Barn i samspill og mestring.

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Barn med utfordrende adferd, barn som sliter med sosiale relasjoner, barn som lett blir satt utenfor fellesskapet. Noen av disse barna kan ha diagnoser innenfor psykisk helse feltet. Det er uvesentlige i denne sammenhengen, utfordringene for de det gjelder og pårørende må stå i fokus. Ofte er barn med slike utfordringer avhengig av å feriere sammen med familie, dette sliter på forholdet innad i familien, og begrenser også mulighetene for ferieopphold. Vi ønsker å gi noen av disse barna mulighet til å få en opplevelsesferie, borte fra den øvrige familie, men med assistanse fra andre voksne.

Målsetting for prosjektet

Gi barna mulighet til å utvikle seg gjennom aktivitet og fellesskap med andre i samme situasjon. Gi dem opplevelser og utfordringer de kan leve-, og vokse på.

Målgruppe

Barn i alderen 10-12 år med utfordrende adferd, barn som sliter med sosiale relasjoner, barn som lett blir satt utenfor fellesskapet.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

15

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

ADHD Norge Nord Trøndelag og Vårres regionalt brukerstyrt senter vil på Momyrstua i Åfjord, tilbyr et opplegg hvor inntil 15 barn i alderen 10-12 år deltar på en opplevelsesferie. Ferien vil bl.a. inneholde. • Fiske – stangfiske fra land. o Fiske fra historielagets båt – obligatorisk • Sanking av rekved og bålbrenning, flere gode bålplasser i nærheten. • Piknik i skog og i fjære o Store skogsområder med rasteplasser o Mulighet for observasjon av rådyr og elg fra rasteplasser/skjulesteder • Utflukt til berømt grotte (Harbak hula)(væravhengig) • Overnatting i gamme – huggormsafari innlagt • Bading både i Momyrvannet og badestrand på Stokkøya (væravhengig!) • Gårdsbesøk – obligatorisk • Glassblåsing – alternativ aktivitet ved dårlig vær Overnatting vil skje innendørs i leirskolen, måltider vil bli tilberedt av ungdommene selv med hjelp av en voksen.

Fremdriftsplan for prosjektet

Rekruttering vil skje gjennom annonsering og markedsføring på våre og deltakende organisasjoners hjemmesider og facebook sider. Også gjennom kunngjøringer og omtaler ved våre ulike kurs og andre aktiviteter vil vi sikre rekruttering. Møte med foreldre / foresatte vil bli avholdt i slutten av mai 2019. Sommerleiren er tenkt gjennomført i løpet av uke 26 eller 27 sommeren 2019.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Å gi barn med utfordringer innenfor adferd og nevroutviklingsforstyrrelser mulighet til aktiviteter / ferie – sammen med andre barn, uten at deres foresatte behøver å være med. Gi dem mulighet til å utvikle seg og danne fellesskap gjennom aktivitet og samspill, sammen med trygge omsorgspersoner – aktivitetsledere. Vesentlig at hver enkelt oppnår mestring ut fra sine forutsetninger. I tillegg til fysisk aktivitet og spennende opplevelser. Vesentlig med selvstendighetstrening – ofte første gang de kan være med på aktiviteter uten foresatte, gi mulighet for mestring gjennom å bli sett og få utfordringer på sitt nivå. Målgruppen er innenfor barn med ulike utfordringer innenfor nevroutviklingsforstyrrelser som ADHD, Asperger, Tourette, Tvang og / eller adferds problemer

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Alle aktiviteter gjennomført. Barna mestret å være på nytt sted med fremmede voksenpersoner over flere dager, noe utfordrende for noen, men alle gjennomførte. Nettverksbygging – mange av disse barna har utfordringer med relasjoner til andre barn. Dette gikk svært bra. Flere av barna “fant hverandre”. Det virker som barna “senker skuldrene” når de møter andre barn med utfordringer. Behøver ikke å bruke energi på å tilpasse seg i samme grad. Forstår hverandre. Samtidig gir dette styrke tilbake i hverdagen gjennom mestring og økt selvtillit. Flere av barna gå inntrykk av å ville opprettholde kontakt i ettertid. De ønsket også å delta i barnegrupper / aktivitetsgrupper i regi av organisasjonene.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

16

Prosjektgjennomføring/Metode

Barna fikk delta i aktiviteter som: grottetur, båttur med historielagets båt, fisketur i vann, lekepark, gårdsbesøk, utendørsaktiviteter på leirstedet. Det ble satt av tid til innendørs samlinger med gruppesamtaler. Et poeng var at det er mobilfri under oppholdet. Barna fikk mulighet til samtale med foreldre på fast tidspunkt på kvelden, ellers har de ikke tilgang til data, tlf. nettbrett. Dette er i utgangspunktet utfordrende, men barna takler det godt. Aktiviteter ble lagt på et nivå hvor alle kunne fullføre (har med oppholdsledere som kan ivareta enkelte som har behov for mer bistand for å kunne gjennomføre). Alle barna fullførte alle aktiviteter. Barna ble utfordret på å gjennomføre aktiviteter ikke alle har forsøkt tidligere, men ingen ble presset til å gjøre noe de ikke var i stand til å gjennomføre. Der hvor litt bistand var nødvendig, ble dette gjennomført uten at det ble “synlig” for barna selv og de andre barna. (Det handler om å se og bli sett.) Våre oppholdsledere har lang erfaring med barn med ulike utfordringer.

Resultater og resultatvurdering

oppnådd: Alle deltakere fullførte aktiviteter og hele oppholdet Flere deltakere gå uttrykk for at de ønsket fortsatt kontakt med andre deltakere etter sommerleiren Styrket selvtillit og selvhevdelse – observerbart for flere Bedre forståelse og aksept for egen situasjon, egne utfordringer, egen diagnose Generelt bedre selvstendighet – flere av barna viste at de aldri hadde fått utføre enkle herdagslige handlinger på egen hånd – overbeskyttet til en grad som for noen var på grensen til hjelpesløshet. Barna viste at de lett tilpasset seg å utføre normale hverdagslige gjøremål. (Matlaging, rydding, re opp senger, måltider (!)(enkelte trodde ikke de var i stand til å gjennomføre måltider sammen med andre) osv. Informasjon til foreldre i ettertid – ut i fra observasjoner kunne vi gi tips til hva foresatte måtte legge spesiell vekt på f.eks. Styrker, svakheter, samarbeid med skole og fritids aktiviteter osv.

Oppsummering og videre planer

To flotte uker. Fornøyde (og slitne) barn. Fornøyde foreldre med gode tilbakemeldinger i etterkant. Aktiviteter som fungerte og samtidig var overkommelige. Bl.a. var været ikke på topp, uten at dette stoppet aktivitetene (noe omlegging og flytting av tidspkt.) Noen av barna vil fortsette i aktivitetstilbud i de respektive organisasjonene (autismeforeningen og ADHD Norge). Erfaringer fra leiren tar vi med oss videre i vårt arbeid.

Prosjektleder

Arthur Mandahl

Detaljer
Program
Helse høst (2018)
Prosjektnavn
Barn i samspill og mestring.
Organisasjon
ADHD Norge
Beløp Bevilget
2019: kr 80 000
Startdato
01.01.2019
Sluttdato
30.12.2019
Status
Avsluttet