Ungdomsdiakonalt tiltak – Tromsø

Sluttrapport

Sluttrapportsammendrag

Det ungdomsdiakonale tiltaket Pgt22 har som mål å fange opp uorganisert ungdom som etter skoletid enten driver rundt i sentrum

Det ungdomsdiakonale tiltaket Pgt22 har som mål å fange opp uorganisert ungdom som etter skoletid enten driver rundt i sentrum, eller drives hjem til passivitet og isolasjon i tomme hus. Vi ser at ungdom bruker mye tid alene, eller sammen i mindre grupper, og at mange fyller denne tiden med mye tomhet. De står ofte under press fra kommersielle interesser og ulike uheldige pressgrupper. Voksent fravær er et annet stikkord, da særlig fravær av voksne som har tid til å bare være nærværende og tilstede i ungdommenes egen virkelighet.

 

KFUK-KFUM har siden 11.11.1999 drevet Pgt22 som er en Internett kafé for ungdom i alderen 13 – 18 år, i Tromsø sentrum. Tilbudet er fortsatt i drift i Parkgata 22, med åpen kafé tirsdag, onsdag og fredager 14.-19.00. I form er det en åpen kafé med mulighet til å bruke sju datamaskiner, spille spill, playstation, airhockey, eller dart, eller bare slappe av, spise eller gjøre lekser. Det er også et stille rom.

 

Vår evaluering er at tiltaket har vært svært viktig for noen av de som har brukt stedet i disse årene, og det gjør det viktig for oss også at tilbudet fortsetter. Det er få tiltak som fanger opp de yngste ungdommene som henger i sentrum i Tromsø, og det at vi når den utsatte delen av denne gruppen sier det meste i seg selv. Som en av dem sa: ”Dette stedet er en illusjon, et slikt sted finnes ikke?”

 

Pgt22 er et diakonalt prosjekt som tar mål av seg å gi et trygt fritidstilbud på ettermiddagstid, med mulighet for undergrupper som vokser fram ut fra behov og engasjement. Målet er å forebygge rus, vold og kriminalitet. Ungdom kan ”komme og gå”, de kan ha et sted som er trygt, et sted der man treffer venner og skaper nye sosiale relasjoner. Det har vært viktig for oss å være et sted der de kunne bli møtt med blanke ark. Det har vi oppnådd. Det har også vært viktig å skape en hyggelig atmosfære i fine lokaler. Vi tror det påvirker oss alle at noen viser at de setter pris på oss og skaper det trivelig for oss. Det har hvert år vært en fast gruppe som har brukt kafeen på det nærmeste hver dag. Miljøet i denne gruppen har variert, fra gutter med en relativ tøff tone og mye kontakt, til de mer stille og gjerne distanserte som kommer, gjør sitt og går igjen. Når en ungdom ikke går hjem på ettermiddagene, eller han/hun er innom hver dag hele sommeren, da sier det oss mye, og det er særlig i forhold til disse ungdommene Pgt22 har vært, og er et viktig sted.

 

Staben har bestått av tre deltidsansatte, fredsarbeider (ASF) og Ettåring. I tillegg har det vært frivillige inne i en vaktplan. Kretssekretæren i Troms krets har også vært en viktig ressurs i tilrettelegging og oppfølging av stab og frivillige.

Prosjektleder/forsker

Jan Ove Fjelltveit

Detaljer
Program
Forebygging (1999)
Prosjektnavn
Ungdomsdiakonalt tiltak – Tromsø
Organisasjon
Norges KFUK-KFUM
Beløp Bevilget
2000: kr 150 000, 2001: kr 230 000, 2002: kr 230 000
Startdato
01.01.2000
Sluttdato
31.12.2002
Status
Avsluttet