Kortfilm om seksuelt overgrep

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Overgriper er, i folk flest øyne, et monster som fortjener det verste. Det er en så grusom handling som blir utført mot et barn, at det er umulig å forstå hvordan noen kan gjøre noe slikt. En forklaring på hvordan det kan skje er derfor å tenke på overgriper som et monster. Seksuelt overgrep mot barn er et så vanskelig og sårt tema at man unngår å snakke om det. Det er vår jobb som voksne å tørre å se, og tørre å hjelpe, disse barna. Vi tror at vi må våge å forstå. Forstå hvorfor og hvem som kan gjøre en slik handling. Bryte ned tabuene om overgriperen og “av-monsterifisere” han eller henne.

Målsetting for prosjektet

Målsettingen er å forebygge seksuelt overgrep ved å ha en forståelse for overgriperen, på den måten kan man finne og nå potensielle overgripere før de begår overgrep.

Målgruppe

Studenter (tannleger, barneværnspedagoger, lærere, sykepleiere, terapeuter) Støttesenter (Primært deres brukere) Norges befolkning (15-66 år)

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

1500000

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Metoden er å lage en fiksjons kortfilm med seminar-, foredrag- og forelesnings opplegg rundt for å muliggjøre diskusjoner. Et manus er allerede godt i gang, men vil utvikles videre i samråd med fagpersoner, filmkonsulenter og ressursgruppen (brukermedvirkere og frivillige). Filmen vil produseres av et profesjonelt filmcrew, og med utstyr av bransjestandard kvalitet. I filmens etterarbeidsfase vil fagpersoner, filmkonsulenter og ressursgruppen se, vurdere og gi tilbakemeldinger for å få et best mulig sluttresultat. Når filmen er ferdig vil det benyttes fagkonsulenter, brukergruppe og frivillige for å utvikle seminarer, foredrag og forelesning. Dette vil også utvikles underveis, når man ser responsen. Foredragene, seminarene og forelesningene vil primært holdes av søkeorganisasjonen og samarbeidspartnerne. På noen arrangementer vil også noen fra filmcrewet og/eller skuespillere være tilstede.

Fremdriftsplan for prosjektet

Filmutvikling 14.08-22.09 Filmopptak 25.09-29.09 Film etterarbeid 02.10-27.10 Utvikling av seminar, foredrag og forelesning 06.11-22.12 Visning festivaler 01.11-31.08 Holde seminarer, forelesninger 02.01-31.08 Holde foredrag 01.11-31.08

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Bakgrunnen for å lage denne filmen var å «av-monstifisere» og menneskeliggjøre en overgriper. Tilbakemeldinger som: «Har dette virkelig skjedd?» «Shit, men han var jo så vanlig liksom.» og «Han der må jo få hjelp.» gir os en følelse av at dette har vi nådd. Vi ville skildre en troverdig overgriper, derfor valgte vi å ha møter og tett dialog med ressursgruppen gjennom hele prosessen. Vi er svært fornøyd med at vi fikk med oss en person som jobber med sedelighetsdømte i Ila landsfengsel i ressursgruppa. Sammen med ressursgruppen har vi fått diskutert flere viktige problemstillinger, som blant annet hvilke utilsiktede virkninger filmen kan ha. Vi føler fremdeles at målgruppen vi har satt er svært relevant for filmen. Vi har vært i møter med Bufdir og Udir, men ikke låst avtalene enda. Vi har fått til noen visninger og satser sort på å få mange visninger i tiden som kommer. Passordet til linken er airwalk

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Flere målene behøver lengre tid for å vise riktige og rettferdige resultater. Av de oppsatte målene er det; å bryte ned tabuer, av-monsterifisere overgriperen, øke forståelsen for den utsatte ved å menneskeliggjøre, bidra til å utvikle hjelpetilbudene og å få høgskoler og universitet til å bruke filmen, som per dags dato har størst måloppnåelse. Ved visninger får vi flere tilbakemeldinger fra publikum som bekrefter at de har fått et annet syn på overgrep og overgripere. I første møtet med ressursgruppen fikk vi vite at det har vært lite til ikke noe samarbeid. Med filmprosjektet fikk personene i ressursgruppen stifte bekjentskap og lære litt om hverandre. I samtaler med bufdir og udir har vi tro på filmen kommer inn i utdanninger i nær fremtid. På grunn av uventet alvorlig tilbakefall av sykdom hos produsent har dessverre prosjektet tatt noe lengre tid enn ønskelig og ikke nådd så mye publikum på dette stadiet som ønsket. Vi jobber nå iherdig med visninger på flere arenaer.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

100

Prosjektgjennomføring/Metode

I tillegg til en sterk faglig ressursgruppe har vi benyttet erfarne filmfolk for å ivareta en god dramaturgi, utnytte de filmatiske virkemidlene samt råd og tips om filmteknikk. Å ta hensyn til alle rådene har til tidvis vært utfordrende da filmatiske virkemidler kan gå på bekostning av rådene fra ressursgruppen. Vi har forsøkt å ta hensyn til alle tilbakemeldingene og balansere uten at det har gått på bekostning av noe. Det som har vært svært interessant med denne prosessen er hvor mye tid som har gått med på etiske diskusjoner om tematikken både internt i filmteamet og sammen med medlemmene i ressursgruppen. Alle skuespillerne har hatt flere timers privat møte med en i ressursgruppen for å forstå og kunne skape en troverdig og «riktig» karakter. På visninger har publikum snudd seg vekk under avspilling, de har kommet med gisp og kommentarer. Når filmen er ferdig har det noen ganger tatt overraskende lang tid før applausen har kommet. Disse reaksjonene og tilbakemeldingene gjør at vi mener filmen treffer, den gir et avtrykk og det er ikke en film du glemmer med en gang.

Resultater og resultatvurdering

På grunn av tidligere nevnte sykdom har det ikke vært visninger på arenaer der det har vært mulighet til å dele ut spørreskjema etter visning. Det vil være flere slike visninger det neste året. På flere visninger har vi hatt samtaler med mange publikummere. Samtlige har sagt at de har fått et annet syn på overgripere. Mange, spesielt jenter har gitt tilbakemelding på at synet på en overgriper har endret seg fra at det er en skummel person til at det er en stakkarslig person som behøver hjelp. Etter en av visningene var det en guttegjeng (18-23 år) som diskuterte overgrep. De mente at det dessverre var en viktig film og at det var viktig at gutter snakker mer om tematikken. Foreløpige resultater viser at filmen endrer holdinger og fører til at folk diskuterer tematikken. Vi er veldig glade for at vi har klart å skape flere situasjoner i filmen som gir gode diskusjonsgrunnlag.

Oppsummering og videre planer

Med tanke på gjennomføringen mener vi at vi har gjort solid arbeid gjennom hele prosessen. Vi er svært fornøyd med filmen. Grunnet uventet og alvorlig sykdom stoppet dessverre prosessen noe opp og man har ikke fått gjennomført så mange visninger som ønsket på dette tidspunktet. Det gledelige i alt er at filmen er ferdig, så nå gleder vi oss til å få vist den frem. Vi er i dialog med blant annet bufdir, udir og NFI for visninger. Filmen blir også sendt ut til alle sentrene som har vært i ressursgruppen. Vi håper på muligheten til å også dele fremtidige resultater med Extrastiftelsen.

Prosjektleder

Camilla Størseth

Detaljer
Program
Helse vår (2017)
Prosjektnavn
Kortfilm om seksuelt overgrep
Organisasjon
Landsforeningen mot seksuelle overgrep
Org.ledd
Icecube Media
Beløp Bevilget
2017: kr 400 000
Startdato
13.08.2017
Sluttdato
30.08.2018
Status
Avsluttet