Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Kontakten mellom likesinnede er viktig for å kunne finne sin egen identitet for dermed lettere å kunne akseptere sin egen funksjonshemning. Vi arrangerer derfor leire der blinde og svaksynte barn og unge får en sjanse til å møte likesinnede og til å utfordre seg selv. Vi ønsker at de skal oppleve mestring og utvide horisonten for hva de selv tror de er i stand til å gjennomføre.
Målsetting for prosjektet
Målsetningen er at blinde og svaksynte ungdommer og unge voksne fra hele landet skal få en mulighet til samvær med andre i samme situasjon som seg selv. De skal utfordres i en rekke utendørsaktiviteter. Mange har ikke forsøkt disse aktivitetene før de deltar på kurset.
Målgruppe
Målgruppen en blinde og svaksynte ungdommer og unge voksne fra hele Norge. Manger har også tilleggshandicap. Forventet antall deltakere er ca 35.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
35
Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet
Det utarbeides et detaljert program, i punktskrift og i vanlig skrift, som deltakerne får tilsendt i forkant av oppholdet. Noen aktiviteter er kjente og kjære, mens andre er nye av året. Vi har fagpersoner som selv er synshemmede som instruerer i de fleste av aktivitetene. Således fokuserer vi på verdien av likemannsarbeid, noe som er viktig da de har en forståelse for situasjonen deltakerne befinner seg i. Deltakerne er selv med på å forme og gi innspill til programmet, samt å evaluere i etterkant. Deltakerne har også allsidige hjelpebehov i løpet av aktivitetsuken. For eksempel; synsledsaging, assistanse under måltider, av- og påkledning, hygienisk assistanse og assistanse til å gjennomføre aktiviteter. Mange har også behov for trygghet og veiledning under sosialt samvær og tilnærming til andre deltagere. Alle våre leirledere må levere godkjent politiattest før leiren starter, vi utsteder den nødvendige bekreftelsen på engasjementet som politiet etterspør før de kan søke om politiattest. Ledere og ledsagere som er i familie eller venner av deltakere prioriteres. Dette gjør vi for å sørge for at aktivitetene kan opprettholdes på hjemstedet etter endt leirdeltakelse.
Fremdriftsplan for prosjektet
Påmeldingen åpner januar 2019, men blindeforbundet begynner å sende ut invitasjoner til personer i målgruppen i starten av Juli. Avtaler med instruktører og ledsagere er på plass til August. Uken gjennomføres i løpetav første uke i Oktober. Deretter samler vi evalueringer og kommentarer fra deltakerne. Rapportering i slutten av 2019.
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Målgruppen er blinde og svaksynte ungdommer og unge voksne fra hele Norge. En del har tilleggshandicap. Målsettingen har vært at blinde og svaksynte ungdommer og unge voksne fra hele landet skal få en mulighet til samvær med andre i samme situasjon som seg selv. De skal utfordres i en rekke utendørsaktiviteter. En del av disse aktivitetene har de ikke deltatt på tidligere.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Effektmål ble i stor grad nådd. Flere av deltagerne fikk deltatt på aktiviteter de tidligere ikke har fått mulighet til, og fikk gjennomført de på en god måte. Mange fikk flyttet sine egne grenser – og ga tilbakemelding på at dette har betydd svært mye for de.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
25
Prosjektgjennomføring/Metode
Vi har arrangert en svært suksessfull aktivitetsuke, så tusen takk for tilskuddet. Det ble utarbeidet et detaljert program som deltagerne fikk tilsendt i forkant av oppholdet. Noen aktiviteter har de vært med på tidligere, noen aktiviteter var nye av året. Prosjektet ble gjennomført på vårt syn og mestringssenter på Solvik utenfor Bergen, i Bergen sentrum og i Voss. Tilbakemeldinger fra deltagerne bekrefter hvor viktig mulighet til samvær med andre i samme situasjon som seg selv er. Mange synshemmede mangler et ressursnettverk i sitt nærmiljø, dette fører ofte til en hverdag preget av innesitting og isolasjon. Vi tror på at aktiviteter er viktig for å stimulere målgruppen og gi de mestringsfølelse som de kan bruke i sin hverdag. Mange av deltagerne opplevde å flytte egne grenser for det man tror er mulig – og vi så stor glede da de mestret nye aktiviteter.
Resultater og resultatvurdering
Den store aktiviteten vi hadde i år var en ekstremsportdag til Voss. Her fikk deltagerne først prøvd seg i en høydebane høyt oppe i trærne, så i en zip-line og til slutt fikk de raftet, både i store båter – og noen i mindre kajakker. I høydebanen var det mulig å få en opplevelse for alle. Raftingen var også svært vellykket. Mange av deltagerne fortalte oss at de har hørt om rafting, men at mange av de ikke har turt – eller ikke hatt mulighet til å bli med på en slik tur. Nå fikk de endelig prøvde dette – takket være svært god instruksjon fra Voss Active, samt våre ledsagere som ble fordelt i hver båt. Andre aktiviteter vi fikk gjennomført denne uken var en tur inn til Bergen sentrum. Det ble også tid til fisking, kajakk, roing, førstehjelpskurs og mye annet. Mange opplevde det å ha en felles opplevelse på turen til Voss som svært samlende og nyttig.Vi vet at følelsen av mestring og glede gir motivasjon til å lykkes med aktiviteter i nærmiljøet.
Oppsummering og videre planer
En aktiv og læringsrik uke. Vi bruker erfaringene fra denne leiren, til andre leire.