Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Blindeforbundet arrangerer hvert år fire sommerleiropphold for barn og ungdom. På alle disse leirene tilbyr vi samspill og musikk som en av flere aktiviteter. Vi ansetter leirledere med musikererfaring som instruktører. Det arrangeres også konserter med deltakerne i gymsalen. Dette er alltid et populært tilbud. Den sparsommelige musikkutstyrsparken ved senteret er mangelfull, utdatert og nedslitt. Det er nå et prekært behov for å utbedre utstyret. Vi søker om støtte til øvings- og fremføringsutstyr til bruk på Blindeforbunds senter ved Hurdalssjøen.
Målsetting for prosjektet
La blinde og svaksynte barn og unge oppdage musikk som en aktivitet de kan utøve på lik linje og sammen med normalt seende musikanter på hjemstedet, og gi blinde og svaksynte en arena for samspill og fremføring
Målgruppe
– Blinde og sterkt svaksynt barn og ungdom på leiropphold – Blinde og sterkt svaksynte musikere som er på senteret i kurs- eller arrangementssammenheng
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
300
Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet
Vi har alle rede bedt om prisoverslag fra 4sound, Evensted, Gitarhuset og ProCom. Disse varierer litt i pris, men det er stort sett grunnet variasjoner av hvilke utstyr de har tilgjengelig. Det er svært viktig å finne det riktige utstyret ettersom alt må være enkelt å operere uten syn. Det vil si uten behov for å benytte seg av skjerm for å justere lydene på digitalpiano, forsterkere og lignende. Dette har blitt svært vanlig og begrenser mulighetene våre noe. Vi skal bestille utstyret tidlig neste år slik at vi er sikret levering av alt utstyret i god tid før leirene. Da får vi god tid til montering av utstyret før leirene starter.
Fremdriftsplan for prosjektet
Januar 2019 – Vurdere tilbudene vi har sendt ut / forsøke å forhandle pris Februar 2019 – Velge leverandør og bestille utstyr Mai 2019 – Montering og oppsett på senteret Juni og Juli 2019 – Arrangere Barneleir, Ungdomsleir, Ung Uke og Aktiv Familie September 2019 – Rapportering av prosjektet
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Initiativet til prosjektet kom fra Johnny Libakken og Aage Auby, to aktive medlemmer av Blindeforbundet som er praktiserende musikere. Sammen med prosjektleder Eirik Asker Pettersen ble det utviklet et prosjekt med ønske om å skape en arena for å utforske og praktisere musikk for blinde og svaksynte på Hurdalsenteret. Å spille instrumenter fremmer mestring og livsglede, og er en aktivitet blinde og svaksynte kan mestre på lik linje med seende, og følgelig få mye glede av på hjemstedet. Dette tok vi mål om å oppnå ved å kjøpe inn egnede, enkle men gode instrumenter som er enkle å betjene for målgruppen.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Vi mener målene med prosjektet er nådd. Vi har fått kjøpt inn egnede kvalitetsinstrumenter for målgruppen samt gode sanganlegg for lytting. Utstyret vil kunne benyttes av målgruppen i mange år fremover. Vi kommer til å ha fokus på å finne leirledere som kan drive musikkopplæring på kommende års leire, og vi planlegger en årlig samspilhelg for øvrige blinde og svaksynte på senteret fremover. Slik vil vi ha fokus på både rekruttering og på musikalsk utfoldelse.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
250
Prosjektgjennomføring/Metode
Vi kontaktet tre musikkutstyrforretninger og fikk de beste tilbudene og rabattene fra 4 Sound. Det meste av utstyret ble bestilt i god tid før sommerleir, slik av vi hadde god tid til å pakke ut og sette opp musikkrommet i tide til leirene. Alt utstyret ble merket og driftsleder på senteret fikk opplæring i strengebytte, stemming og enkelt dag til dag vedlikehold av instrumentene. Under leirene hadde noen utvalgte av leirlederne ansvar for å holde orden på instrumentene mens ansatte hadde ansvar for det tekniske med tanke på oppsett av lytteutstyr. Tilbakemeldingene fra deltakerne var overveldende positive. Flere fikk testet å spille instrumenter for første gang, og mange av de som alle rede spilte instrumenter fikk forsøkt seg på samspill for første gang.
Resultater og resultatvurdering
Etter at leirene var avsluttet ble det gjort en evaluering av prosjektgruppen i samarbeid med barne- og ungdomsavdelingen og senterets driftsleder. Her avklarte vi hva som hadde fungert godt eller ikke, og hva vi ønsket å disponere restmidlene til. Blant annet så vi behov for å kjøpe inn et sanganlegg som kunne flyttes rundt for å øve i grupperom. Det hadde vært stort press på musikkrommet, og har var det ikke mulig for mer enn en gruppe å øve samtidig. I tillegg ble det kjøpt en ny gitar ettersom en av de akustiske dessverre gikk i stykker på en av leirene. Noen hadde lagt den i en sofa, og siden brukerne av senteret stort sett ikke ser hadde noen satt seg på den. De fleste av de elektriske instrumentene blir oppbevart på et låst lager, men stage-piano og akustiske instrumenter er oppbevart i musikkrommet slik at man skal kunne spille på de når rommet ikke er i bruk til samspill.
Oppsummering og videre planer
Prosjektet kommer til å videreføres hvert år fremover på forbundets sommerleire. Vi arbeider også med å få til årlige samspilhelger for svaksynte musikere på senteret. Til dette har vi fått innvilget å bruke av forbundets Helfo-døgn, så det vil ikke medføre store kostnader for deltakerne. Dette er vi veldig fornøyde med! Vi vil takk så mye for støtten fra Dam, og gleder oss til mange år med musikkglede med gode instrumenter fremover.