Kreft uten filter, en podkast for unge berørt av kreft
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Å høre om andres erfaringer er noe mange i vår målgruppe er på jakt etter. Det gjelder i flere ulike formater. Vi opplever at målgruppen også vil ha råd og veiledning, spesielt når man står under behandling eller er den som er pårørende. De trenger det gjerne her og nå. Erfaringer medlemmene våre ofte sitter med, er at de skulle ønske de visste mer om alt de kunne tatt tak i på et tidligere tidspunkt. Det kan være råd om arbeidsavklaringspenger. At de skulle tatt mot til seg og snakket mer åpent om det som er vanskelig etc.
Målsetting for prosjektet
Målet med prosjektet er å gi gode og nyttige råd til unge kreftrammede og pårørende som står midt oppi en stor livskrise. Vi skal lage en Podkastsesong som byr på historier de unge kan relatere seg til. Et ekspertpanel skal gi råd underveis, slik at lytterne kan ta dette i bruk i egne liv.
Målgruppe
Hovedmålgruppe: Unge kreftrammede og pårørende mellom 15 og 35 år. Sekundær målgruppe: Fagpersoner som jobber med kreftrammede og pårørende.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
10000
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
I Podkastformat ønsker vi å dele historier fra unge kreftrammede og pårørende. Vi ønsker at et ekspertpanel dykker ned i historiene til unge mennesker, som brått en dag befant seg i et av sine største livskriser, enten som kreftrammet eller pårørende. Ekspertpanelet skal gi råd og veiledning underveis i historien. Er det noen fallgruver de kunne unngått? Hvor kunne de oppsøkt hjelp? Er det noe de kunne gjort annerledes? Hvordan kan man best bearbeide de de går gjennom? Det finnes en lang rekke problemstillinger et ekspertpanel kan gi råd om. Og ved at vi deler disse historiene med råd fra eksperter, håper vi at lytterne (unge kreftrammede og pårørende) kan bli bedre rustet i å stå i den krisen de befinner seg i. Vi skal lede prosjektet selv, men leier inn en frilansjournalist til å produsere hver enkelt historie. Journalisten tar kontakt med caser, intervjuer og bestemmer hvordan ting skal klippes sammen. Ansatt i Ung Kreft skal ha prosjektlederrollen, og gjør arbeidet i ekspertpanel, i kommunikasjon og annonsering. Det er vi som også skal finne caser.
Fremdriftsplan for prosjektet
Prosjektplanen er godt utarbeidet og vi vil kunne sette i gang med en gang vi får svar på søknaden. Planen er at Frilansjournalist er i gang med arbeidet fra august 2022. Siden vi skal kjøre det i to bolker, gjør vi oss først ferdig meg 5 episoder som blir klart til publisering i løpet av høsten. Når publiseringen av dem startert, starter også arbeidet med bolk 2, som er de 5 andre episodene.
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Ca 1000 unge mellom 15 og 35 år får kreft hvert år. Totalt er det ca 38 000 som fikk kreft i 2023, så det er mange pårørende som står rundt (Kreftregisteret). Personlige historier og deling av egne erfaringer er noe som er veldig ettertraktet. Målet med prosjektet er derfor å dele historier og erfaringer fra unge berørt av kreft. Prosjektets utgangspunkt fra start var å dele historier fra unge kreftrammede og pårørende, med inspirasjon fra NRKs podkast «Havarikommisjonen». Kommunikasjonsansvarlig Anne Silje Bø utviklet prosjektet videre til å fokusere på personlige historier og tekster gjestene selv skrev, som utgangspunkt for intervjuene. Tekstene ble spilt inn av profesjonelle skuespillere og spilt av gjennom episoden med gjest i studio. Dette ga oss en inngang til historiene som gjorde samtalene svært nære og personlige. Fra september til november 2024 lanserte vi ni episoder med til sammen 12 gjester i en omfattende lanseringspakke på alle Ung Kreft sine plattformer.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Podkastsesongen fikk svært gode lyttertall, med 11 393 unike lyttere og 15 584 avspillinger totalt fra lanseringen den 4. september 2024 til 29. mars 2025. Målet ved prosjektoppstart var 10 000 lyttere. I vår egen spørreundersøkelse for 2024 svarer 75,8% at de ønsker mer av personlige historier og erfaringer, noe som er utgangspunktet for episodene for denne sesongen. 82,5% av de som har svart på undersøkelsen gir denne sesongen score fra 6-10 på en skala fra 1-10, med hele 27,5% på 10. Dette viser at prosjektet har oppnådd sitt mål om å gi gode og nyttige råd til unge kreftrammede og pårørende som står midt oppi en stor livskrise
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
11393
Prosjektgjennomføring/Metode
1. Gjennom research og casting få tak i et bredt utvalg gjester til studio, slik at flest mulig kunne finne en historie å relatere til. 2. Gjestene produserte personlige tekster som tok utgangspunkt i egne opplevelser og erfaringer. Arbeidet med tekstene ble veiledet av prosjektleder og journalist Anne Silje Bø. 3. Skrive manus og lage en dramaturgisk oppbygning av hver episode. 4. Finne og booke profesjonelle skuespillere til å lese inn personlige tekster – finne stemmer som passet de ulike historiene. Opptak med disse ble gjennomført. 5. Få gjest i studio til opptak og intervju, avspilling av innlest tekst i studio og en god time med samtale. 6. Høre gjennom råopptak, skrive klippelister og levere til produksjonsbyrå Både Og for teknisk gjennomføring av det. 7. Utvikle en publiseringsstrategi. 8. Publisere en episode i uken, med påfølgende innhold i sosiale medier med video fra opptak og innspillinger, introduksjon av gjestene samt en oppfølgingspost om hver gjest en uke etter hvert episodeslipp. 9. Oppfølging av gjestene før, under og etter episodeslipp. 10. Evaluering.
Resultater og resultatvurdering
Podkastsesongen fikk svært gode lyttertall, med 11 393 unike lyttere og 15 584 avspillinger totalt fra lanseringen den 4. september 2024 til 29. mars 2025. Målet ved prosjektoppstart var 10 000 lyttere. I vår egen spørreundersøkelse for 2024 svarer 75,8% at de ønsker mer av personlige historier og erfaringer, noe som er utgangspunktet for episodene for denne sesongen. 82,5% av de som har svart på undersøkelsen gir denne sesongen score fra 6-10 på en skala fra 1-10, med hele 27,5% på 10. Dette viser at prosjektet har oppnådd sitt mål om å gi gode og nyttige råd til unge kreftrammede og pårørende som står midt oppi en stor livskrise
Oppsummering og videre planer
Prosjektet har vist seg å være en betydningsfull satsing for Ung Kreft, med mål om å dele historier fra målgruppen. Gjennom personlige tekster og nære samtaler har vi skapt en podkastsesong som gir lytterne et innblikk i andres erfaringer og tanker, og bidrar til at de ikke føler seg alene i en livskrise. Ung Kreft ønsker også å forankre prosjektet videre i egen organisasjon og utforske muligheter for samarbeid med andre organisasjoner og instanser. Dette vil bidra til å utvide rekkevidden og påvirkningen av podkasten, og sikre at flere kan dra nytte av de delte erfaringene og historiene.