Samtaletilbud med lav terskel
Søknadssammendrag
Forskning (NKVTS for Blindeforbundet 2018) viser at alvorlig ensomhet er langt mer utbredt blant blinde og svaksynte enn i befolkningen forøvrig. Vårt klare inntrykk er at dette er forsterket i koronasituasjonen med sterke restriksjoner på sosial omgang og møtearenaer. KABB møter mange som forteller om en tyngre hverdag enn normalt, og som har behov for individuelle samtaler og oppfølging.
Disse møtene viser at det er behov for et individuelt samtaletilbud med lav terskel, men på et profesjonelt nivå. Vi ønsker å gi et slikt tilbud i 2021. Ut fra bruken av tilbudet og innholdet i henvendelsene kan vi deretter vurdere om dette skal bli et permanent tiltak i organisasjonens ordinære drift.
Vi starter med å tilby individuelle samtaler per telefon. I neste omgang kan det være aktuelt å koble sammen brukere i mindre grupper som møtes digitalt – også under veiledning.
KABB har knyttet til seg en erfaren familieterapeut som også selv er synshemmet, til å bistå. Der det er behov, vil vi henvise videre til andre hjelpeinstanser, psykisk helsevesen. Vårt tilbud er ikke terapi eller behandling, men et lavterskeltilbud for dem som trenger hjelp til å komme et skritt videre. Tilbudet er livssynsnøytralt, men vi kan hjelpe videre til sjelesørgere / samtalepartnere også om religiøse spørsmål.
Prosjektet starter i februar 2021 og varer ut året.
Rammene for programmet er i første omgang seks samtaletimer per uke. Underveis vil vi vurdere om noe mer kan legges til gruppesamtaler. Ved utgangen av første halvår vil det skje en grundigere evaluering med hjelp av KABBs Fagforum, Modum Bad og Institutt for sjelesorg. Da vil vi også ha et klarere grunnlag for å se hvordan et mer permanent tilbud kan rigges.