Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
HLFU får ofte tilbakemeldinger og spørsmål om psykisk og fysisk helse hos unge hørselshemmede. Mange opplever det som vanskelig å delta i sosiale sammenhenger, på skole og i arbeidslivet grunnet sin hørselsutfordring. Tilbaketrekning og isolasjon er dessverre et hyppig forekommende problem blant hørselshemmede. Sammen med tapsfølelsen over å ha mistet store deler av hørselen, fører denne isolasjonen mange inn i nedstemthet og i verste fall depresjoner. Samtidig bruker hørselshemmede mer energi enn normalthørende og får ofte fysiske plager og smerter som igjen kan påvirke det psykiske.
Målsetting for prosjektet
Målet er å utvikle og gjennomføre tre samlinger over to år. Hver samling vil ha fokus på hørselshemming knyttet til psykisk og fysisk helse, men tilpasses ulike grupper og livsfaser. Samlingene skal være et lavterskeltilbud med trygge rammer og tilpasses de ulike gruppenes behov.
Målgruppe
Prosjektets målgruppe vil være hørselshemmede i alderen 13 til 35 år.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
4000
Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet
Gjennom prosjektet vil vi utvikle og avholde tre samlinger der vi kan øke kunnskapen til ungdommer og unge voksne om psykiske og fysiske utfordringer knyttet til hørselshemming. Samlingene skal være i et forum hvor man kan føle seg trygg, og gjennom deling med likesinnede får styrket sin selvtillit. HLFU vil bruke fagpersoner med god kompetanse på feltet, kombinert med frivillig innsats fra vår medlemsmasse. Samlingene vil bygges opp med foredrag, workshops og praktiske øvelser. Sentrale poeng vil være; • Mestre hverdagen med hørselshemming bedre • Lære mer om egne utfordringer/helsetilstand • Møte andre i samme situasjon, erfaringsutveksling, sosialt samvær • Få tips og råd om avspenningsteknikker, pustemetoder o.l som kan lindre fysiske plager knyttet opp mot hørselshemming. For å øke tilgjengeligheten vil samlingene være et gratis tilbud der kostnader til transport og eventuell overnatting dekkes. Samlingene promoteres gjennom HLFU og HLFs kanaler, herunder nettside, medlemsblader, sosiale medier og mailutsendelser.
Fremdriftsplan for prosjektet
Jan-jun 17: Danne prosjektgruppe. Avklare datoer/lokaler/behov/bidragsytere. Utvikle program,invitasjon, promomateriale. Invitasjoner-promo samling 1 Sep: Samling-g.skole og vgs Okt: Program samling 2. Invitasjon,promo samling 2 Des: Samling-høyere utdanning. Spørreskjema samling 1 Feb 18: Program samling 3. Invitasjon,promo samling 3 Apr: Samling-arbeidslivet. Spørreskjema samling 2 Aug-Des: Spørreskjema samling 3,evaluering,sluttrapport
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Målet med «Jeg er bra nok!» var å gjennomføre tre samlinger med fokus på hørselshemming knyttet til psykisk og fysisk helse. Samlingene skulle tilpasses ulike grupper og livsfaser herunder elever, studenter og yrkesaktiv alder. Målgruppen var hørselshemmede mellom 13 og 35 år. HLFU får mye tilbakemeldinger og spørsmål rundt belastninger knyttet til psykisk og fysisk helse. En gjenganger er at man opplever det som vanskelig å delta i sosiale sammenhenger, på skole og i arbeidslivet grunnet sin hørselsutfordring kombinert med psykiske og fysiske belastninger. Vi ser helt tydelig at denne problematikken er gjennomgående og at ungdommer og unge voksne trenger hjelp og veiledning for å lære seg å delta og være en del av det samme sosiale miljøet som jevnaldrende. Tilbaketrekning og isolasjon er dessverre et hyppig forekommende blant hørselshemmede. Sammen med tapsfølelsen over å ha mistet store deler av hørselen, fører denne isolasjonen mange inn i nedstemthet og i verste fall depresjoner.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
I forhold til målet om avholdelse av tre samlinger har vi nådd dette målet, selv om kun to av samlingene kan karakteriseres som vellykket i den grad man ser på oppmøte av deltakere. Like viktig som å arrangere disse samlingene var innholdet i samlingene. Vi ønsket at innholdet skulle gi deltakerne relevante verktøy slik at de lettere kan takle utfordringer i hverdagen. Evalueringene fra samlingen viser i store trekk at de har vært nyttige.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
36
Prosjektgjennomføring/Metode
Første samling skulle opprinnelig avholdes i september 2017. Grunnet liten arbeidskapasitet i denne perioden, ble det besluttet å legge denne samlingen til Scandic Flesland Hotel utenfor Bergen den 4. november 2017. Samling nummer to var planlagt i desember 2017. Grunnet flyttingen av samling en til november påvirket dette også den planlagte avholdelsen av samling to. Samlingen ble derfor lagt til Radissson Blu Hotel Trondheim lufthavn den 6. januar. Samling tre i prosjektet, som omfattet yrkesaktive, ble avholdt som planlagt den 14. april 2018. Audiopedagog Brita Myreng og kiropraktor/inspirator Christian Røsaker ble booket inn som foredragsholdere til første samling. På samling to og tre benyttet vi også Røsaker, samt psykolog Katharine C. Williams. Invitasjoner til samlingene ble sendt ut på mail og brev til HLFUs medlemmer i relevant aldersgruppe, samt promotert på ulike samlinger sentralt og lokalt, på vår nettside og Facebookside. Deltakerne på samlingene fikk faglig påfyll fra foredragsholderne og fikk mulighet til å delta i ulike tankeøvelser, gruppearbeid og komme med innspill underveis. Samlingene ble avsluttet med evaluering, mingling, bli-kjent leker og middag.
Resultater og resultatvurdering
Utdrag fra evalueringene sier dette: «Eg kan garantert bruke dette i kvardagen», «Veldig fornøyd. Fikk mer «guts» til å være meg selv», «Jeg synes all info som vi fikk fra foredragene er bra og ga meg positiv opplevelse til å mestre», «Veldig inspirerende. Dette kan vi ha igjen». Evalueringene viser at flere reflekterer mer over egen situasjon, er blitt flinkere til å gi beskjed om det skulle bli for mye og lærer vekk kommunikasjonstips for hørselshemmede til andre. Flere trekker frem at lærdommen fra samlingene er noe de i stor grad kan ha nytte av i hverdagen. Samtidig ser vi av evalueringene at man har fått veldig mye ut av å møte andre i samme situasjon. Om vi skal trekke frem noe som kunne vært forbedret, ser vi at det fysikalske kunne vært enda mer rettet inn mot hørsel og konkrete fysiske plager. Noen trekker frem at det ble for generelt, spesielt i den mer voksne gruppen av yrkesaktive.
Oppsummering og videre planer
Vi føler vi har lykkes godt med prosjektet. Mange unge hørselshemmede sliter på sine arenaer og vi har klart å tilby disse en arena der man har møtt likesinnede, diskutert og fått faglig påfyll. Vi ser også at behovet for disse gruppene fortsatt er stort og at vi må jobbe videre for å bedre hverdagen for unge hørselshemmede. Deltakernes tilbakemeldinger viser at de har hatt utbytte av samlingene og at de ønsker mer av dette i fremtiden. HLFU vil konkret benytte seg av den metodikken som vi har prøvd ut på samlingene med faglig innhold, diskusjoner og sosialt samvær.