Mobilapplikasjon for å øke traumepasienters livskvalitet

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

I Norge er hver åttende sykehusinnleggelse forårsaket av akutte skader, såkalte traumer. Til tross for kirurgiske fremskritt viser vårt Nasjonale traumeregister at halvparten av pasientene har langvarige psykiske problemer og/eller smerter etter utskrivelse. Kvalitative intervjeur peker på overgangen fra sykehus til primærhelsetjenesten som en spesielt sårbar fase, hvor mange føler seg ignorert og forlatt. Dette gjør at mange aldri kommer tilbake i jobb og har sterkt redusert livskvalitet. Målet med dette prosjektet er å styrke denne overgangen gjennom å utvikle og tilby mobilappen TACT. TACT vil gi evidensbasert informasjon om skadeforløp, rekonvalesens og smertemestring, samt vår målrettede psykologiske behandling, dokumentert effektiv i å forebygge smerter og utmattelse etter operasjoner. Gjennom data fra spørreundersøkelser og tett samarbeid med brukerorganisasjonen vil vi kunne sørge for at vi fyller manglene pasientene opplever i dag med innholdet i appen. Med støtte fra DAM Helse håper vi da å utvikle og tilby traumepasienter en brukerutviklet og skalerbar app som kan implementeres nasjonalt. Ved å tilby en digital plattform som kombinerer anerkjente intervensjoner, vil vi kunne redusere langvarige psykiske og fysiske plager, samt bedre brukernes livskvalitet.

Aktivitet/tiltak/metode

Prosjektet er laget for å utvikle TACT-appen som inneholder evidensbasert informasjon om skadeforløp, rekonvalesens, smertemestring, samt digitale versjoner av Aksept- og forpliktelsesterapi (ACT) og hypnose for å forebygge smerter og utmattelse. Målgruppen for prosjektet er nylig opererte ortopediske traumepasienter som opplever utfordringer i overgangsfasen fra sykehus til primærhelsetjenesten. Appen kombinerer flere intervensjoner for å adressere pasientenes mangfoldige behov, inkludert langvarige psykiske problemer og smerter etter utskrivelse. Sikkerhet og personvernhensyn ivaretas ved å sikre at alle data som samles inn er anonymisert og lagret i henhold til GDPR-regler. REK har godkjent å samle samt kvantifisere brukertilbakemeldinger fra pasienter, fastleger og ortopeder om hva som mangler i oppfølging i overgang fra sykehus til primærhelsetjenesten. Denne informasjonen vil oppbevares sikkert, og brukes til å utforme TACT innholdet. Måloppnåelse er tredelt. Første delmål er ferdigstillelse av brukererfaringer. Andre delmål er ferdigstillelse av appen. Tredje delmål er leveranse av appen til faktiske pasienter. Forventede utfordringer inkluderer potensielle tekniske problemer med appen og pasienter som ikke er teknologivante. Disse kan imøtegås ved å tilby opplæring og teknisk støtte, samt kontinuerlig overvåkning og oppdatering av appen. Pasientsikkerhet sikres gjennom tett samarbeid med ortopeden på OUS som kan veilede og støtte brukerne underveis. Ved å involvere brukere med egenlevd erfaring i utviklingen, kan vi også sikre at appen møter de reelle behovene til målgruppen. Prosjektet forventes å forebygge kroniske smerter og psykiske plager, samt forbedre livskvalitet. TACT-appen kan også redusere den økonomiske byrden knyttet til langvarige helseproblemer og uførhet, og fremme likestilling i helsetjenester.

Antall deltakere

140

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Mange traumepasienter opplever både smerte og stress etter operasjon, og for rundt halvparten blir plagene langvarige. Ved å tilby TACT-appen til pasientene, vil vi kunne redusere belastningen på primærhelsetjenesten og gi pasientene et supplement til medisiner som lindrer akutte symptomer og forebygger kroniske plager. I dag er det ingen i Norge som tilbyr et sånt tiltak og pasientene som strever etter operasjon er mange, unge og ofte varig uføre. For de som deltar i prosjektet, vil bruken av TACT-appen sannsynligvis føre til redusert symptombelastning, forhindre at symptomer blir kroniske, og øke livskvalitet. Gjennom TACT-appen vil pasientene også få forbedret kunnskap, ferdigheter og selvtillit i å håndtere sin egen helse og helsehjelp. Hvis TACT-appen viser seg å være effektiv, kan den implementeres bredt som et tillegg til eksisterende behandling for traumepasienter uten ekstra kostnad. Dette vil gi pasientene og fastlegene et verdifullt verktøy for egenomsorg og bidra til forbedret livskvalitet. Videre vil appen kunne videreutvikles til ulike kirurgiske settinger hvor lignende utfordringer med smerte og stress er til stede. TACT-appen har potensial til rask spredning uavhengig av økonomiske, personellmessige eller geografiske begrensninger, noe som fremmer likhet i helsetjenester. Ved å øke egenmestring, har TACT potensial til å avlaste primærhelsetjenesten, eksempelvis ved å redusere behovet for eller varigheten av oppfølgingsavtaler, eller forekomsten av kronisk smerte og psykisk stress. Dette kan også redusere assosierte kostnader knyttet til helsetjenester. Siden det foreløpig ikke finnes ligndende løsninger, har TACT potensial til å bli oversatt til andre kirurgiske sammenhenger og dermed skape bred effekt på tvers av ulike helseområder.

Plan for gjennomføring

I mai 2024 holdt vi et oppstartsmøte hvor prosjektledelsen samlet alle involverte for å definere detaljerte målsetninger og arbeidsplaner. Fra juni til august 2024 utviklet forskerteamet, i samarbeid med pasientrepresentanter, et spørreskjema rettet mot nylig opererte ortopediske traumepasienter og helsepersonell. Denne undersøkelsen har som formål å kartlegge udekkede behov og utfordringer i overgangen fra sykehus til primærhelsetjenesten. EVed prosjektgodkjenning vil spørreskjemaet distribueres, og resultatene analyseres. Fullført spørreskjemaundersøkelse markerer Milepæl 1. Utvikling av TACT (Q1- Q2 2025) Basert på innsikten fra spørreskjemaundersøkelsene går prosjektet over i utviklingsfasen. Teamet vil utvikle innhold og funksjonaliteter for TACT, med aktiv brukermedvirkning fra traumepasienter med egenlevd erfaring. Fra mars til juni 2025 vil dHealth implementere og teste en prototype av appen, og involvere pilotbrukere for å sikre at løsningen møter deres behov. Forbedringer vil bli gjort basert på tilbakemeldinger, og TACT vil være klar for lansering ved Q2-3 2025. Fullføring markerer Milepæl 2. Fra april til desember 2026 evaluerer forskerteamet akseptabiliteten og gjennomførbarheten av TACT gjennom en begrenset lansering, hvor data samles inn og analyseres for å forstå hvordan appen fungerer i en reell setting. Publisering og datahøsting markerer Milepæl 3.

Prosjektleder

Henrik Børsting Jacobsen

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Mobilapplikasjon for å øke traumepasienters livskvalitet
Organisasjon
Foreningen for Kroniske Smertepasienter
Beløp Bevilget
2025: kr 350 000, 2026: kr 50 000
Startdato
28.02.2025
Sluttdato
31.01.2026
Status
Under gjennomføring