E-læringsplattform for tillitsvalgte

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Alle likepersoner i foreningen skal gjennomgå kurs for å bli godkjent og deretter delta på seminarer årlig for å få faglig påfyll og dele erfaringer med kollegaer. Det er resurskrevende og kostbart for foreningen å arrangere opp til flere kurs hvert år der personer fra hele landet skal samles et sted for å holde kurs. Myndighetenes forventninger til brukermedvirkning fører til et kontinuerlig behov for nyrekruttering av brukerrepresentanter, behov for opplæring og oppfølging av brukerrepresentanter. Lymfekreftforeningen tilbyr per i dag ingen opplæring for sine brukerrepresentanter.

Målsetting for prosjektet

Å skape en nettkursportal for tillitsvalgte, likepersoner og brukerrepresentanter, en læringsplattform der de kan velge kurser utfra sitt behov. Det å få muligheten til å ta et utdanningskurs på nett gjør at de frivillige raskere kan komme i arbeid samtidig som foreningen sparer tid og resurser.

Målgruppe

Tillitsvalgte, likepersoner og brukerrepresentanter i Lymfekreftforeningen.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

120

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Vi ønsker å bygge opp en e-læringsplattform for tillitsvalgte, likepersoner og brukerrepresentanter der de kan få den informasjon, utdannelse og kunnskap de trenger i forbindelse med sitt frivillige arbeid i foreningen. Hovedmålsettingen med prosjektet er å skape en nettkursportal for tillitsvalgte, likepersoner og brukerrepresentanter, en læringsplattform der de kan velge kurser utfra sitt behov. Det å få muligheten til å ta et utdanningskurs på nett gjør at de frivillige raskere kan komme i arbeid samtidig som foreningen sparer tid og resurser.samtidig som foreningen sparer tid og resurser. E-læringskursene vil være tilgjengelige hele døgnet, på tvers av alle tidssoner. Opplæring kan derfor skje når og hvor det passer best for den enkelte. Kursdeltakeren kan gjennomføre kurset i sitt eget tempo og når en har ledig tid. Lærestoffets leksjoner kan studeres i valgfri rekkefølge i henhold til egne preferanser og relevans i forbindelse med vervet. Stoffet kan repeteres så mange ganger en måtte ønske. E-læring ivaretar også kursdeltakere som av ulike grunner ikke føler seg komfortable i en tradisjonell klasseromssituasjon, f.eks. å stille spørsmål når det er noe en ikke skjønner.

Fremdriftsplan for prosjektet

November 16: Få prosjektgruppen på plass Desember 16: Første prosjektmøte Januar 17: Avklaring av teknisk leverandør- April 17: Avklaring av innholdet i løsningen, oppstart programmeringsarbeidet. September 17: Ferdigstillelse av løsningen. November 17. Lansering og markedsføring av løsningen. Januar 18: Skrive sluttrapport til stiftelsen Helse og Rehabilitering.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Lymfekreftforeningen har over 1050 medlemmer og er ytterligere i vekst. Foreningen har i løpet av de siste årene etablert 10 lokallag rundt om i landet som dekker alle landets fylker. Et av foreningens viktigeste tilbud er likepersonsarbeid. Alle likepersoner i Lymfekreftforeningen skal gjennomgå kurs for å bli godkjent som likeperson og deretter delta på seminarer årlig for å få faglig påfyll og dele erfaringer med kollegaer. Det er ressurskrevende og kostbart for foreningen å arrangere opp til flere kurs hvert år der likepersoner fra hele landet skal samles. En annen viktig satsning for Lymfekreftforeningen er brukermedvirkning. Myndighetenes forventninger til brukermedvirkning fører til et kontinuerlig behov for nyrekruttering av brukerrepresentanter, behov for opplæring og oppfølging av brukerrepresentanter. Lymfekreftforeningen har frem til nå ikke hatt tilbud om opplæring for sine brukerrepresentanter.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Hovedmålsettingen med prosjektet har vært å skape en nettkursportal for tillitsvalgte, likepersoner og brukerrepresentanter: en læringsplattform der de kan velge kurs utfra sitt behov. Det å få muligheten til å ta et utdanningskurs på nett gjør at de frivillige raskere kan komme i arbeid samtidig som foreningen sparer tid og ressurser. E-læringskursene vil være tilgjengelige hele døgnet, på tvers av alle tidssoner. Opplæring kan derfor skje når og hvor det passer best for den enkelte. Uavhengighet av tid og sted reduserer tidsforbruk og kostnader til reise, overnatting og diett, lokaler og utstyr. Målinger har vist at opplæringskostnadene kan reduseres med inntil 80% ved e-læring kontra tradisjonell kursvirksomhet. Målinger har vist at opplæringskostnadene kan reduseres med inntil 80% ved e-læring kontra tradisjonell kursvirksomhet. Lymfekreftforeningen opplever at målene med programmet er oppnådd.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

150

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektgruppen har bestått av følgende deltagere: Kari Sandberg, Siri Bakken, Tove Nakken og Kari Strøm. Sekretariatet har bistått i gjennomføringen ledet av Elin Maria Lilloe-Wall. Denne gruppen har stått for den administrative planleggingen, planlegging av det faglige innholdet, materialet i E-læringsprogrammet samt rapportering til Extrastiftelsen. Hovedstyret i Lymfekreftforeningen har hatt oppgaven som styringsgruppe. Andre bidragsytere er animatør Rune Glad, filmskaper Jacob Hultgren og designer Tomy Hoang. E-læringsprogrammet er bygget opp med tyde¬lige læringsmål og kunnskapstester. Program¬met fungerer slik at man velger kurs avhengig av hvilken rolle man har i foreningen. Programmet inneholder følgende elementer; • Animasjon • Film • Skriftlig kurs • Kunnskapstest

Resultater og resultatvurdering

Prosjektet har bidratt til å øke kunnskapen og forenkle utdanningen av likepersoner, brukermedvirkere og tillitsvalgte i Lymfekreftforeningen. Vi vet at mange synes dette kan være vanskelig og utfordrende å skaffe seg informasjon om hva et tillitsverv i Lymfekreftforeningen kan innebære og hva det vil si å være likeperson eller brukermedvirker. Vi mener prosjektet gitt våre tillitsvalgte og medlemmer et verktøy som de ikke har hatt tidligere, og de vil nå enklere få den informasjon de trenger for sine verv som tillitsvalgt, likeperson og/eller brukermedvirker i foreningen.

Oppsummering og videre planer

Lymfekreftforeningen er meget godt fornøyd med gjennomføringen av prosjektet og vil ta med seg de erfaringene som er gjort i sitt videre arbeid. Prosjektet har fullført sitt mål om å lage et digitalt kursprogram for bedre opplæring av tillitsvalgte, likepersoner og brukermedvirkere. Vi har fått svært gode tilbakemeldinger fra de som har gjennomført kurset. Resultatene fra dette arbeidet har vært svært positivt og understreker at dette er et tilbud det er et betydelig behov for. Nettsiden https://kurs.lymfekreft.no/ ble ferdigstilt og distribuert i mars 2018.

Prosjektleder

Elin Maria Wall

Detaljer
Program
Helse høst (2016)
Prosjektnavn
E-læringsplattform for tillitsvalgte
Organisasjon
Lymfekreftforeningen
Beløp Bevilget
2017: kr 425 000
Startdato
01.01.2017
Sluttdato
29.12.2017
Status
Avsluttet