Rett Vest – sommer for alle
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Sommerleiren er årets viktigste arrangement for organisasjonen. Vi har de siste årene sett at oppmøtet på sommerleiren har gått drastisk ned. I 2018 var det kun 50 deltagere, til tross for gode tilbakemeldinger på arrangementet. En av årsakene er at mange synes det har blitt for dyrt. Vi ønsker at alle skal kunne delta på vår sommerleir, uavhengig av økonomi.
Målsetting for prosjektet
Hovedmålsetningen til sommerleiren er å styrke ungdoms oppvekstvilkår og motstandsdyktighet gjennom læring og opplevelser bygget på engasjement, glede og mestring. – 100 deltagere, økning på 50 stk fra 2018. – Økt engasjement i ettertid blant deltakerne – Økt kompetanse blant deltakerne
Målgruppe
Sommerleiren retter seg i all hovedsak mot ungdom i alderen 13-19 år. Arrangementet er åpent både for medlemmer og ikke-medlemmer.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
100
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
Sommerleiren handler om en god miks av faglig påfyll, sosiale aktiviteter og sene kvelder. Første del av uka er en blanding av landsmøte og sommerleir, hvor de som ikke er delegater har sitt eget opplegg. Tidlig i uka er det viktig å sette de sosiale rammene og det er fokus på teamarbeid og å bli kjent med alle. Utover uka blir det en god miks av faglig innhold, både av eksterne og interne forelesere, og sosiale aktiviteter slik som volleyballturnering. På kveldene settes det opp en liten kafe med billig godteri og det er en eller annen type underholdning, ofte konsert eller standup som et av høydepunktene i løpet av uken
Fremdriftsplan for prosjektet
Planlegging (mars – juli) Planleggingen av arrangementet er allerede godt i gang, og vil utføres fortløpende fram mot eventuelt tilsagn for å sikre framdrift. Gjennomføring (juli/august) Selve sommerleiren arrangeres 26/7-02/8 2019 på Åsane Folkehøyskole utenfor Bergen. Etterarbeid (august – oktober) Hver sommerleir etterfølges av en grundig evaluering, hvor det gås gjennom både kvalitative og kvantitative parametere.
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
«Rett Vest» var Juventes sommerleir i 2019. Hovedmålgruppe var ungdom mellom 13 og 19 år. Sommerleiren var åpen for både medlemmer og ikke-medlemmer. Vi ønsket i 2019 å inkludere både medlemmer og ikke-medlemmer i større grad ved å ha en sommerleir med plass til mange som det er billig å delta på. Meningsfull fritid og ferie er viktig for å redusere problemutvikling og å unngå alvorlige helseutfordringer senere. Sommerleirens hovedmålsetning var å styrke ungdoms oppvekstvilkår og motstandsdyktighet gjennom læring og opplevelser bygget på engasjement, glede og mestring.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Tiltaket ble gjennomført i henhold til plan, med en lang rekke aktiviteter og tilbud rettet mot mestring og meningsfylte opplevelser for ungdom. Fokuset var å sikre økt engasjement og kompetanse, med formål om å skape et mer inkluderende arrangement og å styrke deltakerne i sine daglige liv. Prosjektet sikret et langt mer variert tilbud enn tidligere sommerleirer, og med gode muligheter for oppfølging av deltakere, både underveis og i etterkant. En sentral målsetning var økning i antall deltakere, og dette lykkes vi dessverre ikke med. Vi hadde en liten økning i forhold til foregående år, og har i det minste stanset en nedadgående trend, men vi var langt unna målsetningen om 100 deltakere. Endelig deltakertall var 53 personer, men flere av disse ble rekruttert gjennom det sosiale fokuset som arrangementet fikk. Et av effektmålene var økt engasjement i ettertid og dette har vi sett ved at flere av de som var på sin første sommerleir har kommet på flere arrangementer i ettertid.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
53
Prosjektgjennomføring/Metode
Juventes sommerleir har en god miks av tradisjonelle aktiviteter og nye påfunn. På sommerleiren hadde vi et bredt spekter av aktiviteter, slik at ungdommer med ulike interesser kunne møtes og samles rundt både kjente og ukjente aktiviteter de ønsket å delta på. Gjennom uken hadde vi flere seminar-bolker, der deltakerne kunne velge hvilket seminar de ønsket å delta på. Utover seminarer hadde vi under sommerleiren også store hovedaktiviteter og faglig påfyll for alle deltakere. Store sosiale aktiviteter: – Holi-pulver fest – Glowstickparty – Boblefotball – Karneval – Vannkrig Felles lavterskelaktivitet: – Konsert – Karaoke – Speed-meet (en bli-kjent aktivitet) – Bålkos – Wii-turnering Faglige aktiviteter. – Forut foredrag og workshop + Forut fair – Press hadde foredrag – Skeiv Ungdom foredrag – Debatt-seminar – Dette mener Juvente Alle aktiviteter var initiert av Juventes medlemmer og frivillige. Alle eksterne foredragsholdere kom fra andre ungdomsorganisasjoner eller samarbeidsorganisasjoner av Juvente.
Resultater og resultatvurdering
Evalueringen av sommerleiren var todelt. Del en var et kveldsmøte som arrangørkomiteen hadde hver kveld under leiren hvor de gikk gjennom hva som hadde fungert og ikke. Neste dag ble også gjennomgått på disse møtene slik at alle var klar over egne oppgaver og man kunne flytte oppgaver dersom noen var slitne. Man kartla også deltakere med ulike behov og utfordringer og vurderte deres behov, og gikk gjennom viktige hendelser. Del to var et evalueringsmøte med representanter fra sommerleirkomiteen og styret. Dette ble gjennomført i etterkant av arrangementet. I tillegg ble det også samlet inn evaluering fra deltakere i etterkant, men responsraten her var dessverre lav. Deltakerne har gitt uttrykk for at de var veldig fornøyde, og med en relativt oversiktlig deltakergruppe har det vært god kontroll på opplevelser og behov hele veien.
Oppsummering og videre planer
Vi er allerede godt i gang med å planlegge en ny sommerleir. Denne gangen på Hove leirsenter i Arendal. Etter tilbakemelding fra styret og deltakere har vi valgt å korte ned leiren med to dager. Hovedmålet med nedkortingen er å få flere til å bli med, men innholdet vil i stor grad være det samme og bestå av en god miks sosiale aktiviteter og faglig innhold.