Animasjonsfilmer om cannabis og andre stoffer
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Denne søknaden bygger videre på prosjektet «e-læring og livsmestring» vi fikk støtte til sommeren 2020. Første modul om «ungdom og alkohol» sble lansert 1. februar 2021. I den forbindelse hadde vi en innspillsrunde med lærere, kursledere, Juventemedlemmer og fagpersoner innen rusforebygging. En av tilbakemeldingene vi fikk var at det hadde vært positivt om noe av informasjonen kunne ha blitt formidlet gjennom en eller flere filmsnutter. Dette for å skape mer variasjon, gjøre det enda mer engasjerende og sikre formidling til grupper som har større utbytte av visuelt materiale framfor tekst.
Målsetting for prosjektet
Opp til meg oppfordrer til refleksjon rundt hvordan ungdom ønsker å leve livene sine – 1000 gjennomførte e-læringer høst 2021 – 200 unike skoleklasser har gjennomført e-læringen – 50 andre kurs, f.eks konfirmantundervisning, har gjennomført e-læringer – 1000 visninger av filmene utenfor e-læringen.
Målgruppe
Ungdom i alderen 13-16 (ungdomsskole)
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
2000
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
Vi ønsker å utvikle to animasjonsfilmer til bruk i «Opp til meg» sin e-læring og som basis for øvelser i klasserommet eller på kurs, for eksempel konfirmantundervisning. Filmene skal altså brukes i ulike settinger, som del av etablert materiell og kursdrift rettet mot ungdom. Opp til meg er et etablert, evidensbasert forebyggende tiltak, med utvikling og drift over svært mange år. E-læringen om cannabis og andre stoffer skal i likhet med e-læringen om ungdom og alkohol bestå av to deler. Vi ønsker å utvikle en animasjonssnutt til hver av disse delene. Første del skal omhandle cannabis. Andre del skal omhandle sentralstimulerende stoffer. Denne inndelingen baserer seg på at cannabis er det mest rapporterte illegale stoffet i befolkningsundersøkelser, etterfulgt av de sentralstimulerende stoffene kokain, amfetaminer (amfetamin /metamfetamin) og ecstasy/MDMA (3,4-metylendioksymetamfetamin). Filmene skal utformes av Melkeveien i tett samarbeid med Juvente.
Fremdriftsplan for prosjektet
Filmene skal utarbeidet av Melkeveien i samarbeid med Juvente i juli/august 2021. Deretter testes av Juventemedlemmer og pilotbrukere før det slippes i september. Deretter løpende drift. Oppsummering og evaluering i januar 2022.
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Overordnet mål for prosjektet er å videreutvikle e-læringen til «Opp til meg» med korte animasjonsfilmer om cannabis og andre rusmidler for å styrke læringseffekten og sikre god formidling med mer universell utforming. Målgruppen er ungdom i alderen 13-16 år (ungdomsskole), samt lærere og andre ressurspersoner som jobber med unge i ungdomsskolealder. Filmene vil inngå i Juvente sitt livmestringsprogram «Opp til meg». «Opp til meg» har som overordnet mål å gi ungdom verktøyene de trenger for å ta gode, selvstendige valg med fokus på å skape en inkluderende ungdomstid for både seg selv og dem rundt seg.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Det har blitt utarbeidet to korte animasjonsfilmer som gir et sannferdig bilde av hvordan cannabis og sentralstimulerende stoffer virker og hvor utbredt de er. I tillegg bidrar filmene til refleksjon og videre arbeid med tematikken. Modulen «Cannabis og andre stoffer», som animasjonsfilmene inngår i, er under utprøving. Delmålene for prosjektet har derfor ikke blitt nådd per dags dato.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
200
Prosjektgjennomføring/Metode
Prosjektleder i Juvente utviklet manus, sikret faglig forankring og ledet prosjektet. Illustrasjoner og animasjoner ble utviklet av Melkeveien Designkontor. Tett samarbeid med Melkeveien gjennom hele perioden sikret at filmene ble produsert etter våre ønsker. Oppsett av test-miljø for e-læringen, som animasjonsfilmene inngår i, ble produsert av Brainify.
Resultater og resultatvurdering
Det ble produsert to korte animasjonsfilmer med lang levetid, som kan benyttes på ulike måter i livsmestrings- og rusforebyggende arbeid med ungdommer.
Oppsummering og videre planer
Animasjonsfilmene vil inngå i modulen «Cannabis og andre stoffer» som inneholder e-læring og refleksjonsøvelser. Modulen er under utprøving og vil lanseres i utgangen av 2023. På sikt vil det bli produsert flere moduler innenfor tematikken rusmidler, helse og livsmestring.