miniatyrutgaver av medisinsk-teknisk utstyr kjøpes inn til barneavdelingene, slik at barna kan leke sykehus. Barn som får bearbeidet inntrykk gjennom lek, er bedre rustet til å mestre behandlingen de går igjennom. 3. «Store Rasmus» Barn har rett til å bli aktivisert og stimulert under opphold på helseinstitusjon. Barneprogrammet organiserer en rekke aktiviteter for å engasjere og stimulere barna, gi dem muligheten til å møte andre barn, og få være barn. Det er da ikke alltid forsvarlig for alle barn å delta i aktiviteter på grunn av deres helsetilstand. Vi anser det å være særlig viktig å nå ut til de barna som må bli på avdelingen. Vi ønsker å lage to Rasmus-kostymer som kan brukes på Ullevål sykehus og Rikshospitalet. «Store Rasmus» vil ha muligheten til å besøke pasienter, søsken og foreldre, og dermed spre glede til flere. I tillegg vil «Store Rasmus» bidra til å minne de ansatte på viktigheten av å bruke Rasmus som et verktøy for barnas trivsel og forberedelser. De største utfordringene er tenkt å være at etterspørselen til blir for stor og at det oppstår utfordringer i forbindelse med samarbeid og kommunikasjon i forhold til bruk av Rasmus. Det skal føres statistikk på antall utdelte bamser, bruk i prosedyrer, «Store Rasmus»-besøk, og sammenlignes med bruk av tvang og opplevde skremmende hendelser. Datainnsamlingen er grunnlag for forskning.

Antall deltakere

150000

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Bruken av Rasmus som verktøy i medisinske prosedyrer gir barna trygghet, kontroll og mestring under behandlingen på sykehuset. Ved å bruke Rasmus kan barn oppleve mindre stress, noe som kan bidra til å forebygge angst og redusere behovet for tvang i behandlingssituasjoner. Å involvere barnet i forberedelsene, som å “lete etter Rasmus” på vei til undersøkelsen, gir barnet noe positivt å fokusere på og skaper en bedre opplevelse av sykehusbesøket. Dette kan gjøre barna mer samarbeidsvillige og mindre redde. Aktiviteter med Rasmus, som lek med bamse og utstyr før prosedyrene, gir barna en følelse av kontroll og trygghet og kan hjelpe dem å bearbeide opplevelsene etter behandlingen. Opplæring av sykepleiere og barnehagelærere i bruken av Rasmus sikrer at det etableres rutiner som gir forutsigbarhet for barna. Når Rasmusbamsene og materiell som plakater og aktivitetshefter er synlige på alle barneavdelingene, skapes en kjent og beroligende atmosfære for barna. Et kostyme av Rasmus som besøker barn, søsken og foreldre på avdelingen kan gi et lyspunkt i en ellers krevende sykehushverdag. For barn som ikke kan forlate rommet sitt, vil et besøk fra Rasmus kunne være til glede. På kort sikt vil prosjektet gi en bedre sykehusopplevelse, mens det på lang sikt kan ha en positiv effekt på barnas psykiske helse, redusere stressrelaterte plager og forbedre behandlingen for både barn og familier. Målet er at Rasmus skal brukes i alle prosedyrer. Med 60.000 barn innlagt årlig, samt polikliniske pasienter og søsken, estimeres minst 1 500 000 deltakere.

Plan for gjennomføring

Prosjektet starter med å finpusse designet på produktene, inkludert tøymusen Rasmus i ulike størrelser og Store Rasmus, samt det medisinske utstyret som følger med Rasmus, som plakater, aktivitetshefter, diplomer og bruksanvisninger. Når designet er klart, bestilles produktene. Deretter utvikles detaljerte bruksanvisninger og veiledninger for hvordan Rasmus skal brukes før, under og etter medisinske prosedyrer, samt hvordan barna best kan forberedes. Det medisinske personalet på barneavdelingene har ansvaret for å gjennomføre forberedelsene med Rasmus. I tillegg blir brosjyrer, diplomer og plakater laget, og alt materiell gjøres tilgjengelig for utskrift på alle avdelinger. Plakater som retter seg både mot barn og personale vil bli hengt opp på strategiske steder, med informasjon om hvordan Rasmus skal brukes i prosedyrene. Opplæring for helsepersonell vil bli organisert for å sikre at Rasmus blir en integrert del av behandlingen, og personalet får grundig opplæring i verktøyets funksjon. Oppfølging vil bli gjennomført på avdelingene for å svare på spørsmål, få tilbakemeldinger om bruken av Rasmus og sikre at implementeringen går som planlagt. Når Rasmusbamsene er på plass, blir instruksjoner om når og hvordan de skal brukes delt med de ansatte. Store Rasmus tas i bruk på sykehusets arrangementer for å skape glede blant barna, og vil også besøke barn som ikke kan delta på arrangementene. Et årshjul for Store Rasmus blir laget, og opplæring av helsepersonell på alle avdelinger sikrer at Rasmus brukes konsekvent. Etter fire måneder samles tilbakemeldinger fra alle avdelinger for å vurdere prosjektets effekt. Tilbakemeldingene analyseres, og nødvendige justeringer og oppgraderinger blir gjort for å sikre at denne måten å bruke Rasmus på kan kontinueres videre.

Prosjektleder

Unni Sverdrup-Thygeson

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Rasmus 2.0 – Et virkemiddel for et holdefritt sykehus for barn
Organisasjon
Løvemammaene
Beløp Bevilget
2025: kr 275 000, 2026: kr 115 000, 2027: kr 10 000
Startdato
30.06.2025
Sluttdato
16.05.2027
Status
Under gjennomføring