Lyden av styrke – digitale treningsvideoer for synshemmede

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Norges Blindeforbund (2023) har funnet at svaksynte og blinde ofte sliter med overvekt, helseproblemer og motoriske utfordringer på grunn av lavt aktivitetsnivå og manglende tilrettelegging. Mer planlegging fører til høyere terskel for deltakelse i fysisk aktivitet. For å løse dette skal det utvikles tilpassede treningsvideoer som kan brukes etter rehabilitering, uten behov for mye planlegging, transport eller ledsager. Eksisterende treningsvideoer mangler synstolkning, kontraster og har mye bakgrunnsstøy, noe som gjør det vanskelig for målgruppen å bruke dem riktig. Prosjektet fokuserer på kunnskapsdeling innen syn, aktivitet og rehabilitering, og skal digitaliseres og publiseres på en relevant plattform. Dette er i tråd med Norges Idrettsforbunds parastrategi mot 2027, som satser på inkludering og redusert barrierer for fysisk aktivitet.

Aktivitet/tiltak/metode

Prosjektet “Lyden av styrke – digitale treningsvideoer for synshemmede” skal utvikle 7 treningsvideoer på 10-20 minutter for hjemmetrening som innebærer hverdagstrening, styrketrening, kondisjonstrening og rehabilitetsøvelser. Videoene vil ha oppvarming, hoveddel og nedtrapping, og deles inn i nybegynner- og viderekommende nivåer. Øvelsene krever ikke utstyr og er tilpasset ulike behov. Innholdet utvikles videre med innspill fra fagpersoner og testgrupper. Målgruppen er svaksynte og blinde som sliter med overvekt, helseproblemer og motoriske utfordringer på grunn av lavt aktivitetsnivå og manglende tilrettelegging. Prosjektet sikter på å gi dem tilgang til tilpassede treningsressurser som kan brukes uten mye planlegging, transport eller ledsager. Prosjektet evalueres gjennom intervjuer. Prosjektleder vil følge opp bruken av videoene på aktivitetskursene på syn- og mestringssentrene. Det vil sendes ut et spørreskjema til en testgruppe ved første utkast. Testgruppen bidrar med kvalitetssikring og evaluering av datamaterialet, synstolkning og nivåinndelinger. Prosjektet legger vekt på etikk og personvern, inkludert samtykke, anonymitet og konfidensialitet. Det vil være prosedyrer for rapportering av uønskede hendelser og håndtering av data i tråd med Blindeforbundets regelverk om GDPR. Videoene skal beskyttes mot misbruk. En utfordring kan være å finne personer som er gode på synstolkning, men prosjektleder har et bredt nettverk. Det kan også oppstå behov for digital opplæring. Dette er et område som forbundet satser på. Prosjektet vil ha et kontinuerlig fokus på oppfølging og tilpasning for å opprettholde relevans, aktivitetsnivå og fysisk utvikling.

Antall deltakere

2000

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

På kort sikt vil prosjektet “Lyden av styrke” gi svaksynte og blinde tilgang til tilpassede treningsvideoer som kan brukes hjemme. Dette vil bidra til å redusere stivhet, anspent holdning, og hodepine ved å øke mobiliteten og styrken. Bedre kroppskontroll vil også forbedre navigasjonsevnen. Synstolkningen på videoene vil redusere behovet for kompenserende teknikker og gjøre det enklere å bruke andre sanser som hørsel. Dette vil gi deltakerne en følelse av mestring og stolthet, som igjen kan forbedre deres mentale helse og selvtillit. På lang sikt kan prosjektet redusere risikoen for kroniske sykdommer som hjertesykdom, diabetes og fedme ved å fremme regelmessig fysisk aktivitet. Økt kunnskap om trening og bedre fysisk og psykisk helse vil være en positiv effekt for målgruppen. Trening reduserer stress og frigjør endorfiner, noe som kan forbedre den generelle livskvaliteten. På samfunnsnivå kan prosjektet bidra til å redusere helsekostnader og øke kompetansen innen tilrettelegging for svaksynte og blinde i trenings- og helsesektoren. Prosjektet kan også inspirere andre organisasjoner til å inkludere personer med ulike funksjonsnedsettelser og teste ut digitale verktøy som en del av et helhetlig rehabiliteringsløp.

Plan for gjennomføring

I prosjektets oppstartsfase utvikles informasjonsmateriale og samtykkeskjema sendes ut til alle som potensielt skal filmes på videoene. Samtykkeskjema inneholder informasjon om publisitet, personvern og muligheter for å trekke seg fra prosjektet. Det settes opp en møteplan for jevnlige digitale møter med arbeidsgruppa og testgruppa gjennom hele prosjektperioden. Tema for første møte er forventningsavklaringer med arbeidsgruppene, roller, tidsplan og omfang. Prosjektleder holder jevnlige statusmøter med arbeids-og testgruppe og fagpersoner. I løpet av januar reiser prosjektleder til kurs på Hurdal, Solvik, Evenes og Beitostølen Helsesportsenter for å gjennomføre observasjon og intervju. Datamaterialet skal analyseres i løpet av februar og den digitale workshopen med arbeidsgruppa vil foregå i april. Fagpersonene vil her få mulighet til å drøfte innhold og opplegget som helhet. Prosjektleder bruker elementer fra prosessledelse (fokusspørsmål og tidsstyring) for å sikre fremdrift, struktur og god digital møteledelse. Prosjektleder ferdigstiller første utkast til manus i mars som testes sammen med testgruppa. Testgruppa evaluerer, kvalitets sikrer og bidrar med innspill til synstolkning av øvelsene. Testgruppa vil teste øvelsene i en hall hvor vi(prosjektgruppe og testgruppe) justerer og evaluerer underveis. Videoene skal ferdigstilles i løpet av april for å sikre tid til publisering. Synstolkning integreres som en del av videoen. Når videoene er ferdigstilt skal publisering på relevante plattformer, implementering på kurs og aktiviteter hos samarbeidspartnere være i fokus.

Prosjektleder

Adrian Lindgren

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Lyden av styrke – digitale treningsvideoer for synshemmede
Organisasjon
Norges Blindeforbund
Beløp Bevilget
2025: kr 396 000
Startdato
02.01.2025
Sluttdato
01.05.2025
Status
Under gjennomføring