– Hjernen er i vinden

Helseprisen gir motivasjon, forteller prisvinner Peggy Ranheim i Hjernerådet.

DAM Redaksjonen • 8 Dec. 2023

– Alle de tre prosjektene som var finalister til Helseprisen omhandler hjernen. Dette bekrefter at hjernen er i vinden og får velfortjent oppmerksomhet, sier prosjektleder for «Hjernen er deg!», Peggy Ranheim.

Tirsdag denne uka vant hun og prosjektet Helseprisen 2023.

– Å motta Helseprisen gir ekstra stor motivasjon til å fortsette med det vi gjør, samtidig som det er en veldig hyggelig anerkjennelse for det vi har gjort så langt.  

De to øvrige finalistene var Grubl i regi av Rådet for psykisk helse og Toxic i regi av Rådgivning om spiseforstyrrelser.

– Fantastisk

At «Hjernen er deg!» til slutt skulle gå av med seieren kom som en overraskelse på både Ranheim og generalsekretær i Hjernerådet, Henrik Peersen.

– Det var en spenning i rommet der vi satt med de andre nominerte når helseministeren omtalte vinneren. Det var da Kjerkol begynte å vektlegge hjernen som kompleks, uerstattelig og unik, at det begynte å ane oss at Hjernerådet ville motta årets pris. Det var virkelig stort, og jeg turte ikke tro helt på det før vi ble ropt opp på scenen, sier Peersen.

– Det var nesten litt uvirkelig, men utrolig moro, legger Ranheim til.

– Hvordan var det å stå på scenen og ta imot prisen? 

– Fantastisk! Masse følelser på en gang men først og fremst stor glede og takknemlighet til alle de som har vært involvert i prosjektet og ikke minst de som har stemt på oss.

Om «Hjernen er deg!»

Prosjektet «Hjernen er deg!» er todelt, og består av en fotoutstilling og et undervisningsopplegg.

Utstillingen er laget av kurator Hans Olav Forsang, som samlet elleve fotografer og like mange eksperter på hjernen og hjernehelse. Hjernerådet valgte ulike temaer som fotografene og mentorene sammen skulle utforske. Resultatet ble en unik fotoutstilling, som tar for seg ulike innfallsvinkler til hjernen, hjerneforskning og hjernehelse.

I tillegg er det laget et undervisningsopplegg, som er gratis tilgjengelig for alle ungdomsskoler på Hjerneskolen.no. Opplegget er laget av Hjernerådet, sammen med lærer og teknolog Torgeir Kårvand og hjerneforsker Marte Roa Syvertsen.

Interessert i å låne utstillingen? Hjernerådet låner gjerne ut innendørsutgaven av «Hjernen er deg!». Ta kontakt med Hjernerådet for spørsmål om utlån.

– Flott anerkjennelse

Helseprisen er Stiftelsen Dams hederspris til et prosjekt som er nyskapende og kreativt, som har skapt engasjement og entusiasme, og som kan vise til særlig gode resultater.

Prisen deles ut hvert år på Frivillighetens dag, og i 2023 er det åttende gang Helseprisen deles ut. Å motta prisen gir motivasjon, mener Hjernerådet.

– Dette var virkelig en anerkjennelse til alle som har gjort prosjektet mulig. At så mange har stemt på oss betyr at vi har mange som heier på vårt arbeid for bedre hjernehelse. Det varmer og gir inspirasjon til å stå på videre, sier Peersen, og legger til:

– «Hjernen er deg!» er et prosjekt som har involvert svært mange engasjerte personer over flere år. Prosjektet har vært utsatt av en pandemi, og er videreutviklet til å bli mye mer omfattende og varig en først tenkt. Det å stå på scenen og motta prisen var en flott anerkjennelse for innsatsen som er gjort av alle involverte, og et symbol på at vi har lykkes med å skape nysgjerrighet for hjernen og spre kunnskap om hjernehelse!

Overveldende respons

Og responsen har ikke latt vente på seg etter at helseminister Ingvild Kjerkol delte ut prisen. Nå håper både Ranheim og Peersen at anerkjennelsen betyr økt fokus på hjernen og hjernehelse framover.

– Vi har både vunnet en pris for prosjektet og fått overveldende respons i etterkant. Det styrker oppmerksomheten rundt hjernehelse og er veldig betydningsfullt. Vi håper også at enda flere nå har fått høre om prosjektet og kjennskap til utstillingen og undervisningsopplegget på hjerneskolen.no, sier Peersen.

Se video om «Hjernen er deg!» her: