Motherhood – mor i nytt land: Utvidelse

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Mødre med etnisk og/eller kulturell minoritetsbakgrunn kjenner seg ofte alene om oppdragelsen i et fremmed land og det er stor usikkerhet rundt hva som er lov og ikke i Norge. Deltakere og frivillige i våre språktreningsaktiviteter etterspurte et temabasert foreldreveiledningsprogram. Vi har et pågående pilotprosjekt der vi tester ut ulike metodikker for i møte dette behovet og vil bruke erfaringene derfra til å utvikle et program, samt obligatorisk kurs for frivillige fasilitatorer av Motherhood-grupper, som skal spres nasjonalt.

Målsetting for prosjektet

•Øke bevisstheten rundt negativ sosial kontroll og hvordan foreldres oppdragelse påvirker barn •Gi kjennskap til det norske systemet og lovverk •Reduserer utrygghet og mistillit til staten •Fremmer lokal tilhørighet •Frivillige sanitetskvinner kurses som fasilitatorer •Reduserer fremmesfrykt

Målgruppe

Hovedmålgruppe: •Kvinner med etnisk og/eller kulturell minoritetsbakgrunn •Frivillige sanitetskvinner

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

200

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Fase 1: •Rekruttere prosjektleder og kurskonsulent •Utvikle Motherhood-programmet og fasilitatorkurs for frivillige •Kvalitetssikre programmet og kurset relevante fagmiljø Fase 2: •Spre informasjon om Motherhood; •Starte Motherhood-grupper i alle landets regioner; •Utvikle oppfriskningskurs for frivillige; Fase 3: •Søke finansiering og tilrettelegge for ekstern evaluering av brukererfaringer ved Motherhood, samt bidra for publisering av resultater; •Tilpasse metodikken basert på resultater fra evalueringen; Fase 4 •Spre informasjon om Motherhood til andre organisasjoner, institusjoner m.m.; •Jobbe for videreføring av prosjektet. N.K.S. er prosjekteier og vil knytte til oss kurskonsulent og fagekspertise i utviklingen og kvalitetssikringen av programmet og kurs for frivillige. Fase to handler om å spre informasjon, kurse frivillige og bistå med rekruttering og oppstart av grupper. Internevaluering skjer fortløpende. Eksternevaluering ønskes når programmet har vært implementert et års tid. Etter evaluering og nødvendige tilpasninger tilgjengeliggjør vi Motherhood-programmet for alle som vil bruke det.

Fremdriftsplan for prosjektet

01.20-02.20 Rekruttere prosjektleder og konsulent 02.20-09.20 Utvikle Motherhood-program + fasilitatorkurs 09.20-12.22 Spre informasjon om Motherhood, rekruttere lokalforeninger og kurse frivillige som starter grupper fortløpende 01.21-06.21 Plan for ekstern evaluering, inkl. finansiering 08.21-03.22 Ekstern evaluering 09.21-11.21 Oppfriskning for fasilitatorer 04.22-06.22 Tilpasning av program 07.22-12.22 Nasjonal spredning

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Frivillige sanitetskvinner etterspurte et foreldreveiledningsprogram, basert på engasjement fra deltakere i andre aktiviteter i regi av N.K.S, som aktiviteten Språkvenn. De frivillige ga uttrykk for at det både var behov for og engasjement rundt temaer knyttet til morsrollen. Målgruppen for prosjektet er todelt, og gjelder både frivillige sanitetskvinner som skulle kurses til å bli gruppeledere, samt innvandrede kvinner/mødre som deltakere av aktiviteten. Vi hadde et mål om å nå ut til 200 kvinner, med en målsetting om å: Trygge innvandrerkvinner som oppdrar barn i Norge, og redusere negative konsekvenser av flytting til nytt land. – Hindre utenforskap og styrke tilhørigheten til Norge for mor og barn. – Øke systemforståelsen og fremme aktiv deltakelse i det norske storsamfunnet. – Styrke dialogen mellom mor og barn. – Øke bevisstheten rundt negativ sosial kontroll, og hvordan foreldres oppdragelse påvirker barn.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Basert på evalueringer og tilbakemeldinger fra gruppeledere og deltakere, vet vi at kvinnene har fått økt kunnskap om hvordan de møter konflikter med barna, og hvordan de skal bruke apparatet rundt barna. Vi har merket at barnevernet har vært et tema som har tatt opp mye tid, og vi har sett behovet for å virkelig øke systemforståelsen på denne instansen. Flere gir uttrykk for at de ikke har skjønt hva negativ sosial kontroll er før det ble forklart og diskutert i gruppene. Videre har det blitt gitt uttrykk for at Motherhood har vært en viktig sosial arena for å unngå isolasjon og eget tankekjør, og uttrykt ønske om muligheten for å melde seg på et kurs nummer to. Gjennom prosjektperioden har vi kurset 100 frivillige sanitetskvinner til å bli gruppeledere, knyttet til 18 ulike lokalforeninger. Det har blitt gjennomført 19 Motherhood-grupper. En Motherhood-gruppe består av åtte samlinger, med ca. åtte deltakere. Totalt har altså minst 150 kvinner vært deltakere i en Motherhood-gruppe.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

250

Prosjektgjennomføring/Metode

Under utviklingen av prosjektet hadde vi tett samarbeid med ekstern konsulent Neda Blakstad, som sikret kontinuitet med sin faglige bakgrunn og relevante arbeidserfaring. Hun ga oss faglige råd og veiledning, og bidro i utviklingen av metodikken. Da utviklingen av prosjektet var ferdig og vi var klare for kursing av frivillige og implementering av innholdet, koblet vi på en annen ekstern fagperson, Memory Jayne Tembo-Pankuku. Memory har en doktorgrad i sosiologi og har forsket på hvordan innvandrede foreldre opplever møtet med det norske velferdssystemet, med særlig fokus på barnevernet. Funnene i avhandlingen hennes har vært viktige for videre utvikling av kursinnholdet til de frivillige, hun har også revidert faginnholdet i håndboken som er arbeidsverktøyet til de frivillige gruppelederne. I 2022 søkte vi midler til en ekstern evaluering av Motherhood, noe vi fikk avslag på. Vi har derfor valgt å jobbe aktivt for implementeringen av aktiviteten ut i lokalforeningene før vi søker midler til ny evaluering. Samtlige gruppeledere har deltatt på et kurs over to dager. Det har blitt gjennomført digitale erfaringsmøter og fysiske erfaringssamlinger samt arenaer for faglig påfyll.

Resultater og resultatvurdering

Motherhood har blitt en viktig aktivitet for å styrke innvandrede kvinner/mødrers psykiske helse, samt styrke dem i morsrollen. Prosjektet tar for seg mange ulike sensitive temaer knyttet til morsrollen og samarbeid i samlivet. Vi ser at trygghet og tillit i gruppa har vært en forutsetning for å få til en god dynamikk, noe som krever stor innsats av de frivillige gruppelederne. Aktiviteten har tiltrukket seg en annen gruppe av frivillige enn hva N.K.S vanligvis har. Svært mange av gruppelederne er kvinner som selv har innvandrerbakgrunn og har oppdratt barn i Norge, noe vi anser som svært positivt. De stedene gruppene har blitt gjennomført, er tilbakemeldingene positive og tett knyttet til målene som ble satt i prosjektet. Det er likevel viktig å presisere at vi har opplevd at det har vært vanskelig å rekruttere deltakere til aktiviteten, noe som igjen har ført til at redusert motivasjon hos flere av de frivillige før de får startet opp en gruppe.

Oppsummering og videre planer

Motherhood er en viktig aktivitet innenfor integreringsfeltet. Ressursfokus, tilhørighet og erfaringsutveksling er sentrale elementer i gruppene, og vi har mye fokus på ivaretakelse av seg selv i morsrollen for å forbygge og eventuelt motivere til å oppsøke hjelp sett i et helseperspektiv. N.K.S har opprettet kvinnehelsehus fire steder i landet. For at denne aktiviteten skal nå flere vil vi våren 2024 kurse frivillige tilknyttet kvinnehelsehusene til å holde gruppelederkurs, slik at vi i større grad vil kunne møte lokalforeningenes behov for gruppeledere.

Prosjektleder

Tonje Margrethe Solem

Detaljer
Program
Helse høst (2019)
Prosjektnavn
Motherhood – mor i nytt land: Utvidelse
Organisasjon
Norske Kvinners Sanitetsforening
Beløp Bevilget
2020: kr 1 000 000, 2021: kr 715 000, 2022: kr 1 000 000
Startdato
01.01.2020
Sluttdato
31.12.2023
Status
Avsluttet