Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Norges Parkinsonforbund har i mange år hatt fokus på likepersonsarbeid, og gjennomfører årlig to kurs for å skolere likepersoner. Vi ser verdien det gir å ha likepersoner som kan være tilgjengelig for andre som ønsker å snakke med noen i samme eller lignede situasjon. Det vi ser med disse kursene er at det er krevende for dem som har parkinson å reise langt for å delta på ett todagers kurs. I tillegg til at man må gjøre dette hvert tredje år for å opprettholde likepersonskontrakten. Dette er en grense forbundet har satt, for å kunne vurdere likepersonene på nytt da sykdommen utvikler seg.
Målsetting for prosjektet
Målet med dette prosjektet er å utvikle nettkurs for medlemmer som ønsker å bli likeperson. Et delmål vil være å få 20 nye likepersoner i prosjektperioden.
Målgruppe
Målgruppen for dette prosjektet er medlemmer av Norges Parkinsonforbund som ønsker å bli likeperson. Både personer som selv har parkinson og pårørende.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
20
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
Ved oppstart av prosjektet vil vi først diskutere innhold. Etter første prosjektmøte vil prosjektleder og Bennedichte Olsen starte arbeidet med innholdet til nettkurset. Det skal også lages refleksjonsoppgaver til innholdet. Når første utkast er ferdig sendes det på mail til prosjektgruppen, slik at vi kan diskutere innholdet i neste prosjektmøte. I dette prosjektmøte vil vi også planlegge rekruttering av likepersoner og utsending av informasjon til våre lokal- og fylkesforeninger. Prosjektgruppen vil bidra i dette arbeidet utover møtene. Endelig innhold sendes over til Helsekompetanse for gjennomgang og språkvask. Vi forventer at det vil bli noen runder frem og tilbake med innholdet før det blir helt klart. Kurset vil bli testet av prosjektgruppen og fem andre medlemmer i organisasjonen som ikke er likepersoner for å kvalitetssikre innholdet før det lanseres. Testpersonene sender inn rapportskjema som prosjektleder har utarbeidet og vil gå igjennom for eventuell endringer av nettkurset. Nettkurset vil lanseres og prosjektleder vil følge opp personer som ønsker å bli likeperson og har gjennomført kurset.
Fremdriftsplan for prosjektet
August: Første prosjektmøte Sept–okt: Forslag til innhold utarbeides. Sendes til prosjektgruppen Okt–nov: Nytt prosjektmøte. Informere foreningene om prosjektet Nov–mars: Innholdet til nettkurset sendes Helsekompetanse. Test av kurs. Skjema til testpersonene utarbeides Evalueringsskjema utarbeides Mars – mai: Kurset lanseres og informeres til forbundets tillitsvalgte. Oppfølging av personer som tar kurset Juni: Evaluering og rapportering
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Målet med dette prosjektet er å utvikle nettkurs for medlemmer som ønsker å bli likeperson. Et delmål vil være å få 20 nye likepersoner i prosjektperioden. Målgruppen for dette prosjektet er medlemmer av Norges Parkinsonforbund som ønsker å bli likeperson. Både personer som selv har parkinson og pårørende. Norges Parkinsonforbund har i mange år hatt fokus på likepersonsarbeid, og gjennomfører årlig to kurs for å skolere likepersoner. Kursene vi har gjennomført har vært fysiske kurs over en helg. Forbundet har prøvd å legge til rette for å ha kursene på ulike steder hvert år slik at det ikke blir så lang reisevei for noen. Men likevel så blir det lang reisevei for flere og det er krevende med en sykdom som parkinson. I tillegg er det svært kostbart for forbundet å holde kurs. På bakgrunn av dette ønsker vi å lage nettkurs for nye likepersoner.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Prosjektet ble gjennomført i sin helhet i henhold til planen. Vi laget et nettkurs for likepersoner , men fra lansering og til prosjektslutt var det kun fem personer som tok kurset og valgte å bli likeperson.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
689
Prosjektgjennomføring/Metode
I dette prosjektet ble det lagt opp til sterk brukermedvirkning hele veien og prosjektgruppen som ble satt ned i forkant fulgte prosjektet fra start til slutt. Vi startet opp arbeidet med en workshop som Helsekompetanse ledet. Workshopen gikk over en arbeidsdag og var delt opp i tre ulike faser som vi diskuterte og som dannet grunnlaget for videre arbeid. Innholdet og refleksjonsoppgaver til nettkurset ble utviklet, og nettkurset ble utformet med design, video og bilder. Vi hadde flere møter med prosjektgruppen gjennom denne prosessen og dialog over epost for å ferdigstille innholdet.
Resultater og resultatvurdering
Vi er veldig fornøyde med resultatet av nettkurset for likepersoner. Nettkurset ble ferdigstilt, men dessverre så fikk vi ikke så mange nye likepersoner som vi hadde håpet på. Det var kun fem personer som valgte å ta nettkurset fra det ble lansert og til prosjektslutt. Men totalt 689 personer var inne på den aktuelle nettsiden med informasjon om det å bli likeperson. Tallet har vi hentet fra google analytics. Vi tror det kan ha sammenheng med pandemien som kom og gjorde ting litt utfordrende. Både vi og våre 47 fylkes- og lokalforeninger kunne ikke arrangere møteplasser for medlemmer lengre der vi kunne fortelle om likepersonsarbeidet og nettkurset. Vi tror at tiden som kommer er mer lystbetont og vil gjøre nettkurset mer kjent. Prosjektet har hatt stor nytte for organisasjonen. Dette vil ha stor verdi for organisasjonen i årene som kommer. Nettkurset ligger tilgjengelig på vår hjemmeside.
Oppsummering og videre planer
Nettkurset for likepersoner vil leve i mange år fremover. Vi har stor tro på at nå som samfunnet har åpnet opp igjen så er det lettere å få tak i medlemmer som kan tenke seg å bli likeperson. Likepersonsarbeidet er et utrolig viktig arbeid som forbundet kommer til å fortsette å jobbe med. Vi vil fortsette å bruke tid på å synliggjøre og fortelle om likepersonsarbeidet og nettkurset både til tillitsvalgte slik at de kan formidle videre og i sammenhenger der vi møter medlemmer. Vi har tilgang til å gjøre endringer selv på kurset dersom det vil bli nødvendig.