Sov godt: En film om søvnproblemer og en mulig vei ut av det

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Folkehelseinstituttet omtaler søvnproblemer som «landets mest utbredte og undervurderte folkehelseproblem». Til tross for at 30% av landets befolkning sliter med søvnproblemer, er det få lett-tilgjengelige medisinfrie behandlingstilbud. Mangelfulle behandlingstilbud fører til overmedisinering og dårlig forløp hos de som sliter med søvnløshet. Forskningsprosjektet Medisinfri søvnbehandling i primærhelsetjenesten (forskningsprosjektet), i samarbeid med Mental Helse og støttet av Stiftelsen Dam, undersøker om Helsedirektoratets søvnkurs Sov godt har en gunstig effekt på søvnkvalitet hos personer med søvnløshet. Dette kurset holdes ved over 50 frikslivssentraler i Norge. Resultatene viser at søvnkurset fører til mindre søvnløshet og utmattelse, og bedre mental helse. Resultatene har stor nyhetsverdi, særlig for de med søvnløshet. Forskningsresultater som dette blir ofte presentert i vitenskapelige tidsskrifter folk flest ikke leser. Mental Helse i samarbeid med NTNU og selvestePaulsen søker derfor støtte til en filmproduksjon, der formålet er å sørge for folkeopplysning om søvnløshet med forskningsprosjektet som et bærende element. Målet er å presentere resultatene på en forståelig og anvendelig måte for å nå ut til en mye større målgruppe enn det forskningsartikler vanligvis gjør.

Aktivitet/tiltak/metode

I filmen følger vi inntil tre deltakere på søvnkurset (allerede rekruttert) og blir kjent med deres utfordring og historie knyttet til søvnløshet. Vi følger utviklingen gjennom de ukene kurset pågår, og hvilken effekt behandlingen har. Vi hører fra forskningsgruppen om resultatene som viser at søvnkurset Sov godt for mange er et godt, medisinfritt behandlingstilbud med langtidseffekt. Eksperter innenfor søvnmedisin vil intervjues med utfyllende synspunkter og informasjon. Filmen veksler altså mellom det dokumentariske og personlige i deltakernes førstehåndserfaring med søvnkurset, og det faglige og informative i intervju med forskningsgruppen og søvnekspertene. MÅLGRUPPE Filmen vil være relevant for folk flest siden søvn angår oss alle, og særlig de som lider av søvnløshet. Filmen vil også kunne være en viktig stemme ovenfor politikere og beslutningstakere for å få gjennomslag for medisinfri søvnbehandling som et nasjonalt behandlingstilbud for voksne med søvnproblemer. MÅLOPPNÅELSE Antall visninger av filmen sier noe om hvor utbredt filmen blir, men det viktigste er hvor mange som faktisk tar grep om sin egen søvnløshet. Ettersom forskningen viser at søvnkurset Sov godt har en gunstig effekt på søvnkvalitet, vil det være et mål ved filmen at flere får vite om dette tilbudet og tar kontakt med landets frisklivssentraler for å delta. SIKKERHET / PERSONVERN / ETIKK Filmen vil inneholde sensitive opplysninger om deltakerne på søvnkurset Sov godt. I forkant av filmingen vil informert skriftlig samtykke innhentes av hver deltaker som vil intervjues i filmen. Deltakerne vil kun dele de personlige opplysningene de er komfortable med å dele. FORVENTEDE UTFORDRINGER Mulig frafall av deltakere fra filmingen vil løses ved å rekruttere tidligere deltakere på søvnkurset. Tekniske problemer, vær eller andre problemer tilknyttet reise for filmskaperen Kristian kan oppstå. I så fall så legger vi opp til alternative dager med filming.

Antall deltakere

25

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Søvnkurset Sov godt er bygget på prinsipper av kognitiv atferdsterapi for søvnløshet–gullstandarden for søvnbehandling. Resultatene fra forskningsprosjektet viser at deltakerne som gjennomgår søvnkurset opplever mindre søvnløshet enn kontrolldeltakerne, som har stått på venteliste for 6 mnd. og ventet på behandlingen. 51% av deltakerne som gjennomgår søvnkurset oppnår klinisk relevant forbedring i søvnløshet, i tillegg til mindre utmattelse og bedre psykisk fungering. Sov godt er i dag det eneste lavterskeltilbudet for evidensbasert behandling av søvnløshet i den norske primærhelsetjenesten. Forskningsresultatene forventes publisert senere i 2024. Søvnløshet og søvnproblemer generelt er også et stort samfunnsmessig problem som kan gi store kostnader i form av sykdom og frafall fra arbeidslivet. Det er vist at søvnproblemer øker risikoen for sykemelding, uføretrygd, ulykker og diverse sykdommer. I 2018 ble estimert at den totale kostnaden ved søvnløshet i Australia var 280 milliarder kroner. Med dette til grunn og justert for folketall, vil dette tilsvare en kostnad på om lag 60 milliarder i Norge. I tillegg til en bedre folkehelse vil det altså være store penger å spare om flere behandles på en effektiv måte uten tilbakefall. Folkeopplysningsdelen av filmen vil spre evidensbasert kunnskap om søvnløshet og dens symptombyrde, prevalens og medisinfrie behandlingsalternativer som søvnkurset Sov godt. Denne folkeopplysningen har som mål å hjelpe enkeltindivider til å finne motivasjon og inspirasjon til å ta tak i egen søvnløshet, og finne en vei ut som passer deres plager og livssituasjon uten bruk av medikamenter. Målgruppen vil også få en bedre forståelse av hvordan kunnskap produseres, noe som vil kunne føre til økt tillit til forskning.

Plan for gjennomføring

Mye av rekruttering og planlegging vil allerede være på plass i det prosjektet offisielt starter, og filmen vil produseres etter følgende plan. Hovedansvarlig for tiltakene står i parentes (KP–Kristian Paulsen, MH–Maria Hrozanova, ASR–Astrid Sletteng Rønning, NEM–Nina Elise Møllerløkken, ESS–Eivind Schjelderup Skarpsno). Fra 15.08 / FORARBEID OG PLANLEGGING – Avtale intervjuer med fagfolk og eksperter (MH) – Starte forsamtaler og research med deltakere til filmen (ASR, NEM, KP) – Lage et manus (KP) Fra 03.09 / OPPTAK PÅ SØVNKURS I SEPTEMBER – Dokumentere og være til stede på minst tre av kursets samlinger (03.09, 17.09., 24.09., 01.10), og ta en prat med deltakere uken etter siste samling (KP, ASR, NEM) – Planlegge opptaksdager for intervjuer, filming av forskningsgruppen, og andre relevante aktiviteter i dagene rundt kurssamlingene (KP, MH) Fra 14.10 / KLIPP OG ETTERARBEID – Fortløpende i opptaksperioden vil materiale bli lagret og logg-ført. Etter siste opptaksdag vil filmens historie og struktur for alvor bygges opp (KP, MH, ESS) – Foreløpig utkast vil presenteres prosjektgruppen etter 2 uker. Tilbakemeldinger og justeringer gjøres før en ny versjon presenteres (KP) – Ved et foreløpig godkjent utkast vil filmen vises til ekstern ressurs som skal produsere animasjoner og infografikk (KP) – Siste utkast med animasjon og infografikk vises prosjektgruppe. Siste anledning for tilbakemeldinger og justeringer (KP) – Godkjent film vil tekstes både på norsk og engelsk. Synstolket versjon vil lages (KP) Fra 14.11 / FERDIGSTILLING OG LEVERANSE – Filmen eksporteres og leveres i avtalte formater (KP) – Uttak og korte versjoner lages og eksporteres som avtalt (KP) Fra 21.11 / LANSERING OG DISTRIBUSJON – Distribueres i alle kanaler (beskrevet under 2.2.1) (KP, MH)

Prosjektleder

Kristian Paulsen

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Sov godt: En film om søvnproblemer og en mulig vei ut av det
Organisasjon
Mental Helse
Beløp Bevilget
2024: kr 389 000, 2025: kr 1 000
Startdato
15.08.2024
Sluttdato
01.03.2025
Status
Under gjennomføring