Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
En viktig erfaring fra kursene så langt er at det kan være krevende for kursholdere å forklare prinsippene bak biofeedback på gode måter. Det krever spesialisert kunnskap om fysiologi og de logaritmene som ligger bak analysene av variasjoner i puls. Dette er ukjente fenomener for deltakere, men også for helsepersonell og andre samarbeidspartnere. For å øke spredbarheten til metoden søker vi om støtte til er å utarbeide en liten animasjonsfilm som beskriver de viktigste prinsippene for metoden, og til utvikling av en e-læringsmodul. Muligheten for e-læring kan øke spredbarheten ytterligere.
Målsetting for prosjektet
Vil en korte animasjonsfilmer gjøre det lettere å forklare prinsippene bak metoden? Påvirkes effektene av tilbudet ved at deltakerne får tilgang på en e-læringsmodul? Vil det å ha et eget pulsbelte øke effekten av tilbudet? Er det langtidseffekter av denne treningen (1/2 år)?
Målgruppe
Målgruppen for prosjektet er personer med lettere til moderate problemer med angst og depresjon, i tillegg til ulike somatiske helseutfordringer (se søknad)
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
55
Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet
Hvis vi får støtte er oppstart planlagt fra januar 2017 med tilpasning av kursmateriell slik at det kan egne seg for bruk i e-læringsmoduler. Produksjon av en kort animasjonsfilm som beskriver de viktigste prinsippene for biofeedbacktrening starter også fra første kvartal. Den ferdige filmen på 4-5 minutter vil bli brukt aktivt for deltakerne, både som en del av kurset og vi planlegger å legge ut filmen på Youtube slik at den også blir tilgjengelig etter at kurset er avsluttet. Lovisenberg DPS, Raskere tilbake vil også utvikle og prøve ut en digital selvhjelpsmodul for å se om det kan øke innlæring og føre til at flere fortsetter å benytte verktøyene etter at selve kurset er avsluttet. Lovisenberg DPS har et aktivt samarbeid med Checkware som blant annet leverte løsninger til programmet E-meistring. Biofeedback og pulsvariasjon. I den internasjonale litteraturen er pulsvariasjon oftest omtalt som «Heart rate variability» (HRV), hjerteratevariabilitet. På kursene bruker vi begrepet pulsvariasjon. Det er en viktig indikator for kroppens evne til å regulere seg selv. Mindre variasjon i puls indikerer dårligere reguleringsfunksjon. Personer som sliter med ulike psykiske problemer og høyt stressnivå har oftere redusert pulsvariasjon.
Fremdriftsplan for prosjektet
Høsten 2017 begynner vi å hente inn data fra de kursene vi gjennomfører. Dette arbeidet fortsetter fram til sommeren 2018. Vi regner med å holde til sammen seks kurs med 8-10 deltakere på hvert kurs i denne perioden, antatt antall på 45-55 personer. Vi vil også prøve ut e-læringsmodulen og assistert selvhjelp i den grad tilbudet etterspørres. Rapportering og publisering av erfaringer vil bli en viktig oppgave i hele 2018.
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
HRV Biofeedback kan være krevende å forklare og forstå. Et sentralt mål for prosjektet var å utvikle metoder og materiell for å kunne spre informasjon og metoden på gode måter. De viktigste målsettingene og spørsmålene som ble stilt i prosjektsøknaden: a. Vil spesialproduserte animasjonsfilmer gjøre det lettere å forklare og forstå prinsippene bak metoden? b. Påvirkes effektene av tilbudet ved at deltakerne får tilgang på en e-læringsmodul, der de kan loggføre trening og få gjentatt demonstrasjon og forklaring av metoden etter eget ønske? c. Påvirkes effektene av tilbudet ved at deltakerne får sitt eget pulsbelte som en del av tilbudet? Målgruppen for prosjektet er personer med ulike typer helseutfordringer som har det til felles at bedre stresshåndtering kan være av vesentlig betydning for bedringsprosessen. Det vil omfatte psykiske problemer i form av angst og/eller depresjon og ulike somatiske tilstander der god stressregulering anses som spesielt viktig.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
De tre animasjonsfilmene ble produsert og er bakt inn i et større og helhetlig e-terapi program som Lovisenberg DPS Raskere tilbake nå tilbyr pasienter. Vi har en avtale med samarbeidspartner Braive AS om at vi kan bruke inntil 150 lisenser per år på ubestemt tid uten kostnader for brukere eller for Lovisenberg.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
70
Prosjektgjennomføring/Metode
Prosjektet har vært gjennomført i tett samarbeid med ekstern leverandør «Braive» samt helsepsykologene ved Diakonhjemmet sykehus. Internt ved Lovisenberg har tre behandlere vært tett involvert i utvikling av programmet gjennom prosjektperioden. Kursene har blitt evaluert ved standardiserte spørreskjema samt kvalitative tilbakemeldinger fra deltakere underveis i prosjektperioden.
Resultater og resultatvurdering
Lovisenberg planla å holde til sammen fire kurs med 8-10 deltakere på hvert kurs i denne perioden, antatt antall på 30-40 personer. Prosjektet ble utvidet til og med første kvartal 2018, og dermed rakk vi å holde to kurs til i denne perioden, totalt var det 44 deltakere på disse seks kursene som ble gjennomført på Lovisenberg. Vi gjorde justeringer og tilpasninger underveis i prosjektperioden etter hvert som animasjonsfilmene og e-program ble ferdig. Diakonhjemmet gjennomførte tre kurs i perioden, med til sammen 26 deltakere. Erfaringene fra kursene var i hovedsak positive. De fleste deltakerne opplever dette som en forståelig og overkommelig inngang i forhold til å lære seg mer om å regulere kroppslig aktivering. Etter hvert som vi kom i gang med å bruke e-programmet fra ”Braive” spurte vi også om deltakernes tilbakemeldinger ved hjelp av et enkelt skjema ved avslutning av kurset. Deltakerne vi spurte var positive til programmet.
Oppsummering og videre planer
Lovisenberg DPS har signert en intensjonsavtale med Braive om å satse videre på et større implementeringsprosjekt som har fått EU-støtte. Lovisenberg DPS er med som en direkte følge av Biofeedback-prosjektet. Prosjektet er forankret i ledelsen ved Lovisenberg DPS, og en 2-årig prosjektstilling vil utlyses før sommeren 2018 (50% + 100% år 2). Stillingen er foreslått plassert i Raskere tilbake, da man ser for seg at det er i denne seksjonen som de fleste pasientene i målgruppen finnes.