Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
NORILCO og våre likepersoner mottar henvendelser med spørsmål om hvordan man kan takle hverdagslivet med stomi, og vi opplever å få mange spørsmål i retur dersom vi forteller om kombinasjonen utlagt tarm og friluftsliv. Disse ønsker vi å besvare, og få en artikkel vi kan henvise til som inspirasjon dersom vi fortsetter med å få flere henvendelser i fremtiden. Vi ønsker også å utfordre medlemmene våre til å delta på ting vi ikke vanligvis tilbyr, og få medlemmene selv til å vise hverandre alt de faktisk mestrer.
Målsetting for prosjektet
Opplyse om, og tilrette for personer med stomi i skog og mark. Flere skal få vite om hvordan villmarkslivet med stomi kan utarte seg, for å få en mer aktiv befolkning. Flere i vår målgruppe skal bruke skog og mark som arena for fysisk aktivitet.
Målgruppe
40 deltakere på turen fra NORILCOs Ungdom sine medlemmer fra 15-35 år, pluss at artikkelen om turen vil appellere til alle våre 5000 medlemmer, og kanskje flere
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
5000
Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet
En prosjektgruppe på 6 frivillige har ansvaret for planlegging og gjennomføring av samlingen, med administrativ hjelp fra sekretariatet. Samlingen skal arrangeres på Brennabu leirsenter med mulighet for å overnatte enten i internat-stil eller utendørs. Aktivitetene kan tilpasses funksjonsnivå -vi har alt fra fjelltur til bueskyting på programmet. I tillegg skal deltakerne kurses i førstehjelp, matlaging utendørs, og få et foredrag fra en stomisykepleier om ting man skal tenke på når man er ute på tur. Samlingen skal evalueres av deltakerne, og erfaringene fra deltakerne skal komme godt frem i artikkelen som skal skrives om samlingen i etterkant, og distribueres som en artikkel på våre nettsider og i medlemsbladet vårt.
Fremdriftsplan for prosjektet
Januar: Nedsette prosjektgruppe Februar-mars: Kontakte SIS og forespørre en sykepleier om deltakelse April: Sende ut invitasjoner Mai: Påmelding og registrering 22.-25. juni: Gjennomføring av arrangementet August: Evaluering, publisering av artikkel om oppholdet i medlemsbladet og på nettsidene. Desember: Rapportering
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Målgruppen for prosjektet var ungdom med stomi, reservoar eller mage- og tarmkreft eller deres pårørende i alderen 15 til 35 år, som ikke har mye erfaring med uteliv eller villmarksliv fra før. Målet med prosjektet var å øke fokuset på de positive virkningene av å være ute i skog og mark, og gi inspirasjon til målgruppen til mer fysisk aktivitet utendørs -men på ungdommenes egne premisser. Vi ønsket også å gi et annerledes tilbud, da våre samlinger ofte er preget av svært gode toalett-fasiliteter, for å vise at våre medlemmer også kan klare seg uten et vannklosett om det skulle være nødvendig.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Ved hjelp av de to artiklene over 7 sider om leiren i påfølgende NORILCO-nytt med både en oppsummering av leiren og nyttige tips til andre som ønsker å komme seg mer ut på tur, har vi nådd målet om at flere skal få vite om hvordan villmarkslivet med stomi kan utarte seg. Bladet trykkes opp i et opplag på 5500 eksemplarer, og har omtrent 5000 individuelle lesere i målgruppen som har blitt nådd av prosjektet, selv om kun 24 deltok på selve leiren. For å få med flere deltakere inviterte vi også medlemmer fra LMF til å delta, der vi fikk med 3 deltakere. Dermed fikk også prosjektet en positiv bonus i samarbeid mellom to pasientorganisasjoner med svært overlappende målgruppe. Evalueringen viser entydig at deltakerne hadde utbytte av samlingen, men vi merker ingen forskjell i antall henvendelser som angår friluftsliv sammenlignet med før samlingen fant sted, med unntak av rett etter utgivelsen av det aktuelle medlemsbladet, da noen flere henvendelser kom inn.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
5000
Prosjektgjennomføring/Metode
Prosjektet ble i stor grad gjennomført som planlagt, den 17.-20. august 2017 på Brennabu Leirskole, men vi fikk dessverre ikke fylt opp alle plassene, så leiren ble gjennomført med kun 24 deltakere. Deltakerne fikk, som planlagt, mulighet til å legge opp programmet selv, og utfordre seg selv i trygge omgivelser. Deltakerne kunne velge mellom kanopadling eller fisking på vannet, fjelltur eller Primus-kurs og bueskyting. Hver natt kunne deltakerne velge om de ville ligge inne på internatet eller ute i lavvoen, eller under åpen himmel. Det gledet oss å se at mange valgte å prøve å sove ute, og noen prøvde dette for aller første gang etter operasjonen. Selv om fasilitetene på Brennabu kanskje hadde litt lavere standard enn våre medlemmer er vant til, så fikk de denne gangen ferdig laget mat på internatet, i stedet for å ha kjøkkentjeneste der deltakerne selv må lage maten -det viste også evalueringen at mange satte pris på når de ellers i programmet måtte utfordre seg selv en del. På fellesprogrammet fikk vi en friluftsentusiastisk deltaker til å holde foredrag og fortelle de andre om sine erfaringer med tur og villmark, noe som ble evaluert som svært inspirerende.
Resultater og resultatvurdering
Vi oppsummerer resultatene som svært tilfredsstillende, og det at deltakerne i evalueringen skriver at de ønsker flere lignende leirer i fremtiden ser vi på som en suksessfaktor. Vi hadde gjort mye av planleggingen allerede i prosessen med å skrive søknaden, så prosjektet var lett å gjennomføre, og svært forutsigbart. Det var de frivillige i ungdomsstyret som i all hovedsak sto for planleggingen og gjennomføringen av leiren, med bistand fra sekretariatet. Vi tror grunnen til at vi fikk så få deltakere skyldes timingen, da vi fikk tilbakemeldinger fra mange om at de hadde veldig lyst, men dessverre ikke mulighet.
Oppsummering og videre planer
Vi ønsker gjerne å arrangere en lignende leir igjen, dersom vi finner midler til det. Flere av våre lokallag har også blitt inspirert til å bruke friluftsliv som tema for sine aktiviteter i 2018, og vi ønsker å motivere dem til å fortsette med dette videre, da det er en aktivitetstype som er svært kostnadseffektiv, og gir mye utbytte for deltakerne både med tanke på personlig mestring og helsegevinsten man får av fysisk aktivitet.