Diagnonsense
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Ane-Martha Tamnes Hansgård fikk sin første psykiatriske diagnose som 15 åring. Hun fikk over ti til i løpet av de neste 15 årene. Hun forsøkte å lage en film om å leve med en diagnose, men med nye diagnoser og stadig flere medisiner ble anstrengelsene avbrutt. I en alder av 30 år tar hun avstand fra diagnosene og venner seg av medisinene. Med fortiden på trygg avstand spør hun om diagnosene bidrar til å patalogisere normale følelsesmessige reaksjoner og livskriser? Filmen ønsker å belyse dette problemet ved å ta et kritisk blikk på dagens system og å se på om noe kan gjøres for å endre det.
Målsetting for prosjektet
Å nå ut til så mange som mulige i den primære målgruppen, da de er mest sårbare. Visninger via kinodistribusjon, event-baserte kinovisninger, TV og online. Avholde arrangement rundt i Norge sammen med fagfolk og brukerorganisasjoner for å åpne til debatt og diskusjon rundt tematikken.
Målgruppe
Forebygging: Unge kvinner mellom 14 -26 år. Rehabilitering: Fagpersoner i psykiatri/omsorgsyrker Håp til de som er/har vært i psykiatrien og pårørende.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
300000
Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet
Regissør Ane-Martha Tamnes Hansgård vil ha ansvar for det kunstneriske innholdet i filmen, og Andrew Grant vil være ansvarlig for produksjonen. Øyvind Gregersen er prosjektleder. Alle jobber i produksjonsselskapet Mattima Films. Vi jobber mot nasjonal kinodistribusjon etterfulgt av visning på TV/web-TV. Vi er i dag i dialog med NRK om visning på deres plattformer. I forbindelse med kinodistribusjon har LOI fra den norske distributøren Tour de Force og vi har også en intensjonsavtale med de franske salgsagentene Cats & Docs for det internasjonale markedet. De siste årene har vi gjort store mengder research på tematikken og vi har opparbeidet et stort internasjonalt nettverk bestående av både brukere, tidligere brukere og fagpersonell. Vi har valgt ut sterke stemmer, eksempelvis fra den tidligere DSM-komiteen, norske psykologer og tidligere brukere som sammen har engasjert seg for å kjempe frem en endring. De ulike medvirkende sammen med Ane-Marthas personlige engasjement og fortid i psykiatrien vil belyse forskjellige aspekter av tematikken. Pilot (9 min.): https://vimeo.com/254269403 passord: diagnonsensepilote
Fremdriftsplan for prosjektet
I 2019 vil prosjektet etter planen være fullfinansiert og produksjonen starter. I løpet av året vil vi gjennomføre opptak av rekonstruksjoner, møter mellom protagonist og medvirkende, opptak i filmstudio. På slutten av året logges materialet. På nyåret 2020 starter postproduksjon, med tre faser klipping, jobbing med grafiske animasjoner og musikk. Prøvevisning på høsten og lås av klipp på slutten av året. Lansering nyåret 2021.