Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Lokalsamfunnet har betydning for helsa vår. Oppvekst i forskjellige lokalsamfunn gir ulike muligheter for å utvikle god helse. Å vokse opp i et lokalsamfunn preget av fellesskap og varierte fritidsaktiviteter fremmer helse og trivsel blant barn og unge. I Norge har vi økende sosial ulikhet. Dette påvirker barn og unges mulighet til å delta og være aktive. Det er derfor viktig å tilrettelegge for inkluderende, lavterskel aktivitet som er tilgjengelig for alle slik at alle barn og unge sikres et godt fritidstilbud. Dette ønsker Nasjonalforeningen å bidra med gjennom prosjektet Gatelek.
Målsetting for prosjektet
Målet er å skape aktive og inkluderende lokalsamfunn, bidra til uformelle menneskemøter på tvers av generasjoner, stimulere til økt fysisk og sosial aktivitet, samt styrke barn og unges opplevelse av fellesskap, deltakelse og tilhørighet i lokalsamfunnet.
Målgruppe
Prosjektets primærmålgruppe er barn og unge i alderen 5-14 år. Sekundært er ungdom, voksne og eldre en målgruppe i prosjektet.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
1000
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
For å utvikle Gatelek skal det gjennomføres en pilot i regi av tre av Nasjonalforeningen for folkehelsen sine lokallag, Ramsøy, Bugøynes og Aure helselag. Basert på pilotenes erfaringer skal Gatelek i løpet og i etterkant av prosjektperioden spres til flere lokalsamfunn ved at flere av Nasjonalforeningen for folkehelsen sine lokallag utvikler aktivitetstilbudet i sitt lokalsamfunn. Gatelek skal gi folk, i hovedsak barn og unge, i lokalsamfunnet anledning og tilbud til å møtes og være aktive sammen. Aktivitetstilbudet skal utvikles, gjennom workshops og dialogmøter, sammen med målgruppen slik at innholdet treffer lokale behov og ønsker. Ved at det er Nasjonalforeningen sine lokallag, som i består av voksne og eldre, utgjør Gatelek en god arena for uformelle menneskemøter. Møte mellom generasjoner kan gi gjensidige glede og nytte, og bidra til opplevelse av fellesskap. Gatelek vil dermed fungere helsefremmende for alle aldersgrupper.
Fremdriftsplan for prosjektet
Prosjektet har to års varighet, med oppstart januar 2021 og avslutning desember 2022. Det første prosjektåret skal det gjennomføres workshops og utvikles aktivitetstilbudet i regi av pilotene i deres lokalsamfunn. Basert på pilotenes erfaringer skal det lages verktøy for utvikling av lokale aktivitetstilbud og medvirkningsprosesser, som skal benyttes når Gatelek skal spres til andre lokalsamfunn i løpet at det andre prosjektåret.
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Alle barn og unge i Norge har rett til å delta i organisert aktivitet på sin fritid. Dessverre har ikke alle like muligheter til å delta, blant annet på grunn av familiens økonomi og manglende tilgang på et variert aktivitetstilbud. Dette ønsket Nasjonalforeningen for folkehelsen å bidra med gjennom prosjektet Gatelek. Målet for prosjektet var å skape aktive og inkluderende lokalsamfunn som fremmer helse og trivsel. Prosjektet skulle bidra til uformelle menneskemøter på tvers av generasjoner, stimulere til økt fysisk og sosial aktivitet, samt styrke barn og unges opplevelse av fellesskap, deltakelse og tilhørighet. For å realisere målsettingen skulle det utvikles et lavterskel aktivitetstilbud i regi av Nasjonalforeningen sine lokallag som gir barn og unge like muligheter til å ha en aktiv fritid, uavhengig av sosioøkonomisk bakgrunn. Primær målgruppe for prosjektet er barn og unge i alderen 5-14 år, ettersom tilbudet som skal utvikles retter seg mot denne aldersgruppen.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Prosjektet hadde som mål om å nå 1000 personer i målgruppen. Underveis i prosjektperioden har det av flere årsaker i dialog med Stiftelsen Dam blitt gjennomført endringer i prosjektet både med hensyn til innhold og fremdrift. Dette gjør det utfordrende å vurdere i hvilken grad effektmålet for prosjektet ble realisert, ettersom effektmålet ikke ble justert underveis i henhold til endringene som ble foretatt i prosjektet. Med utgangspunkt i opprinnelig effektmål, vurderer vi det dithen at effektmålet i liten grad er realisert. Cirka 250 deltakere fra målgruppen deltok i prosjektet. Tatt i betraktning endringene i prosjektet og utgangspunktet for at endringene måtte gjennomføres, vurderer vi måloppnåelsen som middels.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
250
Prosjektgjennomføring/Metode
Gatelek var planlagt som en toåring prosjekt med oppstart januar 2021. Tre av Nasjonalforeningen sine lokallag skulle bidra som piloter og gjennom workshops skulle barn og unge medvirke i utviklingen av aktivitetstilbudet. Da prosjektsøknaden ble skrevet hadde ingen kjennskap til innvirkning korona ville ha på samfunn, økonomi, helse og ikke minst frivilligheten. For Nasjonalforeningen var realiteten, i likhet med andre frivillige organisasjoner, redusert eller avlyst aktivitet i flere år. I første halvdel av prosjektperioden befant lagene seg i en krevende situasjon med behov for å komme i gang med generelt styrearbeid og vanlig drift før de kunne engasjere seg i prosjektet. Dette sammen med restriksjoner knyttet til deltakelse i fritidsaktiviteter for barn og unge som følge av korona, ble det søkt om og innvilget å fryse prosjektet fra feb 22 til jan 2023. I forkant av når prosjektet skulle gjenstarte, ble det søkt og innvilget endringer i prosjektet. I stedet for å ha piloter, ble prosjektet forankret i alle lokallag i organisasjonen. Gjennom involvering og medvirkning med lokallagene, og i dialog med målgruppen lokalt, skulle lokale aktivitetstilbud for barn og unge utviklet.
Resultater og resultatvurdering
Selv om plan for prosjektet har blitt endret underveis har målet for prosjektet, å utvikle lavterskel aktivitetstilbud i regi av Nasjonalforeningen sine lokallag som gir barn og unge mulighet til å delta uavhengig av sosioøkonomisk bakgrunn, vært den samme gjennom hele prosjektperioden. Gjennom arbeidet med Gatelek har vi etablert et aktivitetstilbud for barn og unge, basert på lokale forhold og forutsetninger. Veien mot målet ble annerledes enn vi hadde planlagt for i 2020, men det har vært en lærerik, krevende og nyttig prosess for oss som organisasjon som har bidratt til at våre lokallag har et større eierskap til og engasjement for å utvikle og tilby aktiviteter for barn og unge. Ved prosjektets slutt var det tre lokallag som hadde regelmessige aktiviteter for barn og unge, med et gjennomsnitt på 10 deltakere per aktivitet. Flere lokallag har meldt sin interesse for å starte opp aktiviteter og noen er i gang med å etablere aktiviteter for barn og unge.
Oppsummering og videre planer
En hoved ambisjon med Gatelek og aktivitetstilbudet vi ønsket å utvikle gjennom prosjektet var at aktivitetene skulle videreføres etter endt prosjektperiode. Aktivitetstilbudet som ble utviklet i Gatelek videreføres i lokallagenes ordinære aktiviteter som en del av organisasjonens lokale «Med oss»-aktiviteter. Dette gjør at barn og unge vil ha glede av Gatelek også etter prosjektets avslutning, og vil bidra til at flere får mulighet til å delta.