Flerkulturell doula – utvidelse og styrking av tiltak
Søknadssammendrag
Befolkningen i Norge har endret seg over tid og minoritetsspråklige kvinner som føder i dag behersker norsk i varierende grad. Mange har bodd kort tid i Norge, har lav helsekompetanse, og kjenner ikke godt nok til helsetjenestene. Kulturelle tradisjoner knyttet til svangerskap og fødsel kan være ganske annerledes enn de norske, og noen kvinner har lite nettverk og sosial støtte i Norge. For noen gjør tidligere traumatiske opplevelser seg gjeldene både somatisk og psykisk i svangerskap, fødsel og barselstid. Innvandrerkvinner er en spesielt sårbar gruppe i fødselsomsorgen, og norsk og internasjonal forskning viser at kvinner med innvandringsbakgrunn er overrepresentert i flere negative statistikker knyttet til fødsels- og barseltiden.
Gjennom dette tiltaket vil vi i løpet av 2022 tilby gravide innvandrerkvinner i en sårbar livssituasjon støtte gjennom en flerkulturell doula. En flerkulturell doula en kvinne som støtter en annen kvinne under svangerskap, fødsel og barseltid. De har felles språk, opprinnelsesland (region), kultur og tradisjon som kvinnen som skal føde, og har selv erfaring med å føde på et norsk sykehus. Dette tiltaket har vist positiv effekt siden oppstarten i 2018. Mer enn 80 flerkulturelle doulaer på mer enn 18 ulike språk er kurset, og klare for oppdrag. Tilbudet om flerkulturell doula-støtte er et viktig bidrag inn til et mer likeverdig fødselstilbud til alle kvinner i Norge.
Vi skal etablere tilbudet i Tromsø gjennom samarbeid med Helse Nord og Universitetssykehuset i Tromsø, med mål om oppstart høsten 2022. I tillegg vil vi videreføre tilbudet om flerkulturell doula-støtte til flere kvinner før, under og etter fødsel, samt rekruttere kurse nye flerkulturelle doulaer på 11 andre fødesteder.