Trygg i Vann

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Redningsselskapet ønsker at barn og unge skal føle seg trygge i og ved sjø, og tilbyr ulike mestrings- og drukningsforebyggende aktiviteter. Det meste av svømmeopplæringen i Norge skjer i innendørs basseng, men trening på selvberging og livredning i realistiske omgivelser er for mange mangelfull. Derfor har Redningsselskapet Region Vest, i samarbeid med Norges Livredningsselskap Bergen Krets, utarbeidet et tilbud om utendørs kurs i vanntrygghet.

Målsetting for prosjektet

•Redningsselskapet skal være en foretrukket leverandør av kurs i selvberging, livredning og førstehjelp for skoleklasser i regionen. •Deltagerne skal i løpet av kurset tilegne seg tilfredsstillende kompetanse om selvberging og livredning

Målgruppe

Skoleelever/skoleklasser på 7-10 trinn i Bergensregionen.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

1200

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Kurset er et dagskurs a 5 timer (i skoletiden) for skoleklasser 7.-10. trinn. Det gjennomføres i perioden november – mars. Teori Kurset starter med å gi deltakerne en teoretisk innføring i tema som omhandler trygg ferdsel ved sjø, selvberging, livredning, hypotermi, hjerte- /lungeredning og alarmering. Praktiske øvelser – land Etter en time med teori blir deltakerne delt i to grupper. Gruppe 1 gjennomfører praktiske øvelser innendørs, med fokus på hjerte-/lungeredning, stabilt sideleie og alarmering. Gruppe 2 gjennomfører først en runde utendørs med opplæring i hvordan man ferdes trygt ved sjø og tolker vind- og bølge- og værforhold. Deretter får elevene trene på bruk av livliner og livbøyer. Etter 45 minutter bytter gruppene aktivitet. Praktiske øvelser – sjø Etter lunsj skifter elevene til våtdrakter. Alle foreldre har på forhånd samtykket til at barna kan delta i aktiviteter i sjøen. Elevene blir sendt puljevis i sjøen, hvor de fikk øvelse i å flyte, ta imot livliner/-bøyer og redde seg om bord i båt. Elevene på land trener på å kaste livline/-bøyer til dem som befinner seg i sjøen. Instruktørene blir assistert av representanter fra frivillige i Redningsselskapet som har båt tilgjengelig. RS-båten brukes til beredskap.

Fremdriftsplan for prosjektet

Pr. 1. september i 2019 har 400 elever fordelt på 20 skoleklasser deltatt på pilotversjonen av «Trygg i sjøen» i Bergen. Redningsselskapet ønsker på sikt å rulle ut dette tilbudet til skoler i alle Redningsselskapets regioner (Vest, Sør, Øst, Midt og Nord), og ha det som et fast tilbud. Vi kommer til å søke om samarbeid og midler fra kommuner, næringsliv og fond/stiftelser. Se video fra Bergen februar 2019 her: bit.ly/tryggivann

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Kurset har som formål å gi et tilbud til barn og unge for å gi dem bedre forutsetninger til å berge seg selv og andre hvis det skulle oppstå en ulykke i og ved vann. Fokusområdet er holdninger og respekt knyttet til ferdsel i og ved sjø, samt kunnskaper og ferdigheter (øvelser) i selvberging, livredning og førstehjelp. Kurset er et dagskurs (i skoletiden) for skoleklasser på 9. trinn Det er knyttet direkte til skolens kompetansemål om selvberging og livredning. Da pilotprosjektet startet i 2016, ble kurset tilbudt til skoleklasser i 7. til 10. trinn. På grunnlag av erfaringene vi har gjort disse årene er nå målgruppen skoleklasser på 9. trinn. Elevene på dette trinnet er modne til å få et godt og livslangt utbytte av kurset og de har vist seg å være disiplinerte, motiverte og lærevillige.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Redningsselskapet trygg i vann (RS Trygg i vann) ble i 2020 gjennomført for 1500 elever i niende klassetrinn i Bergen kommune. Vår målsetting var en økning opp til 1200 elever som beskrevet i søknaden. Med 1500 elever ble dette en økning med hele 25% over det oppsatte målet. Her følger evaluering fra Bergen kommune: «Bergen kommune, ved Etat for skole, har skoleåret 20/21 samarbeidet med Redningsselskapet om Trygg i vann. Halvparten av 9.trinns elevene i kommunen har hittil deltatt i prosjektet. Tilbakemeldingene fra skolene er svært positive, og prosjektet har bidratt til økt oppnåelse av kompetansemålene i kroppsøving i LK20, herunder «forstå og gjennomføre livberging i, på og ved vatn ute i naturen». Etat for skole opplever samarbeidet med Redningsselskapet som positivt og løsningsfokusert. Etat for skole setter stor pris på at samarbeidet videreføres for hele 2021.»

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

1500

Prosjektgjennomføring/Metode

Kurset er delt opp i to deler; En teoretisk del som blir gjort ved e-kurs på skolen og en praktisk del som RS gjennomfører ved land og i sjø. Alle elever må ha gjennomført og bestått e-læringen for å kunne delta på den praktiske delen av kurset. Skolen vil få tilgang til e-kurset (utviklet i 2020) når de melder seg på kurset. E-kurset gir deltakerne en teoretisk innføring i tema som omhandler drukning, trygg ferdsel ved sjø, selvberging, livredning, hypotermi, hjerte- og lungeredning, stabilt sideleie og alarmering. Den praktiske delen av kurset starter med at elevene får utlevert vest, våtdrakt hansker og sko. Hele klassen samles så i klasserommet hvor de får informasjon om dagens aktiviteter og viktige sikkerhetsrutiner. Elevene blir delt i to grupper hvor de får opplæring i hjerte- og lungeredning på Anna dukke og sideleie. Gruppene gjennomfører først opplæring i hvordan man ferdes trygt ved sjø og tolker vind- og bølge- og værforhold. Deretter får elevene trene på bruk av livliner og livbøyer. Elevene blir så sendt puljevis i sjøen, hvor de får øvelse i å håndtere kuldesjokk, spare krefter ved å flyte i vannet, ta imot livliner/-bøyer og redde seg om bord i båt.

Resultater og resultatvurdering

1500 elever er et meget resultat. Dette er 50% av alle elevene i Bergen kommune. For å øke ytterligere er det å møte de elevene som har minoritetsbakgrunn et viktig tiltak. Grunnlaget for dette var at vi hadde erfart at en del elever, med foreldre med minoritetsspråklig bakgrunn, ikke deltok på kurset. Vi hadde tro på at dette ville endre seg hvis foreldre fikk informasjon om «RS Trygg i vann” på deres eget morsmål. Vi tok kontakt i 1. halvår 2020 med Tolketjenesten Bergen kommune. Avdelingsleder Parnian Bemanian i Tolketjenesten var meget positivt: «Takk for henvendelsen. Vi har drøftet din henvendelse i ledergruppen for Tolketjenesten. Vi ser på dette som et viktig samfunnsoppdrag som skjer i tett samarbeid med skolene i Bergen kommune. Vi har derfor besluttet å gjennomføre dette oppdraget for dere omkostningsfritt.» Tolketjenesten har etter dette oversatt kurset til 12 språk: Polsk, tyrkisk, somali, tamil, tigrinja, arabisk, urdu, sorani, vietnamiesik, amharisk, dari og oromo.

Oppsummering og videre planer

Trygg i Vann prosjektet er meget populært og vi har som ambisjon å utvide til andre regioner/områder i tillegg til at vi ser frem til gjennomføringen i 2021 her i Bergen.

Prosjektleder

Atle Giljarhus

Detaljer
Program
Helse høst (2019)
Prosjektnavn
Trygg i Vann
Organisasjon
Redningsselskapet
Beløp Bevilget
2020: kr 1 000 000
Startdato
02.01.2020
Sluttdato
01.12.2020
Status
Avsluttet