BUA gjør gjenbruk og fysisk aktivitet kult igjen
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
BUA jobber for at det skal bli enklere for barn og unge å komme seg ut i aktivetet. Målet er å fremme aktivitet, inkludering og bærekraft gjennom deling og gjenbruk, slik at barn og unge kan oppleve gleden av mestring og utforsking av nye aktiviteter på en miljøvennlig måte. Forskning viser at flere og flere unge er mindre fysisk aktive. Hele 40 prosent av 15-årige jenter får ikke de anbefalte 60 minuttene med moderat fysisk aktivitet hver dag. Faktisk bruker dagens 15-åringer over 70 prosent av våkentiden sin i ro (www.fhi.no /www.helsedirektoratet.no). Samtidig viser undersøkelser at 50 % av ungdom inspireres til å bedrive friluftsliv via sosiale medier (kilde: Ipsos). BUA, med sitt samfunnsoppdrag om å gjøre det enklere for barn og unge å være aktive i hele Norge (275 avdelinger), er i en unik posisjon til å påvirke denne utviklingen. Ingen andre når så bredt ut med gratis aktivitetsutstyr i Norge og kan gi veiledning og inspirasjon. I tillegg vet vi at video huskes bedre enn tekst og utløser følelser (studie fra Hubspot og Nielsen og IPA) og at videoer i SoMe generer 1200% flere delinger enn tekst/bilde (undersøkelse fra Wordstream). Hovedmålsettinger. Inspirere unge og øke kjennskapen til sin lokale BUA Senke terskelen for fysisk aktivitet Fremme sosial inkludering
Aktivitet/tiltak/metode
Prosjektet omhandler produksjon av seks filmer. Primærmålgruppen for prosjektet er unge i alderen 13-18 år. Filmene vil publiseres på Instagram og TikTok, dvs kjapp klipperytme, høy energi og lett å konsumere. Filmene skal først og fremst inspirere andre unge til å gjøre det samme, og budskapet til slutt er at alle kan gjøre dette ved å ta BUA i bruk. Det skal oppleves som en videoblogg, fra noen likesinnede som målgruppen. Filmene vil bli publisert sammen med en link til en landingsside, hvor seerne kan finne sin nærmeste BUA avdeling. Vi relaterer oss til personer og historier vi kan kjenne oss igjen i. Vi vil derfor engasjere målgruppen gjennom brukertesting, workshop, tilbakemeldingsrunder fra dem allerede fra tidlig i prosessen. Vi anser det også som viktig at aktørene foran kamera er fra samme målgruppe. Ung.forsking.no fremhever at mange unge opplever sosiale medier positivt for deres psykiske helse, og at mange føler sosial støtte og større tilknytning gjennom digitale plattformer. Filmene skal oppleves som inkluderende, positive og et lavterskeltilbud alle kan relatere seg til, uavhengig av hvor du er fra eller hvilket fysisk tilstand du er i. Som en indikator på om filmene lykkes, måler vi antall visninger, delinger og kommentarer på sosiale medier, sammenligne antall besøkende til nettsiden og den lokale BUA-avdeling med tidligere perioder. Filmene vil ivareta deltakernes personvern. Aktørene som er med i filmene vil gi skriftlig samtykke, og historiene vil fremstilles på en verdig måte. En potensiell utfordring vi ser, kan være å klare å vedvare engasjementet på filmene. Med gode evalueringer etter hver produksjon, og tilbakemeldingsrunder med målgruppen, så er vi sikre på at vi klarer å møte disse utfordringene på en god måte. Med AVIA Produksjons sin erfaring, med over 100 filmprosjekter i løpet av ett år, er vi trygge på at gjennomføringen og eventuelle utfordringer vil bli håndtert godt underveis.
Antall deltakere
6000
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
For å nå ut til primærmålgruppen, vil videoer på TikTok være den mest effektive måten å nå dem på; de tilbringer allerede mye tid der: 86 % av 9–18-åringer er brukere og 65 % er daglige brukere. Denne aldersgruppen er også en gruppe som stadig er på jakt etter forbilder og noen å se opp til eller kjenne seg igjen i. Film bruker dramaturgiske teknikker for å gjøre budskapet mer engasjerende, og historier skaper høyere nevrologisk aktivitet og større sannsynlighet for å huske budskapet(Harvard Business Review). Prosjektet vil inspirere til bevegelsesglede gjennom lystbetont fysisk aktivitet og lek med BUA som en sosial møteplass, og sørge for at byrom blir mer brukt av yngre generasjoner. I tillegg vil det bidra til at ungdommen får utforske, utfolde og uttrykke seg gjennom fysisk aktivitet, og hvordan det hjelper unge mennesker tro på seg selv og følge sine drømmer(www.bcga.org). I et større perspektiv kan det være avgjørende at ungdommen selv får være delaktig og bidra til å styrke sosial bærekraft. På lengre sikt (5-25 år) kan prosjektet bidra til å være en del av løsningen for å realisere velferdsgevinsten på 239 milliarder kroner årlig hvis hele Norge oppfylte aktivitetsanbefalingene (FHI). Videre kan det bidra til reduksjon i samfunnskostnader knyttet til psykisk helse, som ifølge Helsedirektoratet utgjør omkring 80 milliarder årlig. I CICERO-prosjektet Upscale, viste undersøkelsen at det å bruke lånt utstyr er i ferd med å endres, mye takket være den store gruppen av unge som slår ring rundt gjenbruk og deleløsninger. Det å ha brukt utstyr gir streetkred i fjellet, refererer Anniken Førde, professor i samfunnsplanlegging og kulturforståelse ved UiT (https://cicero.oslo.no/no).
Plan for gjennomføring
For å nå denne målgruppen ønsker vi å lage seks korte TikTok og Instagram vennlige filmer hvor de medvirkende i filmen skal representere mangfold blant de unge, men også vise mangfold i form av type aktiviteter BUA legger til rette for. 1 mai – 30 mai. Prosjektet starter med et oppstartsmøte mellom AVIA og BUA for konkretisere fremdriften og samarbeidsrammer. AVIA har lang erfaring med å gjennomføre filmprosjekter. Deres team har spesialisert seg på å skape innhold som treffer målgruppen, og de er godt rustet til å håndtere alle faser av filmproduksjonen, fra idéutvikling til ferdig produkt. Deretter gjennomføres en strategi- og målgruppe-workshop med målgruppen og medlemmer fra BUA for å utvikle innsikt og tilpasse kampanjen til målgruppen. Manusgjennomgang og låsing følger, der manus utvikles med innspill fra workshop, slik at alle parter er enige om innholdet før opptak. 30 mai – 20 juni. I pre-produksjon vil vi gjennomføre casting av aktørene som skal være hovedkarakterene i filmene, og som skal representere de ulike filmene. Castingen må få frem mangfold, så dette arbeidet vil gjøres i samarbeid med BUA. Innspillingsdagene vil fordeles over utover året, for å få frem mest mulig ulike aktiviteter og at vi har innhold som kan nå ut til målgruppen hele året. Planlagte innspillingsdager: Innspilling film 1-6: mai-desember. Etter hver innspilling vil det settes av mellom 3 til 5 dager til postproduksjon(klipp og lyd). Hvor det settes av tilbakemeldingsmøter med BUA og målgruppen. Lanseringen vil skje fortløpende etter hver film er ferdig. Og det vil gjennomføres en evaluering etter 2-3 uker etter publisering på hver av filmene for å måle resultater, og se på eventuelle justeringer som bør tas i betraktning til neste film.