Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Undersøkelser og kommuner peker på store utfordringer knyttet til å sikre god oppfølging av gravide og foreldre som ikke foretrekker norsk (eller engelsk) for råd og veiledning i svangerskapet og småbarnsfasen. Videre viser forskning at kvinner fra Somalia har den største risikoen for negative helsemessige konsekvenser i denne fasen av livet. De offisielle språkene i Somalia er arabisk og somali, og gjennom prosjektet ønsker vi å implementere støtte for begge disse språkene.
Målsetting for prosjektet
Å bidra til bedre helse for gravide kvinner og småbarnsmødre som har somalisk og/eller arabisk som morsmål gjennom økt forståelse for helseinformasjon (health literacy).
Målgruppe
Somaliske kvinner og partner/far i svangerskap og småbarnsfasen (med barn 0-5 år).
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
4000
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
FASE 1 – KLARGJØRING Periode: 01/20 – 02/20 Hensikt: Etablere prosjektet, nullpunktsanalyse, forstå brukerbehovene grundigere og lage pilotløsning FASE 2 – PILOTERING Periode: 03/20 – 05/20 Hensikt: Teste ut faktisk løsning, tilpasse for økt brukerverdi og forberede til utrulling til alle i målgruppen FASE 3 – NASJONAL UTRULLING Periode: 06/20 – 09/20 Hensikt: Bredde løsningen til alle somaliske kvinner og partnere i hele Norge FASE 4 – EVALUERING Periode: 10/20 Hensikt: Evaluere resultatoppnåelse, lage sluttrapport og sikre varige forbedringer for målgruppen etter prosjektet Nøkkelaktiviteter i hver fase beskriver nærmere i vedlagte prosjektbeskrivelse pkt. 3.3.
Fremdriftsplan for prosjektet
Feb./2020; Gjennomført brukerundersøkelse og prioritert hva som må oversettes til somali og arabisk Feb./2020; Implementert prioritert innhold for pilotering Mai./2020; Pilotering hos brukergruppe og optimalisering for økt brukerverdi Sept./2020; Markedsføring av tjenesten til alle somaliere i Norge Okt./2020; Måling av resultatoppnåelse og utarbeide sluttrapport
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Overordnet mål: Å bidra til bedre helse for gravide kvinner og småbarnsmødre som har somalisk og/eller arabisk som morsmål gjennom økt forståelse for helseinformasjon (health literacy). Målgruppe: • Primærmålgruppen for prosjektet er somaliske kvinner og partner/far i svangerskap og småbarnsfasen (med barn 0-5 år). • Sekundærmålgruppe vil være barn av primærmålgruppen, helsepersonell som har pasienter fra primærmålgruppen, arabisktalende med annen nasjonalitet enn Somalia og sanitetskvinner som vil videreformidle informasjon om appen. Bakgrunn for prosjektet – se vedlagt sluttrapport.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Det har blitt lansert en app for gravide og foreldre som foretrekker somali eller arabisk for å tilegne seg viktig helseinformasjon. Etter vår oppfatning har prosjektet levert i henhold til det som var formålet med prosjektet, og som muliggjør å realisere alle delmålene som ble satt. Av de 7 delmålene prosjektet hadde, er tre vurdert som allerede fullført. De resterende vil realiseres fortløpende når tjenesten er i drift.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
4000
Prosjektgjennomføring/Metode
Prosjektet ble startet i henhold til planen i januar 2020. Grunnet Covid-19 ble tilgangen på helsepersonell for den viktige kvalitetssikring av innhold og produkt i en periode vanskeligere, dette medførte at prosjektet måtte søke Stiftelsen Dam om utsettelse. Dette medførte ingen endringer på aktiviteter, økonomi eller leveranser i prosjektet totalt sett – kun at prosjektet brukte lenger tid enn antatt i de ulike fasene. Prosjektet ble avsluttet primo oktober 2021. I sluttrapport står det detaljert beskrevet om gjennomføring i de ulike fasene.
Resultater og resultatvurdering
Prosjektet har laget og lansert en app som er tilrettelagt for gravide og foreldre som foretrekker somali eller arabisk. Her får de trygge helseråd, informasjon om offentlig tjenestetilbud, nyttige verktøy og kan holde oversikten over journal/helsekontakter m. mer. Mottakelsen av appen har vært veldig god. Videre har prosjektet etablert en metodikk som vil være viktig for å drifte tjenesten videre, samt muliggjør å implementere andre språk på en kostnadseffektiv måte med høy grad av kvalitet.
Oppsummering og videre planer
Prosjektet er ferdig. Det er riktignok nå det hele begynner. Helseråd endrer seg som følge av ny forskning. Det kommer helseinformasjon som raskt må ut, eks. informasjon om korona, vaksiner etc. Digitale vaner hos målgruppen endrer seg. Det å skape engasjement for å ta riktig helsevalg for seg og sine, krever et løpende arbeid og fokus. Det å skape en bærekraftig modell som vil øke helsekompetansen over tid, er avgjørende og noe som ble hovedtemaet på avslutningsmøte i prosjektgruppen.