Aktivitet i et rehabiliteringsperspektiv

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Rehabiliteringen handler om å se nye muligheter og å lære seg kompenserende teknikker for å gjenopprette selvstendigheten i hverdagen. Opplæring av blinde til selvstendig bevegelse og orientering er et eget fag i et rehabiliteringsløp. For å lykkes i mobilitetstreningen er fysisk aktivitet og balansetrening viktig. Mobilitet bidrar til å gjøre våre kursdeltakere mindre avhengig av hjelp.

Målsetting for prosjektet

Blinde og svaksynte trenger å være fysisk aktive på lik linje med seende. Målet er å bygge en aktivitetspark som motiverer til fysisk aktivitet og mobilitetstrening i et rehabiliteringsløp, og som appellerer til voksne og eldre, så vel som unge.

Målgruppe

Synshemmede kursdeltakere i et rehabiliteringsløp, og andre gjester ved Solvik syn- og mestringssenter. Ca. 600 personer pr. år.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

600

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Vi knyttet til oss ekspertise på bygging av slike aktivitetsparker og fagpersoner ifht. valg av treningsformer og apparater som styrker synshemmedes spesielle utfordringer i forhold til ballanse og moblitetsopplæring. Vi vekttlegger også tilgjengelighetstiltak.

Fremdriftsplan for prosjektet

01.02.2018 Bestilling av apparater 01.04.2018 Graving og grunnarbeid 01.05.2018 Installasjon og montering av apparater 01.06.2018 Legging av gummiasfalt og ledelinjer 01.09.2018 Sluttdato

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Nyblitte blinde og svaksynte gjennomgår rehabiliteringskurs og aktiv rekreasjon ved Solvik syn- og mestringssenter hvor blindeforbundet er tjenesteleverandør. Her lærer man kompenserende teknikker og å se nye muligheter for å gjenopprette selvstendighet i hverdagen. Mobilitetstrening er et avgjørende fagområde som handler om trening i å kunne bevege- og orientere seg på egenhånd der man skal fungere i samfunnet. For å lykkes i mobilitetsundervisningen er fysisk aktivitet og ballansetrening viktige elementer. Vi har derfor bygget en utendørs aktivitetspark som inneholder 10 ulike treningsapparater for styrking av ballanse- og mobilitetsferdigheter for synshemmede i et rehabiliteringsperspektiv.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Aktivitetsparken er ferdig bygget, og treningapparatene er tatt i bruk. Apparatene er tatt i bruk av personer i alle aldre, og er svært godt mottatt av brukergruppen. Erfarne brukere av senteret har medvirket til at apparater er valgt ut for å tilfredsstille behovet for både ballansetrening og lystbetont trening av ulike muskelgrupper. Parken er tilrettelagt slik at den brukes som en del av undervisningen i fysisk aktivitet v/ fysioterapeut og mobilitetsinstruktør. Det er også lagt til rette for betydelig grad av egentrening, frivillig aktivitet og underholdende lek.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

100

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektet var ment å ha oppstart 01.02.2018. På rådføring med utbyggingsfirma HEFØ Bygg AS, ble vi opplyst om at slik utbygging og terrengarbeider nær strandlinjen var søknadspliktig overfor kommunen. Det ble derfor gjennomført befaring og laget en foreløpig plan for området hva angår terrenginngrep og plassering av apparater. Søknaden gikk til Askøy kommune først 23.04.18 og byggetillatelse ble først gitt 01.10.18. Utforming og innkjøp av aktivitetsapparater ble gjennomført i samarbeid med ParkMiljø i Sandefjord med stor grad av brukermedvirkning. Det ble valgt ut 10 ulike treningsapparater i serien «Lavterskel» som er produsert i solide materialer for utendørs bruk. Apparatene er produsert ihht. Europeisk standard EN16630. Det ble innhentet tilbud fra utbyggingsfirmaet Soltvedt Maskin på Askøy, og gravearbeidene ble tidfestet til januar 2019. Ettersom maskiner og utstyr måtte komme inn via sjøveien, og man opplevde vanskeligheter med tilgang på ferjetransport, kom grave- og sprengningssarbeidene først i gang juni 2019. Parken ble ferdigstilt i oktober 2019.

Resultater og resultatvurdering

Prosjektets målsetting har vært å skape et nytt, utendørs treningstilbud for blinde og svaksynte kursdeltagere/brukere ved Solvik syn- og mestringssenter. Der det tidligere var et lite tilgjengelig, ubrukt areal, har brukerne av senteret nå fått tilgang til en aktivitetspark med varierte, intuitive og robuste treningsapparater og benker. Regelmessig fysisk aktivitet bidrar til å bevare funksjonsevnen og bedrer livskvaliteten, og med denne treningsparken kan vi nå gi et tilbud som imøtekommer dette. Storparten av våre kursdeltagere er 67+, og det kan være både uvant og utfordrende å befinne seg i en undervisningssituasjon. I tillegg er det mye nytt stoff og ferdigheter som skal læres. Muligheten til utendørs trening blir en sunn og meningsfull aktivitet i seg selv og samtidig vil det være et kjærkomment avbrekk i undervisningen ellers.

Oppsummering og videre planer

Kursdeltagere får trene alle muskelgrupper, balanse, styrke og utholdenhet i nærhet av frisk sjøluft. Dette gir rom for aktiviteter i gruppe så vel som individuelt. På våre ulike internatkurs er det både undervisning og fritid. Vi ser for oss at treningsparken både kan være til fri benyttelse i deltagernes fritid, men også at vi setter trening på timeplanen i en mer organisert form. Aktivitetsparken vil være et møtested som skaper sosialt felleskap og styrker egen fysiske og mentale helse. Parken skal videreutvikles både med belysning og bedre tilgjengelighet i forhold til blinde.

Prosjektleder

Arne Nekkøy

Detaljer
Program
Helse høst (2017)
Prosjektnavn
Aktivitet i et rehabiliteringsperspektiv
Organisasjon
Norges Blindeforbund
Org.ledd
Aktiv Lek AS / Soltvedt Maskin AS
Beløp Bevilget
2018: kr 930 000
Startdato
31.01.2018
Sluttdato
30.12.2019
Status
Avsluttet