Kroppen min eier Jeg!

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Barn som opplever seksuelle overgrep varsler sjelden, og får ofte alvorlige senskader. Forskning viser at 21,2 % av jenter og 8,7 % av gutter har blitt utsatt for uønsket seksuell adferd før fylte 18 år. Landets Incestsentere melder at 69% av deres brukere var yngre 12 år da de første gang ble misbrukt. Barn har behov for kunnskap. Redd Barna opplever at lærere etterspør konkrete verktøy som de kan bruke i samtale med barn om seksuelle overgrep. I en fersk NKVTS studie svarer en majoritet av siste års studenter ved lærer- og barnehageutdanninger at de ikke har fått nok kunnskap om dette.

Målsetting for prosjektet

Å bidra til forebygging og avdekking av seksuelle overgrep mot barn gjennom å øke deres kunnskap om kropp, grenser, egne rettigheter og seksuelle overgrep. Dette vil fremme alle barns opplevelse av egenverdi og mestring og derfor samtidig styrke deres psykiske helse.

Målgruppe

Barn i alderen 5-10 år. I barnehager og grunnskoler i hele Norge.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

495112

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Vårt mål er å produsere tilrettelagt og ikke-skremmende informasjon om seksuelle overgrep- som barn kan forstå, huske og lære seg å bruke hvis de utsettes for noe ulovlig. Bivrost film vil ha hovedansvar for utvikling av filmene og samarbeide tett med NRK Super, Redd Barna og fagfolk med ekspertise på feltet. Redd Barna vil ha hovedansvar for utvikling av samtaleverktøy for barnehage og grunnskole. Både filmer og verktøy vil bli testet av referansegrupper, samt testskoler- og barnehager.

Fremdriftsplan for prosjektet

Fremdriftsplan: Juli – August: Produksjon av animasjonsfilmer. Utarbeidelse av samtaleopplegg og lærerveiledninger. September: Pilot-testing av filmer og samtaleopplegg i skole og barnehage Oktober: Ferdigstilling av materiell og filmer. Promotering. November: Promotering. Lansering under NRK Super’s temauke om seksuelle overgrep (nøyaktig dato i November ikke endelig bekreftet)

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Målsetting: Å bidra til forebygging og avdekking av seksuelle overgrep mot barn gjennom å øke deres kunnskap om kropp, grenser, egne rettigheter og seksuelle overgrep. Målgruppe: Barn i alderen 5-10 år. I barnehager og grunnskoler i hele Norge. Bakgrunn: Forskning viser at 21,2 % av jenter og 8,7 % av gutter har blitt utsatt for uønsket seksuell adferd før fylte 18 år. Landets Incestsentere melder at 69% av deres brukere var yngre 12 år da de første gang ble misbrukt. Barn har behov for kunnskap. I en fersk NKVTS studie svarer en majoritet av siste års studenter ved lærer- og barnehageutdanninger at de ikke har fått nok kunnskap om dette.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Målet med serien er å forebygge overgrep mot barn gjennom å gi barn, lærere og foreldre kunnskap om kropp, grenser og seksuelle overgrep. Redd Barna og Bivrost Film er svært fornøyde med effekten vi har oppnådd så langt. TV-serien vår ble vist på NRK Super i november 2017 som del av NRK Supers Tema-dager: Overgrep. Alle episodene lå på NRK Supers Topp10-mest-sette-liste uken etter sending. Temadagene fikk bred dekning i pressen. Redd Barnas spesialrådgiver ble bla. intervjuet i studio i Dagsrevyen. Regissørene, og faggruppeleder ble også intervjuet i flere medier. Vårt mål var at flest mulig lærere og omsorgspersoner skulle få kjennskap til materiellet. Veilederen er til nå lastet ned 800 ganger, i hovedsak av norske grunnskoler. Kroppen min eier Jeg fikk Gullruten 2018, for beste barne- og ungdomsprogram, sammen med Tema-dagene. Serien fikk også Bronsje Medalje i Prix Jeunesse International, den mest prestisjetunge prisen for barne- og ungdomsprogrammer i verden.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

400000

Prosjektgjennomføring/Metode

– Å lansere filmene på NRK Super sammen med Tema-uka, har bidratt sterkt til å skape blest rundt undervisningsmateriellet. – Manus, filmer og samtaleveileder ble først utviklet av Bivrost Film, for så å bli nøye gjennomarbeidet, vurdert og redigert av en bred tverrfaglig kompetansegruppe. Samarbeidet fikk stor betydning for filmenes og veilederens form og innhold. – Animasjonskarakterene og filmkladdene ble testet ut på to skoleklasser. Klassene var synkrone på hvilke hovedfigurer de likte, og hvordan de oppfattet historienei filmene. – Evaluering av undervisningsmateriellet på skoler i Norge viser at lærere er svært positive til Kroppen min eier Jeg.

Resultater og resultatvurdering

1. Alarmtelefonen for barn og unge fortalte om en økning i oppringinger på over 50% måneden etter NRK Supers Tema-dager om Overgrep. 2. Filmene har til nå hatt 397.000 visninger på NRK Super. 3. Over 1/3 av alle barneskoler i Norge har lastet ned Redd Barnas veileder. 4. Redd Barna sendte i juni 2018 ut en spørreundersøkelse til alle skoler som hadde lastet ned heftet. Tilbakemeldingene på prosjektet var svært positive (utdypes i rapporten)

Oppsummering og videre planer

Kroppen min eier Jeg er blitt dubbet til engelsk. Den fikk internasjonal oppmerksomhet gjennom Bronsemadaljen i Prix Jeunesse, og vurdes nå for visning på flere utenlandske kanaler, blant annet Sverige, Finnland, Danmark, Island, Nederland og Australia. Serien vil dermed kunne hjelpe barn også utenfor Norges grenser, dette er positivt og overraskende. Samtaleveilederen oversettes nå til Engelsk. Bivrost Film og Redd Barna ønsker å samarbeide om flere viktige prosjekter som kan kombinere TV-lansering og skoleundervisning. Vi jobber nå med tilsvarende prosjekter.

Prosjektleder

Trond Jacobsen

Detaljer
Program
Helse vår (2017)
Prosjektnavn
Kroppen min eier Jeg!
Organisasjon
Redd Barna
Org.ledd
Bivrost Film
Beløp Bevilget
2017: kr 500 000
Startdato
01.07.2017
Sluttdato
14.06.2018
Status
Avsluttet