Da hiv kom til Norge
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
I dag lever rundt 4200 mennesker med hiv i Norge, og over 98 prosent av disse tar daglige medisiner som gjør at de ikke har symptomer og ikke kan smitte andre. Likevel henger mange gamle fordommer igjen i der norske folk. Det er ikke tidligere laget en dokumentarfilm som beskriver bredden av historien om hiv i Norge. En dokumentar som skildrer historiene til hivpositive tidsvitner, så vel som helsearbeidere, politikere og ellers berørte fra den gang, vil nå et publikum vi i HivNorge kanskje ellers ikke møter og vil kunne bryte ned fordommer og stigma.
Målsetting for prosjektet
Hivpositive rapporterer jevnt over lavere livskvalitet enn den øvrige befolkningen, og en viktig faktor er opplevd stigma fra omverdenen. Målsetningen for filmen er å oppklare myter og stigma og bidra til økt livskvalitet for mennesker som lever med hiv.
Målgruppe
Prosjektets mål er å redusere de fordommene hivpositive møter, målgruppen er befolkning og fagfolk som møter hivpositive, til gode for alle berørt av hiv.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
600000
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
Vi ønsker å lage en engasjerende og sterk dokumentarfilm som kan fortelle historien om da hiv kom til Norge. Gjennom fortellinger fra overlevende, pårørende, helsepersonell og andre aktører som var aktive på feltet, vil vi beskrive tiden og de stigma som ble skapt i lys av epidemien og hva det vil si å leve med hiv i dag. Vi vil legge stor vekt på castingen, og ønsker å finne mennesker som kan utfylle hverandre i historiefortellingen. Historien om hiv i Norge handler om samarbeid. Den skiller seg fra mange andre land ved at tiltak for å best møte og forebygge hiv ble utarbeidet i et samarbeid mellom folkehelsemyndigheter og de gruppene som var særlig utsatt. I tillegg til å snakke med hivsmittede og deres pårørende, vil det være naturlig å kontakte leger og sykepleiere som sto midt oppe i dette, andre fra helsevesen og helsemyndigheter, embetsmenn, aktivister og andre medhjelpere – alle direkte berørt av hiv. All deltakelse både på kamera og utenfor skjer på frivillig basis. Arkivbruk vil bli et viktig fortellerelement i filmen. Det vil si noe om redselen i samfunnet og hvordan hiv epidemien ble fremstilt i mediene. Vi vil søke i offentlige arkiver og er i dialog med personer som sitter på mye arkivmateriale privat.
Fremdriftsplan for prosjektet
Forarbeider i prosjektet er allerede igangsatt, og vi er i dialog med flere som ønsker å bidra til filmprosjektet. Tidlig vinter settes av til casting og utarbeidelsen av en pilot som skal brukes til søknad om midler og distribusjon. Opptak er planlagt fra tidlig 2022 og det er ønskelig at premieren skal være i slutten av 2022. Se prosjektbeskrivelse for ytterligere detaljer.
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Hiv er en diagnose som fortsatt er belemret med stigma. Etter at den medisinske behandlingen for hiv kom i 1996, har det med sikkerhet blitt slått fast at de som har en vellykket behandling for hiv ikke kan smitte andre. Likevel erfarer svært mange som lever med hiv at dersom deres diagnose blir kjent, blir de behandlet annerledes i helsevesenet, i møte med offentlige instanser som NAV eller skolevesen, og ellers også blant bekjente. Kostnaden med å forholde seg til andres fordommer fører til at svært mange fremdeles holder sin diagnose hemmelig. Målsetting for dette prosjektet har først og fremst vært å bygge ned stigma gjennom å lage folkeopplysning. En dokumentarfilm vil kunne bidra til kunnskapsheving hos fagpersoner og i den generelle befolkningen. Til sist kan den være med å bedre livskvaliteten til mennesker som lever med, eller på annet vis er direkte berørt av hiv, gjennom at folk generelt er mer opplyst om hiv og aids, fra sykdommen kom på 80-tallet og frem til i dag.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Vi har laget en sterk og engasjerende dokumentarfilm om da hiv epidemien kom til Norge på 80-tallet og frem til i dag, og er godt fornøyde med vår måloppnåelse. Vi forteller historien til 4 mennesker som tidlig fikk viruset, og hvordan det var å bli rammet av denne dødsdommen. Helsepersonell forteller også fra sitt ståsted og om redselen ellers i samfunnet. Vi får innblikk i datidens krigstyper i media, som i stor grad danner grunnlaget for frykten og fordommene som fortsatt bor i befolkningen. Norge var også i en særstilling i forhold der helsepolitikere, medisinere og sivilt samfunn gikk sammen med de berørte gruppene for å sørge for en verdig ivaretakelse av mennesker som lever med hiv allerede fra start. Vi fikk visningsavtale med NRK, og filmen ble første gang publisert lineært på Verdens aidsdag i fjor, slik vi ønsket. Filmen er tilgjengelig på NRK-TV til høsten 2029. https://tv.nrk.no/program/KOID75007423
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
121000
Prosjektgjennomføring/Metode
Prosjektet ble utført i henhold til planene som var lagt, men det tok lenger tid en planlagt. Vi mottok midler fra Stifelsen Dam til oppstarten av prosjektet. Zacapa Film har hatt full kunstnerisk frihet, men vi har alle vært opptatt av å representere historien godt. Et oppstartsseminar med hiv-overlevere skisserte hivhistorien for filmskaperne, men var også en del av en større samtale som har vært en av kjerneaktivitetene i HivNorge i flere år – hvordan bearbeide traumet av å leve med en dødsdom, og overgangen til å skulle leve likevel når behandlingen ble tilgjengelig. Mange hiv-overlevere bærer på store traumer, så vi har måttet trå veldig varsomt og bygge opp gode og trygge relasjoner til de medvirkende. Noen karakterer har trukket seg underveis, fordi det ble for tøft å stå frem. Forløpet har både gitt relasjonene mellom forskjellige bidragsytere og historiene mulighet til å modne til en nydelig dokumentar. Flere som har vært knyttet til prosjektet har hatt behov for å sparre eller søke støtte hos HivNorge og Zacapa Film gjennom prosjektet, og har blitt ivaretatt etter behov.
Resultater og resultatvurdering
Når dokumentaren vises og er tilgjengelig på NRK når den ut til et stort publikum vi ellers ikke ville kommet i kontakt med. Målgruppen for filmen var kvinner og menn fra alderen 18-90. Filmen ble publisert første gang søndag 1. desember 2024 i beste sendetid på NRK1. I løpet av desember måned nådde den 121 000 mennesker. Filmen blir liggende tilgjengelig i 5 år på NRK TV, og vil i denne tiden nå ut til enda flere. Noen berørte formidler til HivNorge at filmen har gjort sterkt inntrykk, andre mener at den ikke tydelig nok beskriver hvor ille det var. En annen pårørende beskriver hvordan han endelig forstår hvor redd tidligere partner må ha vært gjennom hele deres relasjon, og at vedkommende nå ser tilbake på samliv og brudd med helt andre øyne. Slike samtaler har vi ønsket oss, både i form av kunnskapsheving i befolkningen, men også at de som har vært sterkt berørt kommer i bedre kontakt med og får en større forståelse for hva de faktisk har vært igjennom.
Oppsummering og videre planer
Vi er svært stolte av det endelige resultatet, og føler oss privilegerte som har fått ta del i dette. Vi har også fått tilskudd fra en privat aktør til en kinoturné i de største byene i Norge, der vi vil sette opp filmvisninger etterfulgt av panelsamtaler med noen av de medvirkende. Giveren mistet selv en bror i aids. Til disse visningene vil vi invitere berørte av hiv, helsepersonell og mennesker i utdanning innenfor helsesektoren. Filmen vil også inngå i HivNorges videre informasjonsarbeid for å bryte ned stigma gjennom kunnskapsheving i ulike målgrupper.