Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
I møte med mennesker som er traumatisert eller som på andre måter sliter psykisk, blir mange av oss usikre. Denne usikkerhet blir enda mer følbar hvis vi står overfor mennesker fra andre kulturer, som har andre forestillinger om sykdom, ikke minst om psykiske lidelser. En slik usikkerhet kan lett prege begge parter i dette møtet, og gjøre det vanskelig. Mange som arbeider med asylsøkere og flyktninger i det daglige er ildsjeler med et sterkt engasjement og mye kompetanse, men på dette feltet kan det være vanskelig å sikre seg bred kunnskap av god kvalitet. Dette ønsker vi å gjøre noe med.
Målsetting for prosjektet
Å gi bedre innsikt og forståelse i det daglige møtet med flyktninger, asylsøkere og nylig bosatte. På den måten vil vi bidra til gjensidig trygghet og tillit, slik at utfordringer, også de som handler om psykisk helse, kan håndteres på en god måte.
Målgruppe
Alle som arbeider med asylsøkere og flyktninger i mottak og kommuner, både ansatte og frivillige. Gruppen har variert faglig bakgrunn. Antallet er usikkert
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
12000
Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet
Et redaksjonsutvalg styrer prosessen. For å hente inn ideer og bidrag fra et bredt miljø etableres det en referansegruppe på ca. 20 ressurspersoner. Gruppen består av praktikere med lang erfaring, flyktninger, som i mange tilfeller selv arbeider med mottak og integrering, og akademikere. Gruppen skal også suppleres med noen representanter fra viktige aktører på feltet, slik som UDI, KS og NGOer. Referansegruppen organiserer en rundebordskonferanse for å velge temaer og forfattere til publikasjonen, og senere en workshop for forfattere med bidrag også fra referansegruppen. Et evalueringsteam følger hele prosessen. Parallelt med skrive- og redaksjonsarbeidet klarlegges nærmere typen utgivelse/publikasjon i samarbeid med forlag. Det planlegges også et lanseringsseminar med et antall forfattere, referansegruppen og en gruppe inviterte fra målgruppen. Her vurderes også å invitere noen ledere fra denne sektoren/forvaltningen. På lanseringsseminaret vil vi gjennom forelesninger og workshopinnlegg prøve ut publikasjonen som en fagressurs egnet til utvikling av en kursmodul for målgruppen. Det produseres video av innleggene på seminaret for redigering og podcasting, en viktig del av prosjektet for å gjøre kunnskapen mer tilgjengelig.
Fremdriftsplan for prosjektet
2017 1. kvartal: redaksjonsutvalgsmøte, velge evalueringsteam, spørreundersøkelse i asylmottak, Referansegruppe – tema- og forfattervalg 2. kvartal: Forfatterworkshop, ny kontakt om utgivelse, forlag, etc. 3. kvartal: Artikler og redigering, planlegge lanseringsseminar 4. kvartal: Redaksjon, endelig redigering av artikler 2018 1. kvartal: sluttredigering 2. kvartal: Gjennomføre seminar, produsere videopodcasts, diskutere videreføring – kurs?,
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Bakgrunnen var den store flyktningestrømmen som kom til Europa og Norge i 2015. Brått ble det behov for et større mottaksapparat enn vi hadde og både ansatte i mottaksapparatet og frivillige gjorde en stor innsats for å ta imot mennesker på flukt. Flyktningenes helse ble straks et tema. I Rådet for psykisk helse erfarte vi at vi rundt omkring i landet hadde mye god kunnskap om flyktninger, asylsøkere og psykisk helse, men lite av denne kunnskapen og disse erfaringene var samlet og systematisert. Dette satte vi oss som mål å få til i dette prosjektet Den overordnete målsettingen var å legge til rette for formidling av ny kunnskap, innsikt og forståelse i det daglige møtet mellom praktikere og asylsøkere, og gjennom dette utvikle gjensidig tillit og trygghet, respekt og samarbeid. Den primære målgruppen i prosjektet er praktikere som arbeider på dette området.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Vi nådde målet med å utgi en bredt anlagt antologi med praktisk kunnskapsformidling som vil utgjøre et verktøy for målgruppen. Vi måtte samarbeide med et forlag om selve utgivelsen, så det har i første omgang ikke vært mulig for oss å gjøre bokens innhold gratis tilgjengelig. Situasjonen rundt flyktninger som kommer til Norge er svært endre i løpet av årene siden 2015 og slik det er nå, er det ikke et marked for kursvirksomhet knyttet til denne boken. Den er derfor spredt til mottatt, instanser og organisasjoner som jobber tett opp mot flyktninger og så ser vi at undervisningssektoren blir en viktigere målgruppe enn vi opprinnelig tenkte.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
1200
Prosjektgjennomføring/Metode
Vi startet med en invitasjon til relevante praktikere, forskere og interessert på dette området og arrangerte en work-shop der de interesserte på forhånd sendte inn et synopsis over tematikk de kunne tenke seg å skrive et kapittel om. Så etablerte vi en redaksjon bestående av fem medlemmer. Allerede første året inngikk vi avtale med Universitetsforlaget om utgivelse av manuskriptet i bokformat. Vi arrangerte ytterligere to forfattersamlinger, gjennomførte til sammen ni redaksjonsmøter og en redaksjonssamling over tre dager da førsteutkastet til komplett manus ar ferdig. Etter den samlingen, fant vi at vi trengte ytterligere tre kapitler for å få dekket den viktigste tematikken på dette området. Den gikk vi så aktivt ut og ba noen skrive om. Boken var ferdig trykket i september 2019 og vi lanserte den gjennom å arrangere to lanseringsseminarer, ett i Tromsø og ett i Oslo. Arrangementet i Oslo ble streamet direkte og filmet. Filmen er tilgjengelig på www.psykiskhelse.no
Resultater og resultatvurdering
Det fantes ingen bred fremstilling om dette temaet som ivaretar kravet både til høy faglig kvalitet og relativt lett tilgjengelighet rent språklig. Det er skrevet viktige artikler og bøker på dette området, men det manglet utgivelser som var tilrettelagt for et bredere publikum. Prosjektets viktigste resultat at grunnleggende kunnskap om psykisk helse hos asylsøkere og flyktninger blir formidlet til praktikere, til dem som møter flyktningene i det daglige. Dette vil bidra til gjensidig trygghet i dette møtet, også når usikkerhet og uvisshet kan prege sitasjonen. Basiskunnskap om flyktningers psykiske helse er også en forutsetning for å oppdage om noen sliter psykisk, og for å kunne bidra til forebyggelse eller god behandling. Boken har fått gode anmeldelser og er solgt i 489 eksemplarer i 2019. Se også vedlagte medierapport for flere anmeldelser og omtaler av både lanseringen, boken og noen av forfatterne.
Oppsummering og videre planer
Kapitler fra boken er planlagt inn i pensumlister ved flere høgskoler/universitet. Universitetsforlaget har publisert boken i sin løsning for nettsalg av enkeltartikler, slik at det vil være mulig for praktikere og enkeltpersoner å kjøpe de artiklene de finner relevante til en lavere pris enn prisen for en hel bok. Rådet for psykisk helse skal i tillegg presentere boken ved flere anledninger under årets God Nok-festivalen i Steigen i juli. Dette er et av de stedene som fortsatt har et asylmottak.