Pararoing

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

NR ønsker flere funksjonshemmede i regelmessig aktivitet og trening.Helseaspektet ved å drive med idrett, men også sosialiseringsarena for barn og ungdom er viktig. NR ønsker å synliggjøre og etablere gode møteplasser/treningssteder for pararoing. Pararoing senker terskelen til barn og unge med en funksjonsnedsettelse til deltakelse i idretten, og spesielt egnet for personer med syn, hørselshemming eller funksjonsnedsettelse som ellers har få muligheter til å drive med kondisjonsidrett. Vi ønsker derfor å etablere et prosjekt der hovedmålsetningen er å øke antall pararoere inn i idretten.

Målsetting for prosjektet

NR ønsker flere funksjonshemmede i regelmessig aktivitet og trening. Både helseaspektet ved å drive med idrett, men også sosialiseringsarenaen for barn og ungdom er viktig. NR må derfor gjøre tiltak for å synliggjøre og etablere gode møteplasser/treningssteder for målgruppen.

Målgruppe

Personer med funksjonsnedsettelse, herunder inkludert syn og hørselshemmede Klubber, samarbeidspartnere, ledere og foreldre

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

40

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Prosjektet skal gjennomføres ved – Først og fremst skal utøverne integreres i egen klubb og klubbaktiviteter og det sosiale nettverket i klubben. Videre ønsker vi å arrangere årlige nasjonale samlinger for utøverne og trenere for kompetanseoverføring mellom utøvere og trenere samt for å senke terskelen for å delta på regatta. Organisering Norges Roforbund sentralt: – Sentral administrering og koordinering av utlån av materiell – Promotere prosjektet til klubber og utøvere – Koordinere oppstarts og kartleggingsmøter i klubb sammen med kommune, fagkonsulenter og andre frivillighetsorganisasjoner – Organisering av fellessamlinger – Oppfølging av klubb, idrettsfaglig Klubb og krets – Rekruttere utøvere i samarbeid med NR, kommuner og instanser – Kartlegge og inkludere ressurspersoner – Gjennomføre organisert aktivitet, en gang i uken – Arbeide for å integrere utøvere i eksisterende gruppe – Legge til rette for deltagelse i regatta – Rapportere aktivitet til Norges Roforbund

Fremdriftsplan for prosjektet

Se vedlagte fremdriftsplan i prosjektbeskrivelse. 2019: – Utarbeidelse av trenerkurs for funksjonshemmede utøvere – Gjennomføring av trenerkurs – Gjennomføre 3 stk parasamlinger. – Organisere felles samling for utøvere og trenere 2020: – Gjennomføre 3 stk parasamlinger – Organisere felles samling for utøvere /trenere – Organisere trenerkurs – Deltagelse på regatta for utøvere 2021: – Deltagelse på regatta – Fellessamling for roere og trenere

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

NR skal rekruttere 20 pararoere, etablere tilbud om pararoing og samarbeid med Catosenteret, Sunnaas sykehus og andre institusjoner/organisajoner.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Vi har rekruttert utøvere til aktiviteten og fått på plass tre trenere som har som hovedoppgave å ta seg av funksjonshemmede. I tillegg er det plassert ut båter og romaskiner med parasete hos klubber, treningssentre og parasentre. I tillegg er opplæring om pararoing lagt inn i alle trenerkurs.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

50

Prosjektgjennomføring/Metode

Deltagelse på samlinger i klubber, kretser og institusjoner. Roaktiviteten har vært ledet av prosjektleder.

Resultater og resultatvurdering

Mottaksapparatet i klubber har vært utfordrende men med noe økonomisk støtte til klubber har gjort det lettere å engasjere trenere. Pandemien har gjort det utfordrende å fortsette god rekruttering.

Oppsummering og videre planer

Prosjektet har vist mange hva roing er og kontaktinformasjon er gitt til interresserte. NR har ikke midler til å fortsette med pararekruttering som forbund og dette overlates til klubbene.

Prosjektleder

Kjell Ove Alvestad

Detaljer
Program
Helse høst (2018)
Prosjektnavn
Pararoing
Organisasjon
Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité
Beløp Bevilget
2019: kr 250 000, 2020: kr 200 000, 2021: kr 200 000
Startdato
01.01.2019
Sluttdato
31.10.2022
Status
Avsluttet