Selvforstyrrelser – illustrert

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Ved å vie de særegne fenomenene kalt selvforstyrrelser oppmerksomhet, kan vi få kastet nytt lys over de velkjente og etter hvert forslitte betegnelsene hallusinasjoner og vrangforestillinger – noe som vil bidra til at vi i større grad vil kunne forstå og hjelpe. Språket vårt har store begrensninger når det gjelder å beskrive selvforstyrrelser. Det er dermed en stor utfordring, men desto viktigere å klare det. Her vil vi gå veien via et visuelt språk i form av illustrasjon og animasjon for å nå frem.

Målsetting for prosjektet

Vi vi lage10 illustrasjonstegninger og en animasjonsfilm som illustrerer selvforstyrrelser til bruk i ulike kanaler rettet mot de som opplever selvforstyrrelser og deres pårørende; i et informasjonshefte, i undervisningssammenheng og på ulike nettsider.

Målgruppe

Målgruppen for prosjektet er personer som selv opplever selvforstyrrelser og deres pårørende.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

100000

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Gjennom prosjektet vil vi utarbeide 10 illustrasjonstegninger som skal brukes i ulike kanaler rettet mot brukere og pårørende; i et informasjonshefte, i undervisningssammenheng, og på ulike nettsider. I tillegg vil vi lage en kort animasjonsfilm som illustrerer ulike typer selvforstyrrelser til bruk i samme digitale kanaler. Alt materialet vil være målrettet mot personer som selv opplever selvforstyrrelserog deres pårørende og vil bli utviklet i tett samarbeid med disse. Det engasjeres en illustratør med spesialkompetanse på fagfeltet psykisk lidelse og som har erfaring i å utvikle illustrasjon og animasjon i tett samarbeid med de som selv opplever fenomenene; Julian Nazario Vargas. Han har blant annet laget animasjonsfilmene til den prisvinnende dokumentarserien «Stemmene i hodet». Prosjektgruppen vil bestå av tre brukere, to pårørende samt prosjektkoordinatorer fra FoU-avdelingen og illustratør. De vil utarbeide materialet gjennom seks prosjektgruppemøter for hele gruppa. Her vil det jobbes med innspill og utforming av materialet.

Fremdriftsplan for prosjektet

1.februar 2019: Rekruttering av brukere og pårørende til prosjektgruppa 15.mars 2019: 1.prosjektgruppemøte; Oppstart 15.mai 2019: 2. prosjektgruppemøte; Utveksling av tanker og ideer 15.juni 2019: 3. Prosjektgruppemøte; Innspill og utforming 20. august 2019: 4. prosjektgruppemøte; Innspill og utforming 15. oktober 2019: 5. prosjektgruppemøte; Innspill og utforming 1. januar 2020: 6. prosjektgruppemøte; Ferdigstilling 31. januar 2019: Evaluering

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Målsettingen med prosjektet har vært å hjelpe de som opplever selvforstyrrelser og deres pårørende til å bli bedre i stand til å identifisere, forstå og mestre selvforstyrrelser. Selvforstyrrelser utgjør schizofreniens kjernefenomener – og er noen særlige opplevelser vårt dagligdagse og faglige språk har store begrensninger med å beskrive. Internasjonalt er forståelsen av selvforstyrrelser i sterk utvikling i fagmiljøet. Men enda har det ikke vært formidling på området rettet mot de personlig berørte. Via illustrasjon og animasjon av opplevelsene utviklet sammen med de som selv opplever det, har vi gjennom dette prosjektet jobbet for å endre på det.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Vi har i tett samarbeid med erfaringsrådgivere utarbeidet 10 illustrasjonstegninger og en animasjonsfilm som illustrerer selvforstyrrelser. Disse brukes nå i ulike kanaler rettet mot de som opplever selvforstyrrelser og deres pårørende; i et informasjonshefte, i undervisningssammenheng og på ulike nettsider tilhørende kompetansesentre og brukerorganisasjoner for målgruppen. Prosjektutkommet er evaluert med erfaringsrådgiverne i prosjektgruppen og tilbakemeldingene fra disse og øvrige mer uformelle tilbakemeldinger er at materialet treffer svært godt, fyller et tomrom og når ut til mange via kanalene det er delt og vil fortsette å bli delt i.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

100000

Prosjektgjennomføring/Metode

Vi engasjerte et animasjonsbyrå med spesialkompetanse på fagfeltet psykisk lidelse og erfaring i å utvikle illustrasjon og animasjon i samarbeid med erfaringsrådgivere; Animaskin ved Julian Vargaz. Prosjektgruppen bestod av tre perosner med egenerfaring fra selvforstyrrelser, to pårørende samt prosjektkoordinator og forskere fra FoU-avdelingen i tillegg til illustratører/animatører. Sammen utarbeidet prosjektgruppen materialet gjennom åtte prosjektgruppemøter . Der jobbet vi med formidling, utforming og justering av materialet. Pga. koronapandemien måtte vi utvide prosjektperioden. I tillegg så vi behov for også en engelsk versjon av filmen og overførte i samråd med RPH 10 000,- fra ‘Trykk og publ.’ til det. Vi hadde også behov for litt flere enn 3 arbeidsgruppemøter og la ekstrakostnadene det medførte under egeninnsats fra FoU. Vi har ellers fulgt prosjektplanen.

Resultater og resultatvurdering

Animasjonsfilm, illustrasjoner og informasjonshefte er produsert. Materialet formidles gjennom det systematiske psykoedukative arbeidet Vestre Viken gir brukere med psykoselidelser og deres familier. Materialet brukes aktivt på de mange årlige undervisning-seminarer Vestre Viken HF har for brukere og pårørende + i foredragsvirksomhet. Materialet er delt med Rådet for psykisk helse, Nasjonalt nettverk for psykoedukativt familiesamarbeid, TIPS Sør-Øst, Nasjonalt senter for læring og mestring, NAPHA, Nasjonalt senter for erfarings-kompetanse, Rop.no og Mental helse. Vi er i øyeblikket i dialog med den nasjonale plattformen for Norges helseforetak for å få informasjonen oinn også der. Interessen for å benytte materialet i informasjonssammenheng har vært stor og tilbake-meldinger fra brukere overveldende, se vedlegg. Filmen er i tillegg nominert til 3 internasjonalt svært anerkjente filmfestivaler, se vedlegg. Vi ser at informasjonen når ut til mange og at tallet vil fortsette å stige.

Oppsummering og videre planer

Vi ser at prosjektet har bidratt med en verdifull hjelp til de som opplever selvforstyrrelser og deres pårørende. Tilbakemeldingene er at de føler seg bedre i stand til å identifisere, forstå, sette ord på og mestre opplevelsene, og at informasjonen er en øyeåpner for at de ikke er helt alene om å oppleve selvforstyrrelser. Materialet vil bli flittig brukt og delt videre også i tiden fremover, og Vestre Viken tar ansvar for å vedlikeholde og oppdatere materialet ved behov.

Prosjektleder

Bodil Juul

Detaljer
Program
Helse høst (2018)
Prosjektnavn
Selvforstyrrelser – illustrert
Organisasjon
Rådet for psykisk helse
Beløp Bevilget
2019: kr 312 000
Startdato
01.01.2019
Sluttdato
29.10.2020
Status
Avsluttet