Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Barn som har det vanskelig hjemme, har behov for å bli forstått og møtt ut fra det. Mange barn som lever med vold eller andre belastninger i familien er svært opptatt av å ha det normalt ute. I Norge deltar ca. 85% av alle barn i organiserte aktiviteter som fotball, korps, dans, karate, speider, og annet. Trenere, ledere og andre som er engasjert i idrett og andre fritidsarenaer møter disse barna; og de møter mange sårbare barn. Det er derfor viktig at de har kunnskap om voldsutsatte barn og unge, og at vet hvordan de best mulig kan hjelpe, veilede og støtte barn som har det vanskelig.
Målsetting for prosjektet
Overordnede mål: Sikre at idretten blir et trygt sted for alle barn og unge. Målsettingen med prosjektet Trygg på trening er å skape trygge arenaer for barn og unge gjennom at trenere og frivillige får økt kunnskap og handlingskompetanse om seksuelle overgrep mot barn.
Målgruppe
Primærmålgruppe er klubber som har ansvar for organisert barneidrett. Dette innebærer trenere og andre voksne som er i kontakt med barn på fritidsarenaen.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
500
Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet
Redd Barna er prosjekteier og har det overordnede ansvaret for gjennomføring og resultater av prosjektet. Det søkte prosjektet vil ha et 6 måneders varighet med oppstart i august 2017. Vi vil ansatte en prosjektleder i 50% stilling som vil ha det fortløpende ansvaret, inkludert revisjon av planer og budsjett, konkretisering av framdriftsplan utvikling av kursmateriell i samarbeid med partnere, rekruttering av deltakere, implementering av kurset, evaluering av tiltaket, planer for videreføring/oppskalering og forankring hos partner. Rådgiver for vold seksuelle overgrep og rådgiver for Medlem og frivillighet i Redd Barna er ansvarlig for å sikre høy faglig kvalitet i prosjektet, gjennomføring av prosjektet i tråd med framdriftsplan, narrativ og økonomisk rapportering til donor, og videreføring av prosjektet etter avsluttet tiltak. Prosjektleder vil lede en ressursgruppe. Deltagere i ressursgruppen vil være en representant fra en av samarbeidsklubbene våre, en rådgiver i Norges idrettsforbund, en representant fra en aktuell idrettskrets og et særforbund og en frivillig. Ressursgruppens mål et å komme med innspill til et kursopplegg som enkelt kan gjennomføres i klubber og integreres i allerede eksisterende trenerkurs.
Fremdriftsplan for prosjektet
August – september: Oppstart av prosjekt, ansettelse av prosjektleder, opprettelse av ressursgruppe i regi av rådgivere i Redd barna. Utarbeide detaljert prosjektplan, utvikling av kursmateriell. September – november: Implementering av «Trygg på trening» i aktuelle trenerkurs i utvalgte særforbund. Kontinuerlig evaluering og eventuelle forbedringer av kursene. Desember: Ferdigstilling av evalueringer, rapportering og plan for videreføring.
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Målsettingen med prosjektet «Trygg på trening» er å skape trygge arenaer for barn gjennom at trenere får økt kunnskap og handlingskompetanse om seksuelle overgrep mot barn. Redd Barna samarbeider med flere fotballklubber og en del av prosjektets mål er å inngå et tettere samarbeid med flere særforbund og idrettskretser. Redd Barna ønsker at Trygg på trening skal bli endel av trenerutdanningen til flere særforbund slik at vi kan nå ut til flest mulig barn.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Målet med prosjektet har vært å utvikle verktøy og rutiner som sikrer økt kunnskap og handlingskompetanse om vod og overgrep hos vokse som møter barn og unge. Prosjektet har bidratt til at flere voksen har økt kompetansen sin og at flere klubber har innført retningslinjer og handlingsplaner. Et effektmål har vært at flere klubber har gjennomført Trygg på trening og det har vi oppnådd. Vi vil også fremover nå enda flere klubber og lag ved at vi har inngått et samarbeid med Norges Fotball Forbund og at vi opprettholder samarbeidet vi har med Hordaland Idrettskrets. Ved å samarbeide med særforbund og idrettskretser når vi enda flere barn og dermed bidrar til at de er trygge på trening.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
300
Prosjektgjennomføring/Metode
Redd Barna har vært prosjekteier og har hatt det overordnede ansvaret for gjennomføring og resultater av prosjektet. Rådgiver for vold og seksuelle overgrep og rådgiver for Medlem og frivillighet i Redd Barna har vært ansvarlig for å sikre høy faglig kvalitet i prosjektet. Det ble opprettet en ressursgruppe som prosjektleder ledet. Ressursgruppen bestod av representanter fra Redd Barna sine samarbeidsklubber, rådgiver i Norges idrettsforbund og rådgiver i Norges Fotballforbund. Ressursgruppen kom med innspill underveis i utviklingen av kurset. Parallelt med utviklingen av Trygg på trening har Redd Barna også gjennomført en lignende modell i Bergen sammen med SMISO Hordaland (senter mot incest og seksuelle overgrep) og Hordaland Idrettskrets. Underveis i utviklingen av Trygg på trening kurset så vi at det falt seg naturlig å samarbeide med SMISO på dette også, så rådgiver fra SMISO har deltatt aktivt i filmene og annet materiale vi har laget,
Resultater og resultatvurdering
Vi har ferdigstilt Trygg på trening kurset som vil gi de som er engasjert på idrettsarenaen økt kunnskap og handlingskompetanse om vold, overgrep og omsorgssvikt, slik at de kan gjenkjenne og ivareta disse barna. Kurset inneholder tre små kortfilmer som danner grunnlag for diskusjon og læring. Kurset består av fakta og omfang av vold og seksuelle overgrep mot barn, definisjoner av begreper, kjennetegn og eksempler på situasjoner og relasjoner vold og seksuelle overgrep oppstår. Det har også blitt utviklet en beredskapsplan og etiske retningslinjer rettet mot fritidsarenaen. Vi hadde som målsetting å kurse mellom 300-500 voksne om vold og overgrep, men ser at vi ikke har nådd mer enn ca 300. Vi har valgt å prioritere og kontinuerlig presentere kurset for vår ressursgruppe slik at de har kunnet gi tilbakemeldinger.
Oppsummering og videre planer
Mange barn og unge opplever å bli utsatt for overgrep. Overgrep skjer også på idrettsarenaen, så det er derfor viktig at klubber vet hvordan de skal forebygge overgrep. Gjennom utviklingen av Trygg på trening kurset har Redd Barna erfart at det er et stort behov for et slikt kurs og at det er viktig at klubbene selv kan gjennomføre kursene. Vi har inngått en samarbeidsavtale med Norge Fotballforbund (NFF) hvor vi er enig om et videre samarbeid. Planen er holde kurset for de forskjellige fotballkretsene i Norge slik at de kan følge opp og kurse klubbene i sin respektive krets.