Teater om stigma knyttet til hiv
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
5.300 mennesker lever med hiv i Norge. Rent medisinsk er det ikke utfordringer knyttet til å leve med hiv her til lands. Mange opplever likevel psykiske utfordringer, særlig knyttet til stigma. Økt forekomst av depressive symptomer blant mennesker med hiv, følelse av mindreverdighet og skam, medfører et behov for økt kunnskap om hiv og stigma for å øke livskvaliteten til mennesker som lever med diagnosen. Teaterforestillingen «Hvem ringer i kveld?» er et tiltak rettet mot allmennheten og mennesker berørt av hiv knyttet til Kirken Bymisjons Aksept. Stykket tematiserer hvordan mangel på kunnskap om hiv medfører stigma og lav livskvalitet for mennesker som lever med diagnosen. Gjennom teaterkunst er formålet med prosjektet å berøre et publikum med historien til et menneske som lever med en hiv-diagnose og stigma knyttet til denne. I tillegg til utsolgte billetter til forestillingene i 2025 på Salt scene i Oslo, 400 totalt, og én lukket forestilling på Bymisjonssenteret for brukere av Aksept, der vi estimerer 30 fremmøtte brukere blant publikum, er målet å bli en del av Scenekunstbrukets repertoar og turnere på videregående skoler der det er planlagt å ha med en erfaringskonsulent for å samtale med elevene om temaet.
Aktivitet/tiltak/metode
Iscenesettelsen vil fremvise hvordan stigma kan utspille seg i et samfunn. Gjennom realistiske spillescener, stilistiske tablåer og symbolsk bruk av musikk, lys, kostyme og scenografi søker regissør å fremvise ulike uttrykk for hovedkarakterens indre liv som stigmatisert og hiv-smittet med teaterkunst som medium. Som intro til forestillingene vil det informeres om og gis konkrete fakta om hiv fra scenen, formidlet av Aksept. Frivillige fra Aksept er representert under forestillingene for å kommunisere tilbudet ved senteret til publikum. I programoversikten for forestillingene gis også oversikt over tilbudet. Frivillige knyttet til Aksept er vertskap under forestilling på Bymisjonssenteret, rigger til scenelokalet og fasiliterer samtalen i etterkant av forestillingen. Manuset foreligger med støtte fra Fritt Ord. Det er planlagt seks ukers prøveperiode etterfulgt av fire visninger på SALT scene i Oslo, samt én lukket visning for Aksepts brukere på Bymisjonssenteret i Pride-måned juni 2025. Skuespillere Fredrik Skogsrud, Filip Stav og Miguel Emilio Dobrodenka Steinsland medvirker. Målgruppen for forestillingen er unge voksne fra 16 år og oppover. Prosjektet evalueres på bakgrunn av solgte billetter, omtale i media, samt tilbakemeldinger fra publikum. Personvernhensynet til brukere som kommer og ser forestillingen, ivaretas ved at betalende publikummere og gratis besøkende fremviser billetter og anonymiseres på lik linje. Risikoen for at mennesker med hiv ikke vil kunne gjenkjenne seg i mannens historie og føle på økt stigma, er en mulig utfordring. Forestillingene vil derfor bli introdusert av og avrundet under ledelse av fagpersoner fra Aksept. Dette rammer inn forestillingen og sikrer at publikum får med seg et riktig bilde av det å leve med hiv. Prosjektgruppen sørger for at informasjonen som gis om hvordan det er å leve med hiv i Norge, stemmer overens med brukernes opplevelse.
Antall deltakere
430
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
De positive virkningene som forestillingen skaper, vil være økt kunnskap om stigma knyttet til hiv. Konkret kunnskap om hiv vet man at forebygger stigma. Hendelsene i stykket, sykdomsforløpet til hovedkarakteren og maktmisbruket han blir utsatt for, fremstilles allegorisk. Det er det allmenngyldige i tematikken som skal iscenesettes, som det å umyndiggjøres og å miste anseelse på grunn av sykdom det er knyttet stigma til. De positive virkningene vil derfor være økt kunnskap, ikke bare om hiv, men om stigma i seg selv. Andre diagnoser det er knyttet stigma til (eksempelvis rusavhengighet, ADHD, seksuelt overførbare sykdommer og kols) vil sammenfalle med de fordommene som hovedkarakteren møter på. Derfor favner «Hvem ringer i kveld?» bredt. Ved å øke kunnskap og fjerne stigma, vil flere som lever med hiv kunne velge å være åpne om diagnosen, uten å frykte og bli møtt av fordommer og unødvendig smittefrykt. Dersom det blir enklere å være åpne om ulike diagnoser, vil færre oppleve utenforskap og det vil skapes et mer inkluderende samfunn. Den konkrete informasjonen som gis til det fremmøtte publikummet under forestillingene om tilbudet ved Kirkens Bymisjon Aksept, vil medføre at flere får mulighet til å benytte seg av tilbudet. Gjennom kompetansen og ressursene tilgjengelige ved senteret for alle berørte av hiv, vil flere som lever med hiv eller som har pårørende som lever med diagnosen, kunne erfare økt livskvalitet gjennom Aksepts tilbud. Etter gjennomførte forestillinger vil det søkes om opptak i Scenekunstbruket og turné gjennom Den kulturelle skolesekken, med en erfaringskonsulent fra Aksept som deltar, vil det kunne gis rom for samtale med elevene etter forestillingen om stigma, i tillegg gis konkret kunnskap om hiv, noe som er med på å forebygge stigma.
Plan for gjennomføring
Det er planlagt seks ukers prøveperiode for skuespillere og regissør i mai/juni 2025 etterfulgt av fire påfølgende forestillinger på Salt scene i Oslo i juni 2025, og én lukket visning for Aksepts brukere på Bymisjonssenteret. Prosjektgruppen vil møtes jevnlig etter finansieringen er på plass, for å utarbeide tekst og planlegge rammen rundt forestillingene slik at det faglige innholdet og informasjonen som gis om hiv og stigma fra scenen i juni 2025, sikres. Rapportering skjer i etterkant av produksjonen og de fullførte forestillinger, i juni 2025. Da vil prosjektgruppen sammen evaluere prosjektets gjennomførelse og iscenesettelsen opp mot målene som på forhånd var satt. I etterkant av den lukkede forestillingen for brukere av Aksept, vil skuespillere og regissør, samt ansatte fra Aksept delta i samtale med det fremmøtte publikummet for å høre om deres opplevelser av å se stykket om hiv. Dette vil være verdifulle tilbakemeldinger i forkant av søknadsprosessen og videreføringen av forestillingen for å få den med på Den kulturelle skolesekken-turné på videregående skoler. En teaser om teaterforestillingen vil vises på fagdagen til Aksept den 22.oktober 2024. Her vil brukere og de fremmøtte på fagdagen (ansatte og helsepersonell) bli invitert til forestilling, og det vil gis en kort introduksjon av teaterstykket i teaseren, formidlet av Marte Sæteren og skuespillere Fredrik Skogsrud, Filip Stav og Miguel Steinsland. Teaseren er ment å vekke engasjement og samtidig rekruttere deltagere til forestillingene, både de på SALT scene, samt den lukkede forestillingen for brukere av Aksept som av ulike grunner ønsker å delta på denne som kun er forbeholdt mennesker berørte av hiv.