FHF Ung – Unge stemmer om alkohol og rusmidler
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
Dette er en videreføring av prosjektet «Unge stemmer i folkehelsearbeidet» som var støttet av Stiftelsen DAM 2023-2024. Vi har erfart at det er viktig at unges meninger og erfaringer tas på alvor i folkehelsearbeidet. Det gir en betydelig merverdi når unge er med i beslutningsprosesser, planlegging, gjennomføring og evaluering av tiltak på alle nivåer. Dette sikrer at de inkluderes i folkehelsearbeidet, og at tiltakene er målrettet, relevante og effektive. Et av punktene som det ble pekt på i forrige prosjekt var rus. Vi i Folkehelseforeningen Ung (FHF Ung) tar dette på alvor og er allerede involvert i viktig internasjonalt utviklingsarbeid på alkohol: EVID-ACTION Youth Alcohol Network i regi av WHO/EU. Vi vil etablere et nytt samarbeid med: -FHF Ung (nasjonalt) -Ungdom, unge voksne og studenter fra Agder Sammen vil vi utvikle tiltak gjennom å utforske ulike medvirkningsaktiviteter. Disse vil reflektere perspektiver og behov innenfor rusmidler og alkohol. Vi skal få en tydelig stemme i plenum og parallelle seminarer på den nasjonale www.folkehelsekonferansen.no, gjennomføre seminar i Stortinget, formilde erfaringer med denne type aktiviteter til andre som involverer unge i sitt virke og produsere materiale til deling på sosiale medier.
Aktivitet/tiltak/metode
Vi skal: -Kartlegge grupper som kan delta i ulike medvirkningsaktiviteter. -Gjennomføre prosesser/møter med ungdom og unge voksne fra april/mai til september, med mål om å inkludere 100-150 personer gjennom prosjektperioden. Ett av arrangementene skal skje under Europeisk Folkehelseuke (uke 20) med et seminar på Stortinget. -Kartlegge behov og ønsker fra ungdom/unge voksne som er rusforebyggende aktivitetstilbud gjennom medvirkning og vise hvordan inkludere disse stemmene i folkehelsearbeidet (tiltak fra forrige prosjekt, se rapport). -Planlegge og gjennomføre en gratis forkonferanse (trolig i samarbeid med FHI), plenumssesjon, tre parallelle seminarer og sosiale alkoholfrie aktiviteter under den nasjonale folkehelsekonferansen i Kristiansand 2025. Forkonferansen vil inneholde de aktivitetene vi har opparbeidet oss god erfaring med gjennom prosjektperioden. -Styrke folkehelsekunnskapen blant ungdom og unge voksne gjennom deltakelse på Folkehelsekonferansen og forkonferanse. -Produsere materiale om ungdomsinvolvering i folkehelsearbeidet, som skal deles på sosiale medier. Styringsgruppen består av medlemmer i FHF Ung, som vil utarbeide en prosjektplan. Noe av dette arbeidet vil skje sammen med ungdom i konferansekomiteen til Folkehelsekonferansen (Ungdommens bystyre i Kristiansand kommune, og representanter fra Blanke Ark/Stiftelsen arkivet). Gjennomgående i prosjektperioden vil det være digitale og fysiske møter og prosesser for å sikre fremdrift og medvirkning. Målgruppen er unge voksne og elevråd/ungdomsråd i Agder, forskningsmiljøer, offentlig sektor, frivillige- og fagorganisasjoner, næringsliv, politikere med flere. Mulige utfordringer se punkt 3,5. Vi vil evaluere arbeidet for å dele læring/erfaringer og forbedringer som støtter ungdomsinvolvering i beslutninger og gjennomføring. Dokumentere arbeidet ved film/foto og en kortfattet rapport med erfaringer fra unges involvering i folkehelsearbeidet.
Antall deltakere
100
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
FHF Ung har erfaringer med medvirkningsaktiviteter sammen med ungdom og unge voksne, og som et resultat av tidligere prosesser har temaet rusmidler og alkohol vært løftet opp. Det å fokusere på et tema som deltakerne er interessert i og ønsker å ha fokus på, ser vi på som en styrke for å øke deltakelse, prosjektets resultater og muligheter for å utforske medvirkningsaktiviteter. Deltakerne i prosjektet vil få erfaringer med å arbeide i grupper og samarbeide om utforming av konkrete tiltak på et tema de har eierskap til. Deltakere i styringsgruppen vil få erfaringer med å utarbeide mål, og oppleve at dette kan bli satt i verk gjennom arbeid med og under Folkehelsekonferansen. Deltakerne vil oppleve at deres stemmer blir hørt, og vi vil legge til rette for deling av materiale etter prosjektslutt, så meninger og erfaringer «lever» videre. Vi og deltakerne vil få erfaring med å planlegge og gjennomføre en forkonferanse, samt oppleve hvordan det er å delta på en stor nasjonal konferanse med tema «Prioriteringer for gode liv». Bidra i utforming av rapport og materiale som en del av evalueringsarbeidet og prosjektets virkning etter slutt. Bidra med målarbeid på hvordan resultater vil spres. Utover deltakere i aktiviteter, vil det generelle samfunnet også oppnå virkning av prosjektet. 650 konferansedeltakere fra hele landet, som representerer forskningsmiljøer, folkehelserådgivere, samfunnsplanleggere, kommuneleger, offentlig ansatte på kommunalt og fylkeskommunalt nivå, FHI, Helsedirektoratet, Helse- og omsorgsdepartementet, frivillige- og fagorganisasjoner, næringsliv og politikere vil få innsikt i resultatene fra prosjektet under Folkehelsekonferansen i oktober 2025 i Kristiansand. Aktiviteter i prosjektet vil også bli delt som rapport og visuelt i sosiale medier.
Plan for gjennomføring
Mars 25: Positivt svar på søknaden. Opprette styringsgruppe. Samle representanter for ungdomsrådene og frivillige organisasjoner til oppstartsmøte. Mars/april 25: Første digitale møte der styringsgruppen blir kjent med hverandre. I møtet skal de jobbe med prosjektplan, målsetting, plan for rekruttering, fremdriftsplan og møteplan. Mars 25: Fysisk møte, i Oslo eller i Kristiansand, vi i styringsgruppen jobber med utfordringsbildet for unges medvirkning og temaet: alkohol og rusmidler. Vi skal starte planlegging av medvirkningsprosessene som skal gjennomføres før konferansen i oktober. Her vil vi kartlegge ulike målgrupper og utarbeide en plan. April 25: digitalt møte med mål om å planlegge gjennomføring av seminar i Stortinget 15. mai. April/mai/juni 25: planlegge plenumssesjon og parallelle sesjoner til Folkehelsekonferansen. Blant annet temaer, foredragsholdere, struktur, møteledelse, aktiviteter, mål osv. Med mål om å sikre hvordan våre stemmer blir hørt i paneldiskusjoner og parallelle sesjoner. April/mai 25: Invitasjon til Folkehelsekonferansen/forkonferanse, programmet sendes ut til potensielle deltakere. April-september 25: Digitale møter og planlegging April/mai- september/oktober 25: planlegge og gjennomføre 2 medvirkningsprosesser 16. – 17. oktober: Gjennomføring av 3 parallelle seminarer og deltakelse på paneldebatt under Folkehelsekonferansen Oktober-desember 25: Evaluere arbeidet med de ulike aktørene, mål om å møtes fysisk. Med fokus på deltakerens vurdering av verdien av de unges stemme under gjennomføringen av konferansen. Januar-mai 26 – Fysisk samling med evaluering. Ferdigstille rapport og distribuere denne til aktuelle beskrevet tidligere i søknad. Ferdigstille materiale til distribusjon.