Psykt bra i vann og på land

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Mental Helse er en frivillig organisasjon som jobber for økt åpenhet, forbygging og bedre behandling av psykiske helseutfordringer lokalt og nasjonalt. Fylkeslaget, MH Oslo (MHO), var medarrangør til Flerkulturell Helsefestival, 6.-7-sept. i Oslo, 2024, i samarbeid med organisasjonene Tverrpolitisk helseinfo (THI), Interkulturell Kvinnegruppe (IKKG) og stiftelsen Rådet for Kulturkompetanse i Forebyggende arbeid (RKF). Målet med flerkulturell helsefestival, 2024, var å belyse psykisk helse, spesielt rettet mot innvandrere og etniske minoriteter. Se omtale på www.helsefestivalen.no Mental helse blant innvandrere og etniske minoriteter var hovedtema og det kom tydelig fram at psykisk uhelse var sterkere representert i innvandrerbefolkningen enn ellers, og særlig blant kvinner hvor mange har et mindre lokalt nettverk og dårligere språkferdigheter. Derfor vil dette tiltaket rette seg spesielt mot kvinner med innvandrerbakgrunn. Ved å styrke kvinnene, styrker vi i større grad hele familier, også barns oppvekstsvilkår. Vi vil skape lokale, stabile møteplasser hvor kvinner kan delta og bli fulgt opp og motivert av innholdet og av frivillige ledere. MHO har, blant annet høstet erfaring med tilbud om aktivitet i varmtvannsbasseng for innvandrerkvinner høst 2024.

Aktivitet/tiltak/metode

«Psykt bra i vann og på land» er et tiltak for å møte behovet for sosial kontakt og støtte blant kvinner. Mange kvinner i innvandrermiljø kan oppleve ensomhet, ønske å utvide sitt sosiale nettverk eller føle på utfordringer som sosial angst eller manglende tilhørighet. Vårt mål er å skape et trygt fellesskap som gir disse kvinnene muligheten til å oppleve samhold og personlig vekst. Tiltaket vil bestå av ukentlige, forutsigbare møteplasser, ledet av 2 frivillige kvinner: 1: En møteplass, «Aktiv sammen» med rom for sosialt samarbeid, håndarbeid, kreativ art, lokalkunnskap og temamøter om helse, utdanning, arbeid m.m. 2: 4 møteplasser/partier, «Badepraten», ukentlig, i terapibasseng, med ulike øvelser, ledet av 2 frivillige kvinner. Det opprettes Whatsapp-grupper for alle gruppene slik deltakerne kan ha tett kontakt og oppfølging av de frivillige lederne. De frivillige lederne vil hovedsaklig ha innvandrerbakgrunn. Antall frivillige, kvinnelige ledere vil være 12-14. Antall deltaker totalt ca 100-120. Vi vil ha ukentlig registrering (navn, adresse, fødselsår) av frammøte. Dette gir en jevnt oppdatert kvantitativ evaluering for tiltaket. I tillegg vil kvinnene få spørsmål om hva tiltaket, over tid, har påvirket egen psykisk helse og egen deltakelse i lokalmiljøet. Registrerte persondata behandles etter regelverket som gjelder i studieforbund. Kvinnelige badeledere gjennomfører kurset; Livreddende førstehjelp i vann, som kvalifiserer for å ha ansvar for personer i basseng. Utfordringer kan være lokaler og deltakere. Vi har avtalt bruk av rom/spesialrom ukentlig mandager for «Aktiv sammen» med Deichman Furuset, Videre har vi avtalt mulig tid for leie av varmtvannsbasseng for «Badepraten», inntil 4 partier, på Kantarellen Sykehjem, Mortensrud. Prøvekurs med badepartier i varmtvann har gitt oss venteliste på ca 65 kvinner. Vi søker deltakere i samarbeid Deichman, Frivillighetssentraler, Frisklivsentraler og organisasjonene nevnt under pkt 1.1.

Antall deltakere

120

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Prosjektet vil gi deltakerne et utvidet nettverk, økt kunnskap og ferdigheter som igjen kan gi økt deltakelse i lokalmiljøet. Dette kan medføre bedre psykisk helse for den enkelte. Prosjektet vil legge vekt på at møteplassene har et attraktivt innhold og at det knyttes gode, sosiale kontakter mellom de frivillige lederne og deltakerne. Bruk av nettverksverktøy som «Whatsapp» kan gi bedre sosiale bånd til de frivillige lederne og andre deltakere. Det øker sannsynligheten for jevnlig deltakelse over tid. Vi tilstreber stort etnisk mangfold på alle gruppene slik at det blir naturlig å øve norsk når de samles og at det gis mulighet for sosiale kontakter utover egen etnisk gruppe. Mange innvandrerkvinner har dårlige svømmeferdighet og liten mulighet for bruk av basseng. Ofte med bakgrunn i kultur som gjør at de ikke bader der menn er tilstede. Innholdet i badepartiene er 3-delt: Bevegelser med musikk i varmtvann, finn en ny person å bli kjent med i bassenget (snakk norsk) og individuell svømmeopplæring etter behov. Varmtvannsbasseng har positivt innvirkning på psykisk helse og mange somatiske helseutfordringer. Aktiv sammen på mandager vil veksle mellom 4 hovedaktiviteter (på hver sin mandag): 1 Temamøte, 2 Håndarbeid, 3 Film m/samtaler, 4 Kreativ art. I tillegg blir det utflukter til aktuelle kulturinstitusjoner og steder. Dette gir mange muligheter for å øke kunnskap, ferdigheter, språk, sosialt nettverk og deltakelse i lokalsamfunnet. Videre vil temadagene kunne gi deltakerne mer kunnskap om andre tilbud i frivillige organisasjoner og fra offentlige institusjoner. Alle frivillige ledere i prosjektet snakker norsk. Vi vil være en arene hvor nye frivillige, blant kvinner med innvandrerbakgrunn, kan få oppgaver og gi nye tilbud andre i målgruppen.

Plan for gjennomføring

Aktiviteter i prosjektet med oppstart 2.kv 2025: Aktiv Sammen, hver mandag, kl 10.30-13.30. plan for innhold, se punkt 2.1.1. Antall deltakere: 20-25. Start 31.mars 2025. Badepartier i varmtvannsbasseng , 4 partier, ukentlig, varighet 1,5 t pr parti. Plan for innhold, se punkt 2.1.1. Antall deltakere: maks 14 deltakere + 2 ledere pr parti. Start uke 17 2025 MP 1: Avtaler om bruk og leie av lokaler for aktivitetene sjekkes. Plan/innhold og gjennomføring for Aktiv Sammen (AS) Badepraten (BP) utarbeides. Ansvar fordeles i prosjektgruppa og til frivillige ledere. Kurs i Livreddende førstehjelp i vann gjennomføres for 4 nye frivillige badeledere. Rekruttering av deltakere gjennom egne nettsider, nyhetsbrev og samarbeidene organisasjoner. Elektronisk registrering av deltakere og føring av frammøte. MP 2: Forlenge avtaler med lokaler 2026. Evaluering av kvantitavt deltakelse, Evaluering utbytte for dektakere. Vurdere ny rekruttring. Vurdere nye frivillige og nye aktiviteter. Plan/innhold/gjennomføring og ansvarfordeling AS. Evaluere innhold/gjennomføring av BP. Planlegge og gjennomføre årlig kurs i Livreddende førstehjelp for badelederne (må fornyes hvert kalenderår). Info til nyhetsbrev og hjemmesider – spres til frivillige organisasjoner og offentlige møteplasser. Vurdere søknad midler for 2027. MP 3: Vurdere nye frivillige og nye aktiviteter. Plan/innhold/gjennomføring og ansvarfordeling AS. Evaluere innhold/gjennomføring av BP høst 2026. Info til nyhetsbrev og hjemmesider – spres til frivillige organisasjoner og offentlige møteplasser. MP 4: Gjennomføre slutt-evaluering av kvantitavt deltakelse, utbytte for dektakere og nye aktiviter. Ferdigstille sluttrapport DAM. Info til nyhetsbrev og hjemmesider – spres til frivillige organisasjoner og offentlige møteplasser.

Prosjektleder

Jørn Rosland

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Psykt bra i vann og på land
Organisasjon
Mental Helse
Beløp Bevilget
2025: kr 160 000, 2026: kr 220 000
Startdato
20.03.2025
Sluttdato
31.12.2026
Status
Under gjennomføring