8th European games Norway 2000

I samarbeid med

Sluttrapport

Sluttrapportsammendrag

Annet hvert år siden 1986 har det vært arrangert internasjonale idrettsleker for hjerte- og lungetransplanterte i Europa

Annet hvert år siden 1986 har det vært arrangert internasjonale idrettsleker for hjerte-­ og lungetransplanterte i Europa. Den norske Foreningen for Hjerte – Lunge Transplanterte (FHLT) fikk i 1997 det ærefulle oppdrag å arrangere de ”8th European games Norway 2000”. Ved å arrangere disse lekene ønsket vi:

 

·        Først og fremst å demonstrere for omverden at organdonasjon gir dødssyke mennesker både livet og livskvaliteten tilbake. Lekene bidrar således til å rette oppmerksomhet mot temaet Organdonasjon.

·        Men også å inspirere alle transplanterte til fysisk aktivitet. Dette fordi de medisinene transplanterte må bruke livet igjennom, har en rekke bivirkninger (fysisk og psykisk) som aktiv trening effektivt kan motvirke. Likeledes er kosthold et viktig tema for livskvaliteten til transplanterte.

 

”8th European Garnes Norway 2000” fant sted i Sandefjord i perioden 29. juni til 3. juli 2000. 243 deltakere, samt noe over 200 ledsagere, pårørende og gjester fra 15 land i Europa, var i denne perioden samlet i Norge til konkurranser og sosiale aktiviteter. Det ble konkurrert i ca. 20 friidrettsøvelser samt tennis, bordtennis, volleyball, badminton, svømming, sykling og golf. Antallet deltakere var det største som noen gang har deltatt i de europeiske lekene.

 

Resultatene fra lekene kan deles i tre;

·        De sportslige og sosiale gevinster for deltakerne,

·        De media og oppmerksomhetsmessige vedrørende Organdonasjon
De økonomiske i forhold til budsjett.

 

De sportslige og sosiale gevinstene må karakteriseres som svært gode. FHLT har i etterkant fått en rekke meget positive henvendelser fra de øvrige deltakernasjonene. Alle, inkludert sponsorer, har gitt stor ros til arrangementet og ”the best ever” er en betegnelse vi er glade for. ”Lekenes Sportsmann/kvinne” ble Nina Volden (Norges første hjerte-­ og lungetransplanterte).

 

Den mediamessige oppmerksomhet om temaet Organdonasjon ble god. Både aviser og TV var tilstede og laget reportasjer. Blant annet ble videoen som Helse og Rehabilitering har støttet i et annet prosjekt, overrakt prinsessen av hovedpersonen i videoen; Troels.

 

De økonomiske resultater ble ikke like vellykket da vi endte opp med et negativt resultat på nesten kr. 60.000. Dette må finansieres over FHLTs budsjett til tross for at foreningen ikke har for mye midler .

 

Gjennomhøringen av ”8th European Garnes Norway 2000” var et krafttak for alle involverte i arrangementet og Foreningen for Hjerte – Lunge Transplanterte (FHLT).

 

Et eventuelt fremtidig arrangement av samme størrelse må sikres større finansiering fra myndigheter og sponsorer. Uten det er det lite sannsynlig at nye Leker vil bli arrangert i Norge. Det er synd, for bruken av tilgjengelige midler ga mange en minnerik tid sammen med andre som er i samme båt og informasjon til allmennheten om Organdonasjon er like viktig fortsatt.

Prosjektleder/forsker

Audun Bell

Detaljer
Program
Forebygging (1999)
Prosjektnavn
8th European games Norway 2000
Organisasjon
Landsforeningen for hjerte- og lungesyke
Beløp Bevilget
2000: kr 160 000
Startdato
01.09.1998
Sluttdato
31.07.2000
Status
Avsluttet