Alfred og Skyggen – Animasjonsfilmer

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

070215 lanserte jeg filmen Alfred og Skyggen, sponset av IPR. På grunn av positive tilbakemeldinger fra fagfolk, lærere, ungdommer, barn og foreldre på at filmen er relevant og informativ og har blitt sett av mange, ønsker jeg å lage to oppfølgere hvorav en handler om hvordan vi skremmer oss selv ved angst/engstelse/uro og en om hvordan vi kritiserer oss selv ved depresjon/skam/lav selvfølelse. Ønsket med alle filmene er å øke folks emosjonelle kompetanse og bidra til at folk i mindre grad unngår å forholde seg til det smertefulle – det er bra for den psykiske helsen!

Målsetting for prosjektet

1: Forebygge og hindre videreutvikling av lettere angst og depresjon. 2: Redusere tabu rundt det å vise og snakke om de vonde og vanskelige følelsene. 3: Bidra til at folk har samtaler om vonde følelser på ulike arenaer; eksempelvis på skoler, mellom barn og foreldre, venner, kollegaer og par.

Målgruppe

Folk med og uten psykiske vansker; Barn over 10 år, ungdom og voksne. Alle har vonde følelser og sårbarheter, som det er godt og forebyggende å bli kjent med.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

600000

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Manuset skal skrives av meg. Jeg har manusforfatterkurs fra New York Film Academy og har skrevet manuset til flere kortfilmer. Den internasjonalt anerkjente Dr. Les Greenberg, som har utviklet den evidensbaserte terapiformen Emosjonsfokusert terapi (EFT) skal sammen med sin kollega Robert Elliot veilede og kvalitetssikre det faglige innholdet i manuset. Det teoretiske bakteppet for filmen er basert på EFT. Oppdatert versjon av Alfredfilmen: https://www.youtube.com/watch?v=UYDUoclGep4 På engelsk: https://www.youtube.com/watch?v=SJOjpprbfeE Sheriff Film Company skal produsere filmen. De har også produsert og animert den første filmen, og karakterene som vil bli brukt i disse filmene er allerede ferdigstilte. De bruker 6-8 uker på å produsere en film. Filmselskapet kvalitetssikrer manus, legger lydbilde og lager animasjonen. Jeg vil fungere som produsent og prosjektleder og har overordnet ansvar for at tekst, stemme og animasjon blir faglig og brukervennlig, men dette skjer i en dynamisk prosess mellom filmselskapet, Mental Helse Ungdom og prosjektleder. Filmene skal produseres på norsk og engelsk, slik at filmene i større grad også er tilgjengelige for nordmenn med et annet morsmål enn norsk.

Fremdriftsplan for prosjektet

15.01.18 Ferdigstilt førsteutkast av manus 1 (angst) 15.02.18 Ferdigstilt førsteutkast av manus 2 (depresjon/selvkritikk) 01.03.18 Ferdigstilt manus for film 1 15.03.18 Ferdigstilt manus for film 2 01.05.18 Ferdigstilt film 1 01.06.18 Ferdigstilt film 2 06.05.18 Premiere og lansering film 1 03.06.18 Premiere og lansering film 2 06.05.18-31.12.18 PR arbeid og distribusjon. 2019 Spørreundersøkelse ungdomsskoler.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

I 2015 ble «Alfred og Skyggen – en liten film om følelser» lansert. Filmen er mye brukt innen psykisk helse, på skoler og helsestasjoner, og er sett av 821.000 bare på Youtube. Gode tilbakemeldinger fra fagfolk, lærere, barn og foreldre skapte et drivende ønske om å lage to oppfølgere; en om det å være redd og hvordan barn skremmer seg selv, og en om hvordan vi kritiserer oss selv ved depresjon/skam/lav selvfølelse. Ønsket er å øke folks emosjonelle kompetanse og bidra til at folk i mindre grad unngår å forholde seg til det smertefulle – det er bra for den psykiske helsen! Videre var det et mål å redusere tabu rundt det å vise og snakke om vanskelige følelser, og bidra til at folk har samtaler om vonde følelser på ulike arenaer; eksempelvis på skoler, mellom barn og foreldre, venner, kollegaer og par. Målgruppen for filmen om selvkritikk er for voksne og barn fra 10 år. Målgruppen for filmen om redsel ble endret til å gjelde for barn 6-14 år fremfor barn og voksne.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Filmen om selvkritikk ble lansert 27.05.2018 og filmen om redsel ble lansert 18.02.2019. Filmen om selvkritikk har hatt ca. 86.500 visninger på Youtube (norsk og engelsk) og 25.500 norske visninger på Facebook. Filmen om redsel har hatt ca. 28.800 visninger på Youtube (norsk og engelsk) og 19.000 norske visninger på Facebook. Jeg har fått tilbakemeldinger fra både lærere og helsepersonell om at filmene vises på skoler, kurs og i behandlingssammenhenger, men jeg har ikke tall på hvor mange som har sett filmen utenom på sosiale medier. Jeg anslår likevel at det er et vesentlig antall, og det er ikke utenkelig at filmene har nådd ut til rundt 300.000. Jeg har i praksis ikke klart å finne en måte å gjennomføre undersøkelse med elektronisk spørreskjema på ungdomsskoler, og har derfor ikke gjennomført dette.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

160800

Prosjektgjennomføring/Metode

Jeg har skrevet manusene selv, men fått hjelp av Leslie Greenberg, Jeanne Watson og Paul Gilbert – alle profilerte internasjonale kapasiteter innen psykologi. Filmene ble laget av Sheriff filmcompany, som planlagt. Film 2 ble noe forsinket, delvis på grunn av at det ble for travelt for prosjektleder og delvis fordi den ikke kunne lanseres rett før sommerferien og vi måtte vente til etter ferien av strategiste årsaker. Utsendelsene til skolene og promotering på Facebook ble også noe forsinket, men alle oppgaver i prosjektet er gjennomført med unntak av elektronisk undersøkelse på ungdomsskolene. Filmene skulle begge være på 5 minutter, men filmen om redsel ble på hele 9 minutter.

Resultater og resultatvurdering

Resultatet er to animerte animasjonsfilmer på norsk og engelsk. Min vurdering er at filmene er av høy kvalitet og er gode oppfølgere til Alfred & Skyggen – en liten film om følelser. Filmen om det å være redd har møtt på noe skepsis fordi den blant annet formidler om redsel og overgrep på en konkret og direkte måte. Selv om jeg samtidig har fått svært gode tilbakemeldinger på filmen, vegrer nok folk seg i større grad for å dele denne filmen på sosiale medier og det er nok årsaken til at det har ferre visninger på sosiale medier enn filmen om selvkritikk og skam.

Oppsummering og videre planer

Filmene er ferdig produserte, men har et langt liv foran seg på sosiale medier og som opplysningsfilmer som kan benyttes i undervisning og på kurs. Forhåpentligvis blir de sett mange flere ganger. Jeg har en plan og et ønske om å lage undervisningsmateriell for alle tre filmene til bruk i skolen, men jeg er ikke i gang med dette arbeidet enda. Jeg har også et ønske om å avslutte historien til Alfred med en film om ensomhet.

Prosjektleder

Anne Hilde Vassbø Hagen

Detaljer
Program
Helse høst (2017)
Prosjektnavn
Alfred og Skyggen – Animasjonsfilmer
Organisasjon
Rådet for psykisk helse
Org.ledd
Psykolog Anne Hilde Vassbø Hagen
Beløp Bevilget
2018: kr 616 338
Startdato
01.01.2018
Sluttdato
30.07.2019
Status
Avsluttet