– Nå skal vi kjøre i minst to mil!
På Alna ridesenter har de aller eldste fått gode opplevelser gjennom hele pandemien.
– Jeg synes det er fint at dere arrangerer sånt som dette for oss. Veldig flott er det, sier en av deltakerne i prosjektet «Samvær, opplevelse og tur med hest for eldre».
Prosjektet er et samarbeid mellom Hest og Helse og Alna ridesenter, og gjennom prosjektet har sykehjemsbeboere i hele Oslo fått gode opplevelser gjennom pandemien.
– Nå skal vi kjøre helt til Maridalen
For – med unntak av periodene med de aller strengeste smittevernrestriksjonene – har det vært mulig å møtes i hestevognen for en tur rundt i nydelig natur rundt Alna ridesenter. Små grupper og utendørsaktivitet har vært nøkkelen.
– Vi er veldig glade for at vi har kunnet tilby dette, for vi vet at det betyr mye for deltakerne, sier Mona Blankvannsbråten, som er terapiansvarlig ved Alna ridesenter.
Og at det var god stemning oppe i hestevognen var det liten tvil om.
– Nå skal vi kjøre minst to mil – helt til Maridalen, utbryter en av deltakerne, før hun bryter ut i latter.
– Neida, jeg bare tuller. Jeg liker å tulle litt, smiler hun fornøyd, og forteller at hun har bodd store deler av livet i Groruddalen – like ved ridesenteret.
Ikke så mye som skal til
Etter mange, lange måneder preget av smittevernrestriksjoner og isolasjon har turene på ridesenteret vært et kjærkomment avbrekk.
– Ofte er det jo ikke så mye som skal til, men at man får seg en tur ut etterfulgt av litt sosialt samvær med kaffe og vafler er et lyspunkt i hverdagen, sier Blankvannsbråten.
Hun får støtte fra organisasjonskoordinator i Hest og Helse, Anette Isaksen, som er glad for at de kunne søke ekstraordinære midler gjennom pandemien.
– Ja, det har betydd mye. Dette prosjektet har vi også fått videreført, så det betyr at enda flere kan nyte godt av gode opplevelser, sier hun.
Dam-tur
Da Stiftelsen Dam skiftet navn i september 2019 ble alle medlemsorganisasjonene utfordret til å inviterte generalsekretær i Stiftelsen Dam, Hans Christian Lillehagen, til å besøke et av sine favorittprosjekter.
Til sammen skal 38 prosjekter besøkes gjennom «Dam-tur», og Hest og Helse valgte «Samvær, opplevelse og tur med hest for eldre» som sitt favorittprosjekt. Generalsekretær i Stiftelsen Dam, Hans Christian Lillehagen, fikk være med på en av turene, og synes det er rørende å høre historiene til deltakerne.
– Det var god stemning i vogna vår, og jeg synes det var særlig gøy å se hvordan turen i kjente omgivelser bidro til å bringe fram minner for deltakerne, sier han, og legger til:
– Pandemien har vært ekstra krevende for mange eldre, og kanskje særlig dem som har en demensdiagnose. Da er det veldig fint å se at Hest og Helse og Alna ridesenter bidrar til å skape gode opplevelser for dem, sier han.
Se alle prosjektene som besøkes gjennom Dam-tur her:
Søknadssammendrag
Bakgrunnen for prosjektet er at eldre mennesker på sykehjem har få tilbud utenfor huset. De har som regel en relasjon til hest fra barndommen eller yrket de hadde. Prosjektet er rettet mot eldre, demente og uføre som bor på institusjoner.
Målsettingen er at disse menneskene skal få en opplevelse som vekker minner, og som de på en eller annen måte har en relasjon til. Det skal være overkommelig å delta, de skal få komme ut og få en god opplevelse på tur, med forholdene lagt til rette for dem.
Opplegget vil være at de eldre ankommer stallen og får hilse på hestene sammen med ansatte på ridesenteret. Deretter får de bli med på en kjøretur med hest og vogn i Alnaparken. Besøket vil avsluttes med en sosial stund i ridesenterets lille kafe hvor de serveres kaffe og vafler. Ved juletider vil serveringen være julegrøt. Hvert besøk vil vare et par timer.
Det vil være personal fra sykehjemmene med de eldre for å ivareta dem. Det er viktig at personale som kjenner de eldre kan si fra til stallens ansatte om nivået på aktivitetene er riktig tilpasset. Sykehjemspersonalet vil også delta i evaluering av opplegget underveis og i etterkant.
Alna Ridesenter har kapasitet til 4 besøk pr uke, og 20 personer pr besøk (ink personale). Besøkene planlegges og gjennomføres i samarbeid sykehjemmene/eldresentrene. Prosjektperioden er satt til ett år, og det er et håp om å kunne videreføre tilbudet etter prosjektperioden.