e-læringskurs-bekkenbunnsdysfunksjon

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Mellom 3-6% av alle kvinner har symptomatisk organprolaps og mange opplever ofte samtidige tarm- og urinveisdysfunksjoner. Individuelle behandlingsforløp som avveier forskjellige behandlingsalternativer for denne pasientgruppen er sterkt avhengige av en motivert og informert pasient for å lykkes. Bekkensenteret har levert et e-læringstilbud til sine pasienter og helsepersonell i over åtte år. Erfaringene er svært gode, og prosjekter så langt har dokumentert at e-læring er et viktig tilbud som dekker behovet for å øke pasientmedvirkning og kunnskap hos pasient om bekkenbunnsdysfunksjoner.

Målsetting for prosjektet

Bekkensenterets mål med prosjektet er å utarbeide et nytt e-læringskurs om genitalt fremfall og bekkenbunnsdysfunksjoner på sine hjemmesider for pasienter og helsearbeidere. Delmålene er å øke kunnskap hos pasientgruppen og helsepersonell om tematikken.

Målgruppe

Kvinner med genitalt fremfall og bekkenbunnsdysfunksjoner (tarm- og urinveisdysfunksjoner).

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

2500

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Prosjektansvarlig er leder for Bekkensenteret, Ahus. Leder for Bekkensenteret er også ansvarlig for rekruttering av ressurser, inkludert medvirkende brukere, oppfølging og avslutning av prosjektet. Prosjektet vil styres av en referansegruppe som vil bidra i planlegging og gjennomføring av prosjektet. E-læringskurset vil inkludere undervisning om anatomi, konservative tiltak, ikke-konservative tiltak, livskvalitet, seksualitet og bekkenbunntrening. Prosjektet omfatter både e-læringskurs om genitalt prolaps og bekkenbunnsdysfunksjoner (inkontinens og defekasjonsproblemer) for pasienter og helsepersonell og 3D animasjonsfilmer om genitalt fremfall og bekkenbunnsdysfunksjoner (inkontinens og defekasjonsproblemer). Filmselskap og animasjonsfilmselskap er ansvarlig for filmopptak og animasjonsfilm. E-læringskurset blir basert på både tradisjonelle og kommunikative (interaktive) kursformat. Filmselskapene skal også være behjelpelig med å utforme manus. Manus skal kvalitetssikres med tanke på brukervennlighet, og referansegruppe og brukerrepresentant skal gi innspill underveis i manusutviklingen og læringsinnhold. Prosjektet skal filmes på Akershus universitetssykehus.

Fremdriftsplan for prosjektet

De viktigste milepælene i fremdriftsplanen for prosjektet er 1) oppstart og planlegging av prosjektet; utarbeidelse og godkjenning av animasjonsfilm og e-læringskurs manus fra juni 2019 fram til januar 2020 og 2) leverandører jobber med animasjonsfilmene og filmopptak til e-læringskurs samt kvalitetssikring, justering, publisering og markedsføring fra februar 2019 fram til juni 2020.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Bakgrunn for prosjektet Genialt fremfall er definert som prolaps av fremre vaginalvegg (blære og urinrør), bare vaginalvegg (tarm) og livmorhals eller hele livmoren. Over 50% av alle kvinner har en eller annen form for underlivsprolaps, selv om ikke alle disse har symptomer. . Tilbakemeldingene på disse kursene har vært gode. E-læringskurs har potensialet til å nå ut til en større gruppe kvinner, samt helsepersonell og vil være en viktig arena for å kunne både forebygge med tidlig informasjon om mulige tiltak, i tillegg til å være en portal for læring blant helsepersonell. Målsetting og målgruppe Målsetting med prosjektet er å utarbeide et nytt e-læringsprogram om genialt fremfall og bekkenbunnsdysfunksjoner.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

E-læringskurset er publiserte på internett vil Bekkensenteret og sendt til: HSØ og andre HF HelseNorge.no Foreninger (f.eks. NOFUS og NKS). Forbundene (f.eks. NSF, DNL, NSF) Fastleger i Akershus universitetssykehus opptaksområde og kommuner i HSØ og andre HF. Kommuner Nasjonal kompetanse for kvinnehelse og Faggruppen for kvinnehelse Verdien for både målgruppen og samfunnet generelt er vurdert som stor. Det være seg økonomiske, men også helsemessige fordeler og økt livskvalitet ved at informasjon kan nå ut på et tidlig tidspunkt.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

250

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektansvarlig og leder for Bekkensenteret var ansvarlig for rekruttering av ressurser og brukere, i tillegg til generell oppfølging av prosjektet. Gjennomføringen av prosjektet inkluderte ressurser fra gynekologi, fysioterapi, gastrokirurgi, sexolog og uroterapeuter, der hver spesialist var ansvarlig for å skrive manus og delta i filmopptak. Jevnlige møter med brukerrepresentant ble gjennomført for å sikre brukervennlighet. E-læringskurset ble gjennomført i samarbeid med et filmselskap og et animasjonsfilmselskap og inneholdt undervisning om anatomi og fysiologi, konservative tiltak, livskvalitet, seksualitet og bekkenbunnstrening. Etter filminnspilling ble alt materialet gjennomgått før godkjenning og publisering. Resultatet er gratis tilgjengelig på Bekkensenterets hjemmesider i tillegg til pasientforeninger, samarbeidsforeninger, blant helsepersonell, i spesialisthelsetjenesten og i primærhelsetjenesten.

Resultater og resultatvurdering

Vurdering av resultater gjøres ved anonyme spørreundersøkelser der brukere av e-læringsprogrammet inviterer til å besvare noen spørsmål. Disse resultatene evalueres fortløpende og inngår i Bekkensenterets årsrapport for 2022. E-lærings filmen er også sendt til en lukket facebook gruppe for kvinner med fremfall der vi har bedt om skriftlig tilbakemelding. Tilbakemeldinger fra brukere har vært utelukkende positive og at kurset blir beskrevet som flott visuelt, lettfattelig og kunnskapsrikt. Vi ønsker videre å vurdere effekt av e-læringsfilmen men dette krever innsamling av data over tid, noe vi fortløpende evaluerer gjennom de anonyme spørreundersøkelsene fra brukere. Kommunikasjonsavdelingen ved Ahus skal sende en årlig rapport til Bekkensenteret om hvor mange bruker har deltatt på e-læringskurs og evaluering av tilfredshet som innhentet via SurveyMonkey kontoen til Ahus. Basert på resultater hvert år, vil Bekkensenteret vurdere nye markedsførings strategier for fremtiden

Oppsummering og videre planer

Prosjektet har mottatt gode tilbakemeldinger fra brukerforening, brukere og helsepersonell gjennom anonyme spørreundersøkelser som er tatt etter gjennomført e-læring. Videre ønsker vi å undersøke om undervisning i form av e-læring kan være et godt supplement til standard pasientbehandling ved Ahus. I tillegg ønsker vi å undersøke grad av tilfredshet med e-læring over tid. I tillegg ønsker vi å gjøre kursene tilgjengelig på flere språk (Urdu og Polsk) og er i gan å oversette kursene til disse språk. Oversettelse er ferdig i løpet av 2021.

Prosjektleder

Catherine Joyce Teig

Detaljer
Program
Helse vår (2019)
Prosjektnavn
e-læringskurs-bekkenbunnsdysfunksjon
Organisasjon
Norske Kvinners Sanitetsforening
Beløp Bevilget
2019: kr 189 000
Startdato
20.06.2019
Sluttdato
29.06.2021
Status
Avsluttet