Veien Fremover

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Bergen har i dag et betydelig antall flyktninger, med estimater som antyder at rundt 4 000 til 5 000 personer med flyktningbakgrunn bor i byen. Denne gruppen står overfor fysiske, psykiske og sosiale utfordringer som kan føre til helseplager og sosial isolasjon. Magic Hotel mottak, som har fungert som en viktig sosial møteplass for flyktninger, ble nedlagt i desember 2023 (UDI, 2023). Nedleggelsen av dette mottaket har skapt et økt behov for aktivitet for flyktninger i Bergen. Vårt prosjekt adresserer dette behovet ved å tilby gratis fysisk aktivitet som fungerer som sosiale møteplasser, fremmer nettverksbygging, og bistår flyktninger med å integreres i det norske samfunnet. Aktivitetene våre bidrar til å øke sosial kapital, støtte overgang til ordinære idrettstilbud, og fremme norsk språk, som er kritiske faktorer for vellykket integrering. Målsetning Hovedmål: Deltakerne opplever aktivitetsglede, mestring og sosialt fellesskap i fysisk aktivitet. Delmål: 1.Opprette og drifte lavterskel treningstilbud for mennesker med flyktningbakgrunn. 2.Rekrutterte deltakere som ønsker å delta på jevnlige treningsøkter i gruppene. 3.Spre kompetanse og erfaring fra prosjektet til andre aktører på feltet (idrettslag, lavterskeltilbud, kommunale inkluderings- og helsetjenester).

Aktivitet/tiltak/metode

Vårt prosjekt tilbyr et bredt spekter av gratis, tilpassede fysiske aktivitetstilbud for flyktninger i Bergen. Aktivitetene inkluderer: •Klatretilbud: 4 timer ukentlig for voksne flyktninger sammen med norske deltakere(i tillegg sosial kaffelunsj med frukt, kjeks og kaffe), 1,5 time ukentlig for flyktningbarn, og 1,5 time ukentlig for flyktningungdommer sammen med norske ungdommer. •Gymsalaktiviteter: 5 ulike timer ukentlig ekstra gymsalaktivitet for innføringsklasser på ulike skoler i Bergen •Aktiviteter på flyktningesenter: 1 time ukentlig på Bergens nye inkluderingssenter(2024) Evaluering – Måloppnåelse Hovedmål: Tilpassede evalueringsskjemaer vil blir brukt. For aktiviteter i innføringsklassene vil skjemaene bli sendt til lærerne som samarbeider med oss. For de øvrige aktivitetene vil deltakerne selv fylle ut tilpassede skjemaer. Delmål 1: Dette vurderes som oppnådd når 5 unike ukentlige gruppetilbud er i drift. Delmål 2: Dette måles gjennom registrering av deltakelse ved hver økt og oppsummeres per semester. Delmål 3: Dette vurderes som oppnådd når prosjektet er over. Målgruppe Målgruppen er flyktninger i Bergen, både barn, ungdom og voksne. Tilbudene er lavterskel og krever ingen henvisning. Sikkerhet Sikkerheten til deltakerne vil bli ivaretatt ved bruk av risikoanalyse, inkludert bruk av kvalifiserte instruktører og nødvendig sikkerhetsutstyr. Alle datainnsamling behandles konfidensielt. Etiske vurderinger inkluderer respekt og forståelse for deltakernes privatliv og kulturelle bakgrunn. Utfordringer En potensiell utfordring, er å sikre kontinuerlig deltakelse og engasjement. Dette kan imøtegås ved regelmessig kommunikasjon med deltakerne, og tilpasning av aktivitetene basert på deres tilbakemeldinger. En annen utfordring kan være å oppnå bærekraftig finansiering for aktivitetene, noe vi planlegger å møte ved å søke støtte fra flere kilder og utvikle samarbeid med lokale aktører.

Antall deltakere

110

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Prosjektet «Veien Fremover» forventes å gi betydelige positive effekter for deltakerne, målgruppen, og samfunnet som helhet. På kort sikt vil deltakerne få tilgang til regelmessig fysisk aktivitet, noe som ikke bare fremmer bedre fysisk helse, men også kan redusere risikoen for psykiske utfordringer som angst og depresjon, som er særlig utbredt blant flyktninger. Gjennom de sosiale møteplassene som skapes i aktivitetene våre, vil deltakerne få bedre muligheter til å bygge nye nettverk og utvikle en følelse av tilhørighet, noe som er helt essensielt for deres integrering i det norske samfunnet. Langsiktig ser vi for oss at prosjektet vil bidra til en varig bedring av både fysisk og psykisk velvære for flyktningene, samtidig som det reduserer følelsen av utenforskap ved å integrere dem i det lokale fellesskapet. Dette kan på sikt føre til at flyktningene blir mer aktive samfunnsdeltakere, noe som ikke bare er til fordel for dem selv, men også for samfunnet som helhet. Prosjektet har også som mål å styrke samarbeidet mellom ulike aktører, som idrettslag, kommunale tjenester og frivillige organisasjoner. Dette samarbeidet vil bidra til å heve kompetansen innen bruk av fysisk aktivitet som et virkemiddel i integreringsarbeid. Ved å dele erfaringer og metoder med andre aktører, håper vi å legge grunnlaget for en mer helhetlig og bærekraftig tilnærming til integrering i fremtiden. Sammen vil disse tiltakene gjøre «Veien Fremover» til en viktig ressurs for både flyktninger og det bredere samfunnet, og legge til rette for en positiv og inkluderende utvikling på flere nivåer.

Plan for gjennomføring

Prosjektet vil gjennomføres over en periode på 24 måneder. Allerede etablert samarbeid med relevante aktører og forberedelser for de fleste aktiviteter sikrer en rask og smidig igangsetting. Ved prosjektets start vil vi koordinere med samarbeidspartene for å sikre at alt er klart, og utarbeide øktplaner og integrere aktivitetene i timeplanen til IBS, kommunen og skolene. Rekruttering av deltakere vil foregå gjennom sosiale medier, nettsider, og direkte kontakt via samarbeidspartnere som lærere i innføringsklasser og kommunens inkluderingssenter. Aktivitetene inkluderer ukentlige klatreøkter i lag med norske mennesker for: voksne flyktninger (4 timer), flyktningungdommer (1,5 time) og flyktningbarn (1,5 time). I tillegg er det gymsalaktiviteter for innføringsklasser (5 timer) og aktiviteter på Bergens nye inkluderingssenter (1 time). Evalueringen av prosjektet vil skje kontinuerlig gjennom tilpassede evalueringsskjemaer for deltakere og lærere. I tillegg vil prosjektgruppen aktivt observere og sikre at aktivitetene blir justert basert på tilbakemeldingene og behovene til deltakerne. Instruktører på aktivitetene vil være fagansvarlig Erik samt. andre idrettspedagoger hos Idrett Bergen Sør i samarbeid med erfaringskonsulent. Videre vil vi holde møter med samarbeidspartnere for å diskutere fremdriften og identifisere forbedringsområder. Ved slutten av prosjektperioden vil en omfattende evaluering av resultatene bli gjennomført, og en sluttrapport vil bli utarbeidet for Stiftelsen Dam og andre potensielle tilskuddsgivere og interessenter. Vi vil også planlegge videreføring av prosjektet ved å søke nye midler og utvikle ytterligere samarbeid med fokus på at organisasjonen kan bli støttet av kommunen i større grad, med tanke på viktigheten av dette arbeidet.

Prosjektleder

Erik Rustad

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Veien Fremover
Organisasjon
Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité
Beløp Bevilget
2025: kr 400 000
Startdato
01.01.2025
Sluttdato
31.12.2025
Status
Under gjennomføring